Invitație pentru Steer: maratonul femeilor care au supraviețuit cancerului

Într-o perioadă în care nu puțini suntem cei care ne mirăm de teoriile Oliviei Steer pe tema cancerului, am primit o invitație la un maraton. Maratonul Casiopeea, dedicat femeilor care au supraviețuit cancerului la sân. Dacă nu știți ce a debitat doamna Steer (și) pe tema cancerului, vă invit să citiți ce am scris aici.

Revin la invitația primită. Ce am citit în textul de prezentare, recunosc, m-a dezgustat. M-a dezgustat, pentru că niște ființe care și așa sunt chinuite și măcinate de o boală cruntă, sunt umilite de statul român. Cu litere mici!

”Cu toate că aceste proteze sunt trecute pe lista Casei de Asigurări pentru decontare, listele de așteptare foarte mari.Dificultățile birocratice determină o perioadă de așteptare pentru o astfel de proteză de până la doi ani. În plus, o femeie poate primi o singură proteză pe an. În situația unei duble mastectomii, persoana respectivă este nevoită să aștepte încă un an, cel puțin, pentru a primi proteze pentru ambii sâni. Femeia fiind nevoită să trăiască tot acest timp cu o singură proteză”.

Cum vi se pare? Umilitor, zic eu.

Și, dacă tot am pomenit de Maratonul Casiopeea, iată și invitația, pe care, la rându-mi, o lansez către voi.

Cros Casiopeea dedicar supravietuitoarelor cancerului

Sâmbătă, 24 septembrie, în Parcul Tineretului (intrarea Șincai) se dă startul celei de-a zecea ediții a Crosului Casiopeea. Maratonul este dedicat supraviețuitoarelor cancerului la sân. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment sunt investite în proteze mamare. Acestea vor fi oferite femeilor care au trecut printr-o operație de mastectomie.

Iată programul curselor:

  • 10:00 – competițiile copiilor – pe diferite categorii de vârstă
  • 10:30 și 11:00 competiția domnilor și a doamnelor
  •  11:15 Marșul Casiopeea, o plimbare în semn de solidaritate, unde pot participa persoane de toate vârstele

În ultimii ani, Casiopeea a oferit româncelor care au trecut prin astfel de operații mai mult de 1.700 de proteze. Este cea mai mare donație de acest tip din țară. Peste 8.000 de românce află, în fiecare an, că suferă de cancer la sân.  75% dintre ele ajung de urgență pe masa de operații pentru o mastectomie. Cauza? Depistarea târzie. Lipsa prevenției continuă să facă anual 4.000 de victime.

Ce ză mai zic? Să facem sau nu mamografii, preventiv, chiar? Sau să îi dăm ascultare Oliviei Steer, care aberează cu brio când spune să lăsăm cancerul în pace, că trece de la sine?

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

One Comment

  1. Cu 3.5 ani in urma am inceput sa citesc despre cancer. Trigger-ul a fost: inca o verisoara a murit. De data asta a fost socant pt ca in 3-4 sapt. de la diagnostic s-a stins, se pare ca vestea a fost prea dura pt ea si a cedat lupta pt viata din prima.
    Nu e singura ruda apropiata.

    Am gasit multe articole cu experiente, am discutat, intrebat doctori. Moralul si igiena vietii face diferenta! Nu stiu ce o zice Olivia (e vegetariana extremista si nu am rabdare sa o citesc des) dar psihicul si creierul sunt elemente determinante pentru o recuperare a corpului. Iar ce se intampla in spitale (si nu doar a situatiei economice si legislative), ci mai ales din partea cadrelor medicale, este inuman. Inuman sa vad 3 persoane in 2 paturi la Sf. Spiridon iasi, inuman sa cheme la radioterapie si apoi am gresit, maine vino, inuman sa se rasteasca la paciente, inuman sa astepte o atentie sa schimbe un cerceaf etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: