La cursuri de prim ajutor

Zilele trecute am participat la un curs de prim ajutor pentru părinţi, organizat de SMURD lectiadeprimajutor.ro, Asociaţia MaiMultVerde şi ING Asigurări de Viaţă. În cele 3 ore cât am stat la curs, am rememorat ce citisem deja despre acordarea primului ajutor copiilor, dar am şi aflat chestii noi. Şi am mai descoperit ceva: că nu e chiar atât de uşor să faci masaj cardiac (compresii toracice).

Pare atât de uşor la TV, în filme, în documentare. Privind-o pe doamna doctor de la SMURD în timpul demonstraţiei, am crezut că va fi floare la ureche să apăs pe toracele manechinului. Ei aş! Când m-am apropiat de el, tot ceea ce părea o joacă s-a transformat într-un exerciţiu de forţă pentru mine. Abia dacă am reuşit să îi descleştez gura pentru a-i face ventilaţie (respiraţie gură la gură), iar când a venit partea cu masajul cardiac… a fost jale. După 2-3 apăsări, deja mă dureau mâinile. Crezând că la o persoană vie, ca să spun aşa, îmi va fi mai uşor, dacă voi fi pusă, Doamne fereşte!, în situaţia de a face masaj cardiac cuiva, am întrebat cu inocenţă “La o persoană în carne şi oase va fi la fel de greu să facem compresiile ca la acest manechin rigid? Deja după câteva apăsări mă doare podul palmei”. Răspunsul nu a fost pe placul meu: “Sunt situaţii când trebuie să apăsaţi şi mai tare la o persoană”. Oooops!

Dincolo de acest inconvenient, care ţine mai mult de mine, participarea la acest eveniment a fost benefică şi chiar recomand tuturor să meargă măcar la un astfel de curs. Mai bine înmagazinezi aceste informaţii şi nu eşti niciodată pus în situaţia de a le aplica, decât, Doamne fereşte!, să ajungi în situaţia în care viaţa cuiva ar depinde de intervenţia ta promptă.

Pentru că sunt atât de multe informaţii şi filmuleţe exemplificatoare, am să fac un “serial” prin care să vă împărtăşesc informaţiile pe care le-am primit la cursul cu pricina. So, stay tuned!

eu

eu (2)

1 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close