alexia-si-desenele-craig-si-dumbrava01

Jocul în aer liber și beneficiile sale. Du copilul în parc și lasă-l să se murdărească!

Jocul în aer liber e magic. Lasă copilul să se murdărească! Lasă-l să se tăvălească prin parc, să adune frunze, să se cațere în copaci, să pună mâna pe rășină. Lasă-l să exploreze parcul, pădurea, dumbrava! Fii acolo, fii parte din descoperirile lui, din povestea și din imaginația lui!

Hainele se murdăresc, dar se și spală. Mâinile, la fel! În loc să țipi ”Nu pune mâna pe aia! Lasă aia jos, că te rănești”, nu mai bine îl ajuți să exploreze? Lasă-l să descopere fiecare părticică din natură. Este firesc să își dorească să descopere, să vadă, să exploreze, să testeze.

Nu sunt adepta statului în casă. Așa că profit de fiecare ocazie să ies cu Alexia în aer liber și să ne jucăm. De cele mai multe ori, când nu are parteneri de joacă, îi țin companie (cât încă mă mai vrea parte din jocul ei). O las să inventeze tot soiul de povești. Intru în rolurile atribuite de ea. Dar, contribui și eu la conturarea poveștii. Alergăm – mă rog, mai mult ea, eu tot caut scuze să depun mai puțin efort, deh, greu să alergi cu Jde kilograme 😉 .

alexia-si-desenele-craig-si-dumbrava

Cum ziceam, alergăm, ne tăvălim, țopăim… facem orice ne aduce buna dispoziție!

alexia-si-desenele-craig-si-dumbrava
alexia-si-desenele-craig-si-dumbrava

Țin foarte mult la ieșirile în aer. Pentru că fac bine. O spun și psihologii, oameni cu carte, oameni care au citit multe și au studiat comportamentele umane mai mult decât am făcut-o sau o voi face eu. Cum ziceam, psihologii susțin că jocul în mijlocul naturii este una dintre cele mai practice modalități prin care copilul cunoaște lumea înconjurătoare. De exemplu, un copil înțelege cu mult mai multă ușurință că iarba îl murdărește, dacă aleargă în ciorapi pe ea. Poți să îi explici tu cât vrei că iarba e ”câh”, el va memora mai rapid asta dacă o va constata pe propria piele.

alexia-si-desenele-craig-si-dumbrava

CÂTEVA EFECTE BENEFICE ALE JOCULUI ÎN AER LIBER:

  • Asigură o stare fizică bună. Știți cum e aia cu 30 de minute de mișcare pe zi? E valabilă și la copii, nu doar la adulți.
  • Reduce riscul de obezitate.
  • Tot felul de studii au demonstrat că performanțele școlare ale copilului se îmbunătățesc dacă acesta se joacă frecvent în aer liber.
  • Am găsit un studiu care spune că memoria copilor se îmbunătățește și cu 20% în cazul copiilor care se joacă afară.
  • De aportul de Vitamina D nu cred că mai e cazul să pomenesc, nu? Ah, deja am făcut-o 😉
  • Joaca în aer liber eliberează copilul de stres, căci, da, și ei sunt stresați, chiar dacă nu merg la serviciu sau nu au de plătit rate la bancă.
  • Ajută copilul să își dezvolte imaginația și creativitatea. Cum? Doar priviți-l ce scenarii își creează când se joacă, cu un băț, cu frunzele, cu tot ce găsește în jurul său.

Cum ne jucăm noi?

Și, ca să vă demonstrez că nu sunt vorbe-n vânt, vă invit să urmăriți clipul de mai jos. Am filmat-o pe Alexia în una dintre aventurile noastre în aer liber. Și-a imaginat un scenariu de poveste. Frunzele, crengile, conurile au căpătat puteri magice. Mingea, banala minge gălbuie, a devenit oul din aur, cu puteri magice. Ghiozdanele noastre au căpătat și ele un rol: au fost stânci. Frunzele au fost hărți. Dar, mai bine, vă las pe voi să descoperiți povestea și să vedeți ce și-a imaginat Alexia:

Și, dacă tot v-am vorbit despre efectele activităților în aer liber, vreau să vă anunț că… pe 15 octombrie, la ora 17.25, Cartoon Network lansează un serial de desene animate care încurajează fix joaca în mijlocul naturii: Craig și dumbrava.

Animaţia îi urmăreşte pe tânărul Craig și pe cei mai buni prieteni ai lui, J.P. și Kelsey, în timp ce explorează dumbrava din suburbia în care locuiesc. Dumbrava reprezintă pentru cei trei amici o întreagă lume imaginară: aici ei construiesc și domnesc peste forturi, se distrează pe rampe de biciclete. Fiecare episod îi prezintă pe copii într-o nouă aventură, fie că descoperă zone neexplorate din Creek (dumbravă), fie că își fac noi prieteni, sau, de ce nu, fie că intră în mici necazuri.

Craig și prietenii săi se folosesc de obiecte și accesorii  de zi cu zi pentru a-și crea jocuri și jucării, costume, forturi, castele, pe principiul DIY (do it yourself): bețe, pietre, frunze etc. Dar, mai bine, vă las să urmăriți câteva secvențe din Craig și dumbrava”, serial ce va fi difuzat la Cartoon Network de luni până vineri, de la ora 17.25:

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe FACEBOOK, pe INSTAGRAM, dar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

2 Comments

  1. Postarea aceasta este exact pe stilul meu. Si noi suntem la fel cu iesirile in aer liber. Stam la casa si chiar avem loc sa exploram. In plus, facem asta des, zilnic. Cred ca iesirile ne aduc foarte multe beneficii.

    1. Sunteți norocoși. Și eu mi-aș dori să locuim la curte, să poată sta Alexia cât mai mult în aer liber, să stau și eu în curte, să-mi pun flori multe… Vise, vise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close