Leacuri babesti pentru copii

Azi, dupa o vizita pe la “casutele voastre virtuale”, am descoperit pe blogul Laurei un concurs cu o tema interesanta: leacurile babesti in cresterea copiilor. Pentru ca tema mi s-a parut una fff interesanta m-am decis sa ma inscriu si eu la concursul Laurei sponsorizat de Baby Orajel Naturals. Nu stiu eu prea multe leacuri babesti, asa ca nu ma astept sa castig pentru priceperea mea in acest domeniu. Dar dupa aceasta vizita acasa la Laura, am invatat cu siguranta o groaza de leacuri pe care sa le aplic inainte de a da iama la farmacie de unde sa cumpar tot soiul de chimicale pe care le detest.
Asadar, iata cele cateva leacuri babesti pe care le stiu – pe unele le-am aplicat, pe altele le stiu, dar sper sa nu fie nevoie sa le aplic:
-atunci cand copilul are febra, aceasta ii scade cu sosete inmuiate in otet, schimbate cam la 15 minute
-febra mai scade cu impachetari – un prosop inmuiat in apa la temperatura camerei. In el se infasoara bebe. Dar, mult mai safe ar fi daca bebe e invelit in acest prosop doar pana la nivelul pampersului (adica doar pe picioare – pentru a evita expunerea rinichilor si a plamanilor la rece)
-daca bebe e racit, ceaiul de ceapa sau zeama de ridiche neagra fac minuni
– daca sugarul are ceva in ochi (firicel de praf, de exemplu), o picatura de lapte matern te ajuta sa indepartezi obiectul strain
-pentru a scapa de durerile de sani din perioada alaptarii, pune pe sani comprese cu apa rece dar NU si pe mameloane
-pentru a stimula lactatia, sunt recomandate dusurile fierbinti
-cand copilul sughita, cateva picaturi de lamaie il fac sa se opreasca
-daca s-a lovit la cap, o lingura rece sau, pur si simplu, o bucata de carne de la congelator, ori gheata aplicata pe locul respectiv reduce considerabil riscul aparitiei cucuielor
-pentru a scapa de diaree, in loc de apa, se da fiertura de orez (o lingura orez la un litru de apa)
-pentru calmarea colicilor: se calca cu fierul incins o bucata de panza (sau, pur si simplu, un tricou de-al copilului), apoi se pune pe burtica “plangaciosului”. Operatiunea se repeta pana se mai calmeaza bebe. Noi am scapat asa de multe nopti albe. Cam 15-20 de minute a durat toata distractia

7 Comments

  1. Cristina, o precizare : impachetarile se fac la nivelul trunchiului evitandu-se extremitatile (maxim pana la genunchi) pentru a e evita colapsul periferic. Oricum, speram sa nu fim nevoite sa le utilizam…:)

    1. Gabi merci pt precizare. Mie cineva imi spusese ca, tocmai, nu e bine sa impachetezi trunchiul…. vezi tu, leacurile sunt ca folclorul: circula din gura-n gura si se pierde forma originala… Dar, vorba ta, sa nu fie nevoie sa le utilizam

  2. De impachetari stiu si eu tot ca Gabi,ori bagat in apa dar un pic calduta pentru ca ei oricum sunt foarte fierbinti,dar recunosc cinstit ca n-as avea curaj sa fac asta.
    Laptele matern este bun si pentru desfundarea nasului la bebelusi,il curata.
    Bafta la concurs.

    1. Merci Bea, deja se pare ca persoana care mi-a zis de faza cu impachetarile a completat/modificat dupa bunul plac metoda… Nu stiam ca laptele matern desfunda nasucul… Am zis ca nu stiu prea multe leacuri d-astea. Merci, pupam fetele dulci

  3. Cele privind alaptarea sunt flagrant gresite! Compresele reci pe sanii anggiorjati sunt bilet catre mastita, se pune FIERBINTE. Mama poate incerca o foaie de varza zdrobita, se pare ca detensioneaza. Daca are sanii angorjati de la fria laptelui poate sa incerce sa nu exagereze o perioada cu lichidele (dar nu pana la a se inseta) si sa nu mai ba ceai pentru stimularea lactatiei.

    Dusurile fierbinti nu fac decats a strice colagenul dins ani, a se evita. Se pot folosi alapturi de comprese cand mama are un canal infundat, pentru a evita o eventuala mastita. Impresia de mai mult lapte este din cauza ca apa calda dilata canalele galactofore (e normal) si laptele iese mai usor. Insa singurul stimulent pentru lactatie este sa pui copilul la san, chiar la cinci minute de la ultima masa.

    1. Zoozie, chiar eu am pus comprese cu apă rece. Şi a fost bine! Aici chiar te pot contrazice, pentru că medicul mi-a recomandat acest tratament. Aveam dureri GROAZNICE. Cu respectivele comprese, mi-a trecut. Cât despre ceaiul pentru lactaţie, în cazul meu, a fost apă de ploaie, nu a avut nici un efect. Şi beam 2 litri pe zi!
      Duşurile calde, tot de medic mi-au fost recomandate, dar am observat şi eu că îmi curgea mai mult lapte după contactul cu apa caldă. La fel se întâmpla şi, după cum spui tu, puneam copilul la sân.

  4. Pingback: Despre 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close