mirela retegan

La o vorba cu Tanti Prezentatoarea, mamica minunatei gasti Zurli

Mâna sus mămici, tătici, bunici şi copii dacă vă place Zurli! Am ridicat şi eu mâna, aşa că acum scriu doar cu cealaltă. Ştiu, suntem mulţi cei care îi iubim pe Zurlii. Şi ştiu că suntem mulţi pentru că asta se vede în sălile de spectacol unde minunata gaşcă e pe scenă, şi pentru că asta se vede şi în audienţele emisiunilor lor. Profitând de faptul că mă ştiu de 1000 de ani cu Mirela Retegan, Tanti Prezentaroarea pe numele ei de Zurlie, am zis că ar fi cazul să o exploatez în interesul nostru, al mamelor, al copiilor. Aşa că am luat-o la întrebări în mod oficial. Cum interogatoriul a fost unul luuung, am decis să-l împart în două episoade. Şi, odată cu această postare, vă anunţ că intenţionez să recidivez cu interviuri cu mămici extraordinare, din punctul meu de vedere, care fac lucruri la deosebite nu doar pentru copiii lor, ci şi pentu ai noştri. Aşa că stay tuned, că vin interviurile…

Acestea fiind scrise, nu o mai lungesc şi zic… ”Să vină muzicaaa!”. Pardon, să vină Tanti Prezentatoarea!

Înainte de orice, trebuie să mărturisesc că am mari emoţii legate de acest interviu. E primul interviu pentru blogul meu mămicesc, pentru că eşti primul personaj al copilăriei fetei mele pe care îl intervievez, iar copiii, ştii bine, sunt foarte pretenţioşi şi sper să nu-i dezamăgesc cu acest interviu.

Eu n-am nici o teamă. Dacă n-ai fi fost mămică, aş fi avut puţin scepticism. Aşa, am mare încredere că ştii ce e cel mai bine pentru puiul tău, deci pentru toţi copiii din lume.

Gaşca Zurli, 2014

Ne ştim de un car de ani, am pierdut deja şirul… Te ştiam femeie serioasă, erai omul din umbră al uneia dintre trupele mele preferate (Stigma). Aşa te-am cunoscut eu. De ce ai renunţat la zona muzicală?

Femeie serioasă am rămas. Partea cu muzica am făcut-o doar de dragul şi pentru tătal copilului meu, omul pe care îl iubeam şi pe care aşa am înţeles eu să-l ajut. Ştiam ceva PR, aveam conexiuni, intuiţie, inspiraţie şi ceva bănuţi, aşa că am pus umărul la naşterea şi succesul trupei Stigma. Ca să fiu sinceră până la capăt, am fost acolo şi la finalul proiectului – ei, ca să nu lipsesc din nici una dintre etape.

Când s-a produs trecerea de la muzică la lumea copiilor?

N-a existat o astfel de trecere. Am făcut evenimente pentru copii înainte de-a face orice altceva. Eu eram organizatorul jocurilor pentru copiii din cartier şi din familie de când mă ştiu. În 1994 făceam Tip Top Prichindel – varianta ardelenească a emisiunii lui Ioan Luchian Mihalea, iar în 1996 inventam MICROFONUL COPIILOR – o emisiune radio de mare succes. Dintotdeauna am fost atrasă de lumea copiilor. Dar abia în 2006 am înţeles că poate să devină mai mult decât un hobby.

”Poze vechi de 20 de ani, când făceam tot animaţie pentru copii. Copiii din imagini sunt acum studenţi”

La început ştiu că organizai evenimente pentru copii, party-uri şi tot tacâmul. Când s-a născut trupa Zurli?

Firma Zurli, ideea de Zurli s-a născut în 12 octombrie 2006, acum 7 ani, când am făcut prima petrecere importantă. Gaşca Zurli s-a născut abia după câţiva ani, în 2010, din dorinţa mea de a da viaţă unor personaje pe care copiii din România să le iubească şi care să fie cu totul ale noastre. Am simțit nevoia asta mai ales pentru că, de la Abrcadabra încoace, nu prea s-au mai născut personaje care să fie modele pentru cei mici.

Cum au fost începuturile cu Zurli?

Grele şi frumoase. Am început umăr la umăr cu Lidia Feher, eram două visătoare care munceau enorm şi câştigau infim. Tata, Dumnezeu să-l odihnească, ne tot trimitea să ne căutam serviciu, ca să nu ne moară copiii de foame.

Primul spectacol cu Zurli

Zurli a apărut într-o perioadă în care lumea uitase de Abramburica, Magi şi alte personaje ale copilăriei. Cât a contat acest lucru pentru succesul vostru?

Deloc. Eu am lucrat şi colaborez cu Marian Râlea. Cred pur şi simplu că e foarte frmos ceea ce facem noi şi am avea acelaşi succes şi dacă ar mai exista pe piaţă alte 100 de trupe pentru copii. Nu cred că am prins o gaură în nişă şi am profitat de ea. Cred că e foarte mult suflet şi credinţă şi muncă şi atenţie în concept, iar lumea se regăseşte în valorile pe care noi le promovăm. Copiii ne iubesc pentru că suntem simpli şi veseli, iar părinţii ne plac pentru că suntem atenţi la cuvinte, la mesaj, pentru că facem spectacole de dragul copiilor şi nu de dragul actorilor. Mesajele noastre îi ating şi pe părinţi, avem tot timpul ceva şi pentru ei şi cred pur şi simplu că toate astea la un loc au făcut din Gaşca Zurli un concept foarte iubit.

În Parcul Cişmigiu, cu Marian Râlea, ”Magicianul”

Cum au apărut personajele?

Primele au fost Zâna Bună şi Tura Vura. Ele s-au născut în 2007, inţial gândite ca şi concept pentru petreceri de zile de naştere. De atunci au început să se contureze și caracterele. Am început să văd în mintea mea și celelalte personaje și am ştiut ce vreau să facă ele într-o gaşcă. Apoi am cunoscut-o pe Vero Căliman şi după chipul şi asemanărea ei s-a născut Fetiţa Zurli. Vero m-a ajutat enorm în construirea personajului. Eu l-am creionat, iar ea i-a dat viaţă. Farmecul ei, talentul fantastic au contribuit enorm la succesul acestui personaj.

Prima Zână Bună

Ai făcut casting pentru cei care le dau viaţă sau ai creat personajele după tipicul unor colegi?

 Am făcut şi castinguri, am tot schimbat actorii. Suntem la a treia distribuţie, chiar a patra pentru unele personaje. De fapt, singurele care nu s-au schimbat niciodată sunt Tanti Prezentatoarea și Fetiţa Zurli. Restul vin şi rămân atât cât se regăsesc în concept. Apoi locul este luat de alţii cu bucurie, prospeţime, dăruire.

Cât de greu e să păstrezi o afacere de succes în zona asta a entertainmentului pentru cei mici?

Nu ştiu, pentru că eu nu m-am străduit deloc. Eu scriu poveşti, văd subiecte, texte, personaje şi cântece chiar şi atunci când stau la semafor. N-am făcut un plan de afacere sau calcule, ca să ştiu cum o să stau peste 10 ani. Pot spune sigur că ceea ce avem în momentul acesta este mult mai mult decât ar fi crezut alţii, iar pentru noi este exact drumul pe care l-am deschis cu mintea mea. Dacă mâine aş câştiga 2 milioane de euro, aş şti exact ce să fac cu ei şi sigur aici i-aş investi. Dacă mâine ar trebui să o iau de la capăt doar cu banii de pâine, n-aș ezita nicio secundă, pentru că vine din sufletul meu.

Partea a doua a interviului, AICI.

6 Comments

  1. Ce interviu frumooooooooos ! Abia astept partea a doua !!!
    Nu sunt mamica, ne dorim mult un bebe si speram noi sa-si faca aparitia cat mai repede ! 🙂 Felicitari pentru tot ceea ce faci pe acest blog! Iti citesc toate articolele, dar nu comentez la toate…. Bafta multa in continuare ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close