Lumea în care copiii au ultimul cuvânt

Vă propun un exercițiu de imaginație: cum credeți că ar arăta o lume condusă de copii? Ce ați zice dacă proiectele adulților vot fi respinse de un comitet în care copiii au ultimul cuvânt? Pare absurd, ar spune mulți. Poate că așa și este, căci noi ne-am obișnuit să credem despre noi că suntem superiori copiilor, că știm mult mai bine decât ei ce e de făcut, cum trebuie făcut, ce e bine și ce e rău. Însă, am început să mă gândesc mai serios la treaba asta după ce am participat la premiera filmului ”Orașul plin de viață”, lansat de Școala Micile Vedete, eveniment la care mă mândresc că Blogulmamei.ro a fost partener media.

Vă povestesc pe scurt despre film, apoi despre evenimentul în sine.

Un oraș cenușiu, cu un aer irespirabil, unde e mai mult noapte, unde poluarea e atotstăpânitoare, unde copiii nu se mai joacă, unde nu mai există locuri de joacă, spații verzi, ci doar betoane și cenușă, un oraș în care copiii văd doar în imagini animale, iarbă, fructe, legume, stele, soare… Un peisaj trist, nu? În paralel, există un oraș plin de culoare, de energie bună, un oraș plin de viață, în care copiii plantează, în care copiii fac tot posibilul să protejeze ce le dă natura mai de preț, un oraș unde adulții vor să desființeze spațiile verzi pentru a ridica clădiri de birouri, de dragul afacerii, sub paravanul creării locurilor de muncă. Oraș în care copiii au puterea să respingă astfel de proiecte pe motiv că nu e moral să distrugi natura, că, la un monent dat, natura nu va mai putea să ne ofere nimic. Sună cunoscut? Poate părea utopic… sau nu… dar mie mi-a plăcut foarte tare mesajul filmului, pe care vă recomand să îl vedeți. Alături de copii, neapărat.

Și acum câte ceva despre cei care au realizat acest film din care copiii au destule lucruri bune de învățat, poate generațiile următoare vor fi ceva mai atente cu planeta asta chiuită.

Scoala Micile Vedete_preimiere

Orașul plin de viață” este titlul celui mai nou film românesc pentru copii, care a avut premiera joi, 14 aprilie 2016, la Cinematograful Movieplex, din Plaza România. Rolurile au fost jucate de protagoniștii îndrăgitei emisiuni Expediția Cartoon Network, difuzată în această perioadă pe celebrul canal de televiziune pentru copii. Micii actori, care au vârste între 6 și 12 ani, sunt cu toții absolvenți ai Școlii de Film și Televiziune pentru CopiiMicile Vedete”, un proiect educațional nonguvernamental, unic în România, ce promovează tinerele talente și cinematografia de calitate pentru copii.

Roberta Mitache (9 ani) face un rol de excepție. Ea interpretează personajul principal, Aurora, o fetiță hotărâtă să salveze viața prietenului său. Acesta este grav bolnav din cauza poluării, care a distrus orașul în care copiii locuiesc. Dariana (Dariana  Găvojdea, 8 ani), optimistă din fire, este ajutorul de nădejde al Aurorei.

Ariana Pendiuc este regizorul filmului, iar sora sa, Ema Pendiuc, este producător. În această formulă, alături de o echipă de tineri profesioniști, cineastele și-au construit un palmares frumos, în care au nu mai puțin de 6 filme selecționate la Festivalul de la Cannes.  Ele au fondat și Școala Micile Vedete, un proiect în cadrul căruia au realizat 22 de filme pentru copii, majoritatea cu teme educative.

Ema Pendiuc declară: „Orașul plin de viață este un film educativ, ce continuă scurmetrajul de succes Aurora. Doctorul pădurii., iar Ariana Pendiuc (regizoarea filmului) completează: „Aici abordăm însă tema protecției mediului înconjurător printr-o idee cât se poate de originală. Aflate în căutarea tratamentului pentru salvarea prietenului lor, fetițele descoperă că de fapt nu este vorba despre un medicament, ci remediul este un mediu înconjurător echilibrat, armonios, în care natura se îmbină cu o gândire pozitivă și o atitudine responsabilă a oamenilor față de tot ce îi înconjoară”.

*****

Școala de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” este un proiect educațional nonguvernamental, unic în România, care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, oferind instrumente de dezvoltare personală și inteligență emoțională prin intermediul a trei discipline inovative, special create și adaptate copiilor: Tehnică de filmare, Interpretare și Dicție pentru copii. La 6 ani de la înființare, Școala „Micile Vedete” se mândrește cu un portofoliu de 22 de filme pentru copii, majoritatea cu teme educative, dintre care 5 au fost selecționate la Festivalul de Film de la Cannes (2010, 2011, 2012, 2014, 2015), dar și la alte festivaluri internaționale din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu, Asia și Australia. Școala Micile Vedete este membră a Centrului Internațional al Filmului pentru Copii si Tineri – CIFEJ, înființat de UNESCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close