Magazinul fără bani. Plătești prin muncă

Ei bine da, există așa ceva. Aici, în sectorul 6 al Capitalei și, să sperăm, în tot mai multe orașe, căci oameni fără posibilități sunt în toată țara.

Zilele trecute, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au inaugurat SocialXchange, magazinul fără bani, unde oferi și primești. Mecanismul de funcționare este unul simplu: aici vin oamenii să doneze orice, iar cei fără resurse financiare pot veni să achiziționeze produse plătind… prin muncă. Și mi se pare o idee excelentă în această țară în care tot mai mulți români rămân pe drumuri, își găsesc cu greu un job, sau dacă îl au, primesc un salariu din care abia reușesc să trăiască la limita subzistenței. Știu ce-nseamnă sărăcia, am cunoscut-o de mic copil. E urâtă, te schimbă, te macină, te face să te simți mic și neînsemnat. Vederea frigiderului gol sau râsul gălăgios al copiilor care te văd ieșind de la cantina socială sunt doar două dintre amintirile neplăcute, care și acum mă urmăresc.

Ca să vă faceți o idee clară cum funcționează acest SocialXchange, am să vă dau exemplul lui tanti Lenuța.

Fără un loc de muncă și cu doi copii de vârstă școlară acasă, care cer de mâncare, tanti Lenuța a bătut la porțile noului magazin social din sectorul 6. Timp de 4 ore a călcat haine, a șters geamurile și a măturat în interior. Totul pentru 30 de puncte, noi-nouțe, care s-au transformat pe loc în produse: 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 kg de făină, 10 napolitane. Tot tanti Lenuța a mai ales din rafturile magazinului o cutie cu detergent și un săpun, plecând cu mai puține griji spre casă.

 

Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul simplifică procedura de donație a unor bunuri, dar și condiționează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activități de muncă în folosul comunității. Noul proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a apărut ca urmare a  nevoii de a stimula atât actele de caritate cât și sentimentul de responsabilitate în rândul asistaților social, dar și din dorința promovării unor principii, precum respectul față de donator, protejarea demnității beneficiarului și echitatea socială.

Ca element novator, magazinul oferă donatorilor un pachet de servicii de abilitare și agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi străine, parenting, activități sportive și divertisment. La fel de inovator este și sistemul de puncte pe baza căruia funcționează acest concept, care exclude aportul banilor din întregul proces, accentuând și mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinație specific socială.

În cadrul magazinului sunt acceptate ca donații alimente neperisabile, cu termene de valabilitate care să permită depozitarea lor pe o perioadă rezonabilă, precum și produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărți, articole sportive etc.

Beneficiari ai produselor donate sunt persoane asistate social de pe raza sectorului 6, care au acces la serviciile magazinului  pînă la depășirea situației de criză și găsirea unui loc de muncă stabil, în economia reală. Sunt acceptate numai persoane adulte, apte de muncă, sau tineri care îndeplinesc condițiile legale pentru a munci.

Doamna Laura, o tânără mămică, beneficiară a serviciilor oferite prin intermediul SocialXchange, a mărturisit că acestă idee a ajutat-o foarte mult. Deși trece printr-o perioadă plină de lipsuri, poate să aprovizioneze totuși locuința cu toate produsele de care are nevoie. Este un proiect minunat, menit să ajute oamenii care pot trece în mod pasager printr-o situație grea din punct de vedere financiar. Vin aici și în schimbul muncii mele, plec acasă la copii cu desaga plină în primul rând de alimente și de produse de curățenie, dar pot să beneficiez și de rechizite sau jucării, pentru că zâmbetul copiilor mei este foarte important. Cei care s-au gândit la acest concept și-au dat seama că sunt oameni care au demnitate și care vor să muncească, nu să primească de pomană, plus că nevoile fiecăruia sunt diferite de la caz la caz și dacă azi am nevoie de detergent pentru rufe, mâine aș vrea să iau o carte de povești sau produse alimentare. Aici se poate!”

Magazinul SocialXchange este situat pe Calea Crângași nr. 3, într-o locație cu spațiu generos de depozitare, ușor accesibilă pentru cetățean, într-o zonă liniștită, în apropierea unui parc.

Sub deviza ” Îndrăznește! Pas cu Pas facem Diferența!”, magazinul îi așteaptă pe toți bucureștenii să doneze și să contribuie la succesul acestui proiect.

Informații suplimentare găsiți fie pe site-ul magazinului, fie pe pagina de Faceboook.

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: