Mândră că am născut natural

Aş vrea să spun şi eu acest lucru, dar, din păcate, sunt dovada vie a proverbului cu socoteala de-acasă care nu se potriveşte cu aceea din târg. Am vrut să nasc natural. Atât de tare, încât am refuzat să citesc măcar un rând despre cezariană şi urmările ei. Le admir şi invidiez deopotrivă pe femeile care aleg să nască natural şi ridic nemulţumită din sprânceană când le aud pe cele care se aruncă la cezariană pentru că se tem de durerile naşterii naturale… (Excepţie, fireşte, fac cele care aleg cezariana din motive medicale) Durere aveţi oricum, dragelor! O tăietură doare până se reface… dar fiecare e liberă să aleagă ce vrea.

De ce vă spun toate astea? Pentru că am fost invitată să promovez o campanie pro naştere naturală. Iar cei ”vinovaţi” de asta, cei de la Q bebe, au făcut şi un site dedicat: nastenatural.ro, unde găsiţi o serie de informaţii de la statistici despre naşterile naturale versus cezariană, până la ponturi de genul: ”metode de alinare a durerilor la naştere”, sau ”bagajul gravidei”… Dar, mai bine, intraţi şi vă lămuriţi voi.

Însă ce m-a emoţionat până la lacrimi este clipul campaniei. Mi s-a făcut pielea de găină, am simţit un nod în gât şi ceva lacrimi pe obraji. De ce? Doar voi, mamele, veţi înţelege. Vă invit să-l urmăriţi cu 1-2 şerveţele la îndemână

Ştiaţi că…

-în România, în 2013, au fost înregistrate 198.987 de naşteri şi că 21 de mămici nasc în fiecare oră în ţara noastră? Peste 35% dintre aceste femei nasc prin cezariană şi peste 68% dintre femeile care nasc natural sunt supuse epiziotomiei?

-suntem pe locul 3 în Europa în ceea ce priveşte procentul de naşteri prin cezariană

– suntem una dintre ţările Europei care vede naşterea ca pe un act medical, şi nu ca pe o poveste pe care mama să şi-o amintească în culori frumoase…

5 Comments

 1. Draga mea Cristina, inca nu am devenit mama, nu am trecut prin toate etapele ce au fost descrise in acest filmulet de prezentare, dar pielea mi s-a facut de gaina si lacrimile mi s–au innodat in barba.
  Sunt niste stari absolut fenomenale, vorbesc eu, de pe margine…
  Cand va fi sa trec prin ele si in realitate, voi sti exact cum ma voi simti !
  Este un articol ce ar trebui sa-l citeasca toate persoanele de sex feminin trecute 18 ani !
  Si eu sunt pentru nasterea naturala, este cea mai buna metoda, dupa mine, dintre toate tipurile de a naste si se formeaza si o extraordinara legatura intre mama si colilul nou-nascut ! 🙂

 2. Cele doua fetite ale mele sunt nascute pe cale naturala. Si ma mandresc cu asta! Sunt mica de inaltime, dar fetitele au fost mari: 3650 gr si 3300 gr. Nu mi-a fost greu, desi distanta de 10 ani intre nasteri este mare!

 3. SI eu tot natural am nascut si pot spune ca recuperarea, daca vorbim strict de ea este mult mai rapida in cazul nasterii naturale.

  1. Mie mi-a luat 4 luni să mă recuperez cât de cât după cezariană. 4 luni să pot să mă mişc fără să stau ”adusă” de spate din cauză că mă ”ţinea” operaţia. Dar, mă rog, eu sunt un caz

 4. Eu am nascut prin cezariana, bebe avand dubla circulara de cordon. Nu mi-a fost frica deloc, sincer va spun..si nici dureri cine stie de nesuportat nu am avut dupa aceea. Am crezut ca o sa ma recuperez greu fiindca luasem multe kg in sarcina, in totalitate pot spune ca m-am vindecat dupa aprox 3 luni. Dureri mai mari au fost in primele 2 saptamani, depinde foarte mult de organismul fiecareia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: