La facultate fără BAC nu e o tragedie, ci doar o găselniţă inteligentă

A început anul universar. Prima ştire pe care am auzit-o azi la TV pe această temă a fost că trei universităţi particulare şi-au închis porţile din lipsă de clienţi. Pardon, de studenţi. Era de aşteptat să se ajungă la asta, având în vedere rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat. În aceste condiţii, trebuie să facă şi universităţile ceva să poată supravieţui, nu? Aşa că, sincer, faptul că sunt acceptaţi la facultate absolvenţi de liceu fără BAC-ul luat nu mi se pare deloc o tragedie. Ci, mai degrabă, o găselniţă inteligentă pentru a-i fraieri pe… respinşii la examenul de bacalaureat. Găselniţa asta de a lua bani de la ”picaţi” a fost frumos ambalată şi prezentată ca o şansă, ca o mână întinsă, ca un fel de a-i motiva pe cei care ”nu au avut noroc” sau ”emoţii prea mari” la BAC şi nu au aobţinut (măcar) ruşinoasa notă de trecere. Părerea mea e că, dacă junele sau juna absolventă de liceu nu a luat BAC-ul nici din prima, nici din a doua sesiune de BAC, nu îl va lua nici după un an de stat la facultate pe bani, dar fără diplomă de BAC la dosarul de student. Bine, sunt şi excepţii: liceeni care nu s-au putut prezenta la BAC din motive întemeiate, sau care au picat pentru că, tot din motive întemeiate, nu au ajuns la toate examenele.

Dacă elevul s-a dus ca o floricică să dea BAC-ul, neştiind nici măcar ce culoare are coperta manualului de română, de istorie sau mai ştiu eu a cărui alt manual, cum mama zmeilor să crezi că un astfel de specimen se va aduna şi, după un an de facultate cu taxă şi fără BAC, va învăţa ce nu a fost în stare să înveţe în cei patru ani de liceu (asta în cazul în care nu a intervenit vreo repetenţie)? De ce să te dai cu fundul de pământ că facultăţile vor scoate licenţiaţi fără BAC, când s-a spus clar că doar un an sunt acceptaţi (cu taxă) picaţii la bacalaureat? Chiar nu e atât de clar că facultăţile nu vor să îi încurajeze pe liceeni să înveţe pentru a lua examenul maturităţii şi pentru a-şi continua studiile? Mie mi se pare cristal clear că banul e regele. Să luăm bani de la fraieri, să-i amăgim pe fraieri şi tot aşa. Şi dacă prin minune dintre picaţii la bacalaureat iau acest examen după un an de studenţie, apoi termină facultatea, se aleg cu o diplomă, cu ce mă încurcă pe mine treaba asta? Diplome am şi eu, multe, că am învăţat pe rupte, că am investit în mine şi am urmat o grămadă de cursuri… şi la ce bun? Că nimeni nu m-a întrebat ce diplomă am când am dat interviuri pentru angajare? Doar la HR, pentru a putea fi încadrată pe un anumit post, mi s-a cerut diploma de facultate. Însă pe nimeni nu a interesat nota, deşi e una mare tecută pe hârtia aia galbenă.

Problema nu e că ”De ce dom’le să fie lăsaţi la facultate ăia care nu au luat BAC-ul?”. Nu aici e buba, asta este, repet, doar o găselniţă a facultăţilor de a lua bani de la nişte unii. Problema e că ar trebui schimbată metoda de predare, programa… Manualele nu ar trebui să fie 1001 şi alese în funcţie de prieteniile cu editurile. Un singur tip e suficient, aşa cum aveam şi noi… Problemele ”e” multe, nu mă apuc eu să le înşir.

Învăţământul vocaţional mi se pare mult mai potrivit în licee şi mai puţin să se îndese materie multă în capul copiilor. Schimbarea vine nu doar din partea dascălilor sau a celor care decid soarta învăţământului, ci şi a noastră, a părinţilor, căci nu doar şcoala e cea în sarcina căreia cade formarea unui copil. Mulţi zic ”Îmi duc copilul la grădi, la şcoală şi ăia de acolo să-l educe, că d-aia sunt profesori”. NU! Educaţia se face de ambele părţi. Şi nu mi se pare o scuză că, vezi Doamne, muncesc mult şi nu am timp, vin târziu şi d-aia îmi pun speranţa în profesori. Nu mi se pare o scuză şi spun asta eu, una care munceşte zi lumină, care îşi vede copilul o oră dimineaţa şi, cu puţin noroc, 2-3 ore seara. Sâmbăta ce mai avem noi timp ca fetele.

Mă rog, să nu divaghez, trăgând linie, chiar nu cred că e un capăt de ţară că unele universităţi au chemat la înscriere liceeni fără BAC. Nu să-i încurajeze să înveţe, cred, e scopul lor principal, ci acela de a colecta de la aceştia nişte bănuţi. Just like that! Tocmai de aceea nu m-am dat cu fundul de pământ că ăştia intră acum la facultate fără BAC iar eu, pe vremea mea, am învăţat de m-a luat Gaia, am dormit câte 3 ore pe noapte de prin clasa a XI-a, când am început pregătirea intensivă pentru BAC şi admiterea la facultate.  Din păcate, nu cred că învăţământul de acum va mai produce atât de mulţi oameni cu un bagaj de cunoştinţe atât de bogat ca ”pe vremea mea”. Din păcate. Nici de sperat nu prea îmi vine să sper că îşi va reveni. Dar îmi doresc asta. Pentru binele copilului meu, pentru că îmi doresc ca Alexia să fie unul dintre copiii care să iubească şcoala şi cartea, pentru că un om citit este UN OM.

Acum aruncaţi!

3 Comments

  1. Dar nu crezi ca gaselnita asta ar putea sa-i faca pe pustani sa nu mai traga tare, ca oricum nu conteaza? Asta daca nu cumva se va schimba legea iarasi si vor putea sa termine facultatea fara bac defel. Sau poate si fara sa mearga la facultate, doar sa o plateasca:)

    1. oricum, ei nu trag tare, nu vezi? practic, mulţi au acea atitudine ”je m’en fiche”… Şi da, la ce miniştri se tot perindă pe fotoliul educaţiei, cred că vor ajunge să spună/să decrete că şi stăpânirea limbii române e opţională.

  2. Ce mare dreptate ai! Dap, și eu am diplome și note maaari la toate…dar numai eu știu câte zile m-am stresat și câte sute de ore am citit și învățat…Pentru bac am citit și am învățat pe rupte. Eu cred că o universitate cu pretenții nu renunță la studenții cu bac-ul obligatoriu! Mai bine fără elevi, decât cu toți leneșii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close