limba engleza pentru copii

Limba străină pentru copii. De la ce vârstă este indicat să se înceapă?

Limba străină, spun specialiștii, e bine să fie învățată cât mai devreme. Chiar de la naștere! Asta ca să răspund, pe scurt, întrebării din titlul acestei postări.

Acum, să vă spun despre experiența noastră cu limba engleză, căci cu asta a început Alexia. Pe la doi ani și ceva, când i-am pus primele filmulețe în engleză, de pe Youtube. Am început cu chestii simple: culori, legume, fructe, cifre. Cred că știți cu toții acele clipuri cu trenulețele ce cărau diverse fructe sau forme geometrice, iar o voce tot repeta, raaaar, cum se numesc. Inițial, i le-am pus Alexiei pentru a vedea dacă o atrag, dacă are vreo reacție. I-au plăcut și chiar a început să repete după tanti. Apoi, am început să numărăm. Deja avea peste trei ani. Iar la grădinița catolică, Alexia a făcut engleză intensiv. Venea acasă și mă trezeam că îmi spune ”May I go to the toilelt”, ”Thank you”, ”I love you”.

Acum, la 7 ani ai ei, ”englezismele” sunt la putere. Și nu că noi îi impunem, sau că am vorbi zilnic cu ea în engleză, ci pentru că ea vrea să le folosească. O mai întreb eu dacă știe cutare sau cutare cuvânt în engleză. Uneori, îi mai spun denumirea în engleză a unor obiecte, alteori, ne întreabă ea. Nimic forțat, totul vine de la sine. Totul ca o joacă. Nu vorbește engleza cursiv, dar, am rămas plăcut surprinsă că știe destule cuvinte, ba chiar ne întreabă dacă la televizor cei din film, care vorbesc în engleză, au zis una sau alta (de regulă, le nimerește bine).

De ce vă spun toate astea? Pentru că sunt de părere că unui copil îi prinde bine să învețe o limbă străină. Cât mai devreme. Și într-o manieră cât mai funny, mai atractivă pentru el. Despre cursurile de engleză pentru copii, am aflat mai multe de la cei de la  English Kids Academy, divizia International House, specializată în predarea limbii engleze pentru copii. Ei bine, ei au adăugat noi cursuri în portofoliu: limba engleză pentru copiii între 0 și 6 ani!

De ce o limbă străină de la vârste atât de mici?

Patricia Kuhl, în studiile sale (The scientist in the crib: What early learning tells us about the mind. New York: Harper Collins), este de părere că:

Creierul bebelușului este pregătit încă de la naștere să diferențieze între toate sunetele limbilor de pe glob.

Ceea ce înseamnă că fiecare dintre noi suntem pregătiți genetic să învățăm orice limbă, încă de timpuriu. Însă creierul bebelușului mai are ceva fascinant: așa numitele „abilitati statistice”. Acestea îl ajută să determine cu rapiditate care sunt sunetele cel mai frecvent întâlnite în limba sa nativă. Și să scadă sau să crească sensibilitatea pentru sunetele specifice altor limbi”, Alina Oprea, psiholog.

Expunerea la limba engleză prin intermediul muzicii și al mișcării!

Programele EKA destinate celor mici au la bază muzica și mișcarea. Specialiștii familiarizează mai întâi copilul cu noile sunete și cu noul mediu. Se utilizează elemente care lui îi sunt familiare sau pe care le îndrăgește mai mult: filmulețe, jocuri, muzică, dans. De asemenea, la EKA este încurajat sprijinul părinților în stimularea celui mic să învețe limba engleză. Părinții participă la cursuri în cazul celor mai mici și lucrează cu ei și acasă, folosind metodele de predare din cadrul EKA.

