”Mami, mi-e frică!” – ”Eu ce mă fac cu un copil fricos?”

Păi… în primul rând NU îi spun că nu are de ce să îi fie frică! Asta am aflat de la Alina Ciocodan, psiholog Smartbox Family, în timpul vizitei noastre la mai cool loc de joacă indoor, NoGravityClub.

Și am mai aflat că, pentru copii, e mai fun, mai eficient să învețe în timp ce escaladează sau se dau pe tiroliană, după cum a observat Alex Codreanu, inițiatorul conceptului NoGravity. Să le iau ușurel, să nu vă amețesc.

Zilele trecute am explorat ”spațiul cosmic” care, culmea, se află chiar la doi pași de casa noastră, fix peste drum de clubul unde Alexia merge la înot. Sau mergea, căci a decis că vrea o pauză.

Ajunse la fața locului, la NoGravityClub, aveam să descoperim un spațiu imens (într-o fostă hală) transformat într-un loc de joacă provocator. Provocator din multe puncte de vedere. În primul rând fizic, și nu are rost să explic de ce, nu? Cățăratul și ”mersul pe sârmă” nu sunt chiar floare la ureche și nici nu se fac cât ai zice pește.

Depune copilul un efort considerabil. Iar efortul ăsta e dublat și de o poveste creată de cei de la NoGravityClub, o poveste cu stații orbitale, cu extratereștrii, cu misiuni importante, totul pentru a-i antrena pe copii într-o competiție care le pune și imaginația la muncă și din care pleacă acasă și cu ceva cunoștințe noi.

O altă provocare de care copiii, dar și părinții, au parte la acest club vizează (nu v-ați aștepta, poate) latura psihologică. Iar asta am descoperit-o chiar pe propria-mi piele. Mă rog, mai mult pe a Alexiei. Gestionarea fricii! Într-un astfel de loc ies la suprafață emoții, trăiri de care habar nu aveai și asta pentru că puiul tău nu a fost pus în situația de a le scoate la lumină.

De la intrarea în NoGravityClub, Alexia a fost cucerită de tot ce a văzut. Nu mai avea răbdare până i-a venit rândul să fie echipată și instruită.

A exersat de câteva ori la sol… Apoi, hopa sus!

Doar că, surpriză! A început să chiție că îi este frică și că vrea acasă. Ei bine, a mea vitează, care, la 2 ani, se dădea pe cele mai înalte tobogane din parc de-mi stătea inima-n loc. Acum, la 5 ani și 5 luni, s-a cocoțat undeva la 2-3 metri și a început să îmi spună că îi este frică să meargă pe un cablu, asigurată fiind cu niște corzi de siguranță, îndrumată de un adult, aflat mereu în apropierea ei.

Firește, i-am spus că ea e o curajoasă și că nu are de ce să se teamă. MIȘCARE GREȘITĂ din partea mea. De ce? Păi i-am spus ce trebuie să simtă, nicidecum nu i-am oferit suportul meu. Rezultatul? Alexia a coborât de pe ”orbită”.

Am lăsat-o să se plimbe, să verifice fiecare colțișor, să se odihnească, apoi a cerut singură să urce iar ”pe navă”. De data aceasta a fost OK! Însă a ales să stea mai  mult în ”stația orbitală” și să meargă pe o ”pasarelă”.

De ce am greșit când i-am spus că nu are de ce să îi fie frică? Am aflat asta de la Alina Ciocodan, psiholog Smartbox Family, care ne-a spus lucruri interesante la capitolul gestionarea fricii

-Să nu presupunem că știm ce simte copilul
-Să nu spunem că nu trebuie să îi fie frică doar pentru că nouă, adulților, nu ne este frică
-Să nu îi spunem ce să simtă dacă vrem să îl încurajăm ”Nu ai de ce să îți fie frică” nu duce la încurajarea copilului, ci îl face să își ascundă frica de noi
-Trebuie să îl asigurăm că avem încredere în el, să nu îl presăm, ci să îl lăsăm în ritmul lui să performeze. Așa copilul capătă încredere, nu doar prin cuvintele pe care i le spun, ci și prin automotivare și încrederea pe care o capătă atunci când reușește
-Nu arunc copilul în apă să învețe singur, ci merg cu el în apă.

Alex Codreanu, iniţiatorul conceptului NoGravity, a explicat că „prin intermediul activităţilor propuse, copiii descoperă şi învaţă lucruri noi prin intermediul provocărilor reale, nu de pe tabletă. Activităţile de aventură şi escaladă sunt completate armonios cu educaţia non-formală, la care se vor adăuga în curând ateliere tematice pentru copii.”

NoGravity Club este deschis luni de la 16:00 la 21:00, de marţi până vineri, între orele  09:00 – 21:00, sâmbătă între 10:00 şi 21:00 şi duminică între orele 10:00 şi 18:00. Intrările se fac din 30 în 30 de minute şi separat se pot organiza petreceri pentru copii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe nogravity.ro

#NoGravityClub este singurul loc de aventură şi escaladă destinat exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 12 ani care îmbină aventura cu jocul şi educaţia non-formală, încurajând mişcarea şi dezvoltarea personală a celor mici. NoGravity Club înseamnă sport, aventură şi educaţie pentru copii în condiții de confort și siguranță tot timpul anului. Vizitatorii au acces în sala de aventură și escaladă şi ocazia de a participa la ateliere tematice, atât pentru copii, cât şi pentru familie. Doritorii pot de asemenea organiza petreceri de aventură și escaladă pentru cei mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: