La început, am crezut că mi se părea doar mie. Apoi, încet-încet, în jurul meu am auzit tot mai multe voci care spuneau același lucru. În ziua de azi, creșterea copilului a devenit o luptă crâncenă. O luptă de a arăta lumii ”Vai, ce părinte minunat sunt eu!”. Și mai e una: ”Vai, habar nu ai cum se crește un copil!”.
Cum își cresc unii copiii a devenit, mai degrabă, o paradă, o competiție, o luptă acerbă. Și mai există o categorie: cea a celor care îi critică pe părinți pentru deciziile luate, pentru modul în care aleg să își crească puii de om. Este acea tabără a atotștiutorilor, a celor care spun că ”așa se face, pentru că așa scrie la carte”. Și cine îndrăznește să iasă din ”schemă”, e vai și-amar de pielea sa!
În condițiile astea, numai părinte să nu fii cu atâtea reguli, cărți și tratate de creștere a copilului! Toți sunt specialiști, toți știu cum e mai bine să îți crești TU copilul TĂU. Nu e de mirare că, pentru mulți, în tot bombardamentul ăsta informațional și de reguli de parenting, creșterea copilului a devenit un adevărat stres.
De câte ori văd astfel de cazuri mă întreb ”De ce?”. De ce totul trebuie să fie o luptă? O competiție. O paradă. De ce atâta presiune, când lucrurile pot fi atât de simple, când totul poate fi făcut în tihnă, cu dragoste, cu detașare… De ce contează atât de mult gura lumii? Sau regulile pe care le impun alții, fără să țină seama că fiecare ființă de pe planeta asta este diferită?
NU SUNTEM TOȚI LA FEL
Oamenii nu sunt ca și calculatoarele, care răspund toate în același mod la aceeași comandă. De fapt, dacă mă gândesc bine, până și calculatoarele, din când în când, nu răspund identic la aceeași comandă. Și, atunci, cum ați vrea ca niște copii să se dezvolte identic dacă părinții aplică un set de reguli scrise într-o carte?
Așadar, dragi părinți, relaxați-vă! Luați o pauză și ignorați gura lumii! Zău că nu merită să vă faceți probleme, să vă stresați că nu faceți lucrurile cum scrie la carte! Cum ziceam și în postarea din campania mea #DaMamăAiVoie, voi vă trăiți viața, nu lumea care vă judecă.
POVESTIOARE CU TIHNĂ PENTRU PĂRINȚI
O invitație la relaxare, la un moment de tihnă, lansează și Napolact. Cei care consumați laptele BIO Napolact ați putut remarca, deja, pe cutii, tot felul de mesaje adresate părinților.
Ei bine, acestea sunt parte din campania „Povestioare cu Tihnă” lansată de Napolact, în parteneriat cu ReadyNation România. Scurtele mesaje de pe cutiile de lapte sunt extrase din povești pe care le găsiți pe www.intihna.ro/povestioarecutihna. Sunt 12 povești reale, scrise de părinți, întâmplări prin care ei au trecut și pe care le împărtășesc și altor părinți.
Este modul prin care transmit mesajul lor părinții care nu fac parte din taberele despre care vă vorbeam la începutul acestui articol. Sunt părinții care știu că rolul de părinte nu trebuie să fie o corvoadă, un chin, o luptă, o sursă de stres. Sunt cei care au înțeles că în relația părinte-copil fiecare are ceva de învățat.
“Trăim într-o lume în care deciziile părinților sunt analizate, criticate și uneori chiar dezbătute în spațiul public. Poate că fiecare dintre noi suntem deja cei mai buni părinți pentru copiii noștri. Napolact își propune să aducă un strop de tihnă în viața părinților, să îi bată pe umăr și să le spună că e bine ceea ce fac,” spune Răzvan Orbulescu, Director Marketing FrieslandCampina România.
SI POVEȘTILE VOASTRE POT AJUNGE PE CUTILE DE LAPTE NAPOLACT BIO
Vă invit să intrați pe www.intihna.ro/povestioarecutihna, să cițiti povestioarele deja existente. Printre ele se află și povestea scrisă de mine, despre lecția pe care am primit-o de la Alexia, când ea avea doar doi ani și opt luni.
Cum puteți să transmiteți poveștile voastre? Simplu, intrați pe www.intihna.ro/povestioarecutihna. În stânga, sus, lângă sigla Napolact, apăsați pe ”Spune-ți povestea”. Se va deschide această fereastră:
Completați câmpurile solicitate și puteți să vă scrieți povestea. Din poveștile publicate de voi pe site, Napolact se va inspira pentru etapa următoare a campaniei cu mesaje inscripționate pe cutiile de lapte. Eu, una, abia aștept să apară și povestea mea. Voi păstra la loc de cinste cutia cu povestea noastră. Chiar așa, voi ce ați face dacă v-ați vedea povestea pe cutia cu lapte?
În încheiere, vă las mesajul care m-a uns pe suflet la lansarea campaniei ”Povestioare cu tihnă”:
”Este important să fii părinte pentru copilul tău, în ritmul lui, cu potențialul lui. Focusează-te pe copilul tău, nu pe al altuia. Nu mai compara copiii între ei!”, Carmen Lică, psiholog și director executiv Step by Step.
In care secol?