Programele EKA pentru copiii între 0 și 6 ani sunt structurate în 3 module:

Sing& Play (6 luni – 2 ani)

Sing& Play stimulează dobândirea de noi abilități de mișcare și abilități lingvistice. Fiecare sesiune de curs oferă o combinație de activități comune părinte-copil. Oferă părintelui ocazia de a participa alături de copil la activitățile de mișcare, muzică, socializare și, în egală măsură, de a observa din umbră evoluția copilului. Cursul durează 12 luni, 2 ședințe pe săptămână, 60 minute/sedința. Copilul participă alături de un părinte sau însoțitor. Înscrierea se poate face oricând în timpul anului. La înscriere, se achită doar primele 8 ședințe /1 lună, după care se pot achita pachete de discount de 3, 6 sau 11 luni.

Wiggle&Grow (2 – 3 ani)

Programul se adresează copiilor cu vârsta între 2 și 3 ani. Totul se întâmplă într-un mod super-distractiv. Lecțiile oferă o experiență de învățare bogată în muzică. Copiii mici se bucură de canto, dans, instrumente de joc special concepute pentru a promova dezvoltarea cognitivă, pentru a încuraja abilitățile sociale și câștigarea autonomiei față de părinți. Cursul durează 12 luni, 2 ședințe pe săptămână, 60 minute/sedința. Copilul participă alături de un părinte sau însoțitor, iar înscrierea se poate face oricând în timpul anului. La înscriere, se achită doar primele 8 ședințe /1 lună, după care se pot achita pachete de discount de 3, 6 sau 11 luni.

Laugh&Learn (3 – 6 ani)

Programul este destinat copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani. Fiecare lecție folosește deschiderea naturală a copilului către muzică, povești și joc imaginative, pentru introducerea primelor noțiuni de limbă engleză și pregătirea copilului pentru învățarea structurată a limbii străine. Cursul durează 12 luni, 2 ședințe pe săptămână, 60 minute/sedința. Copilul participă alături de un părinte sau însoțitor, iar înscrierea se poate face oricând în timpul anului. La înscriere, se achită doar primele 8 ședințe /1 lună, după care se pot achita pachete de discount de 3, 6 sau 11 luni.
Pentru detalii despre înscriere și alte informații, puteți consulta acest site.

Despre English Kids Academy

English Kids Academy estedivizia International House specializată în predarea limbii engleze pentru copii. English Kids Academy, prin International House Bucharest, este singurul centru acreditat de pregătire a profesorilor în predarea limbii engleze pentru copii și adolescenți, curs de calificare a profesorilor moderat de Universitatea din Cambridge. Rezultatele copiilor la examenele internaționale au determinat Cambridge English Language Assesment să acorde English Kids Academy titlul de unul dintre cele mai bune centre din țară, cu “impact educațional excepțional”, în anul 2016.

Despre International House Bucharest

International House Bucharest este liderul cursurilor de limba engleză din România (poziție certificată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, timp de 5 ani la rând). Este membru al International House World Organisation, organizație care numără peste 150 de centre de limbi străine în peste 50 țări. International House, cu o existență de peste 60 de ani pe piața produselor culturale și având sediul în Londra a pus bazele standardelor predării limbii engleze în lume – primul curs de pregătire a profesorilor de engleză din lume a avut loc în International House în Londra, acum mai bine de 50 de ani.

International House este prezentă pe piața din România de 15 ani.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

3 Comments

  1. Eu am o nelamurire. La doi ani rosteste un numar redus de cuvinte, unele din ele oarecum par dintr-o limba straina. Cum va face diferenta, cum ii explici unui copil de doi ani ce e aceea o limba straina, cum va deosebi intre cele doua limbi (daca el invata simultan primele cuvinte). Noi am avut contact cu a doua limba pe la 7-8 ani si eram debusolati total… Nu stiu, sunt foarte reticenta! Pana la urma, de ce atata graba?

    1. @Laura C.

      La 2 ani, Alexia avea, deja, câteva cuvinte în vocabular. Pronunțate greșit, firește. Așa cum am povestit, nu a fost nimic forțat, am lăsat lucrurile să vină firesc. Dacă nu-i plăcea, nu continuam. Nu-ți imagina că o puneam zilnic, cu orele, în fața clipurilor în engleză! Nici acum nu forțez nota. O las în ritmul ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close