Întrebări frecvente d-ale mămicilor începătoare I

Din ciclul „amintirile mă chinuiesc”, vă voi înşira în cele ce urmează o serie de întrebări pe care mi le tot puneam în primele luni de când o aveam pe Alexia şi cum dădeam eu căutare pe goagăl (nimeni altul decât sfântul google), în speranţa că voi găsi răspunsuri.somnic în ţinută lejeră, de vară

La început, căutam doar texte ştiinţifice, crezând că sunt mult mai indicate decât informaţiile de pe bloguri şi forumuri, pe care, la vremea respectivă, le consideram neimportante. De ce? Pentru că, îmi ziceam eu, mai demne de încredere erau textele scrise de specialişti decât povestioarele unor mămici. Ulterior, realitatea m-a lovit: nu reuşeam să găsesc răspunsuri (pe deplin) satisfăcătoare în textele de specialitate. Dar, citind pe bloguri şi pe forumuri prin ce treceau alte mămici, mă linişteam mult mai uşor decât o făceam după textele ştiinţifice. Şi acum să înceapă distracţia!

Termeni de căutrare pe google: cât trebuie să doarmă un bebeRăspuns: cât vrea muşchiul lui! Răspunsul ăsta, fireşte, nu l-am găsit pe google. Alexia, de la bun început, a dormit mai puţin decât alţi copii. De fapt, ziua dormea, noaptea era trează. Pe la 2 luni, a schimbat foaia. Dar, dormea 2 ore, o oră-două era trează. Pe la vreo 4 luni, se culca pe la 12-1 noaptea, se trezea la 4-5 ore. Abia pe la vreo 5 luni a început să doarmă ceva mai mult. Adică se culca pe la 12-1 noaprea, şi se trezea pe la 10 -11 dimineaţa. Era fix pe rimtul meu! Acum, doarme noaptea 8-9 ore, cu pauze din cauza dinţilor, iar ziua are 2 reprize de somn: pe la 12 cam o oră-o oră jumate, şi pe la ora 16 – 2-3 ore. Dacă vă pasionează statisticile, cifrele şi tabelele, iată aici un grafic. Pe mine, sincer, nu m-a neliniştit faptul că Alexia niciodată nu a dormit cât scrie la grafic… Cert este că organismul copilului știe mult mai bine decât oricine de câtă odihnă are!

Termeni de căutrare pe google: Cât durează colicii?

Răspuns: Răspunsul a fost aşa cum bănuiam. De fapt, concluzia pe care am tras-o după ce am citit o sumedenie de chestii pe tema asta: perioada în care copilul are colici diferă de la un bebe la altul. Sunt bebei care au colici până la vârsta de 3 luni, alţii chiar mai mult. În principiu, colicii încetează atunci când se maturizează sistemul digestiv.

Legat de colici, mai am o povestioară: la un magazin, o mămică m-a întrebat dacă bebe are colici. „Nu se chinuie foarte tare. Are momente, dar nu urlă non stop de durere”, zic eu. „Dar pe tine te doare burta?”, „Da, am nişte crampe groaznice câteodată” „Ei, cică pe bebe nu-l mai doare atât de tare dacă şi pe mamă o doare. Atunci când aveţi amândouă colici, e mai uşor pentru bebe. Asta dacă alăptezi”. Poate că ăsta a fos răspunsul la întrebarea mea: de ce Alexia nu se dă chiar aşa de ceasul morţii cu colicii, ci are doar câteva episoade în care face crize?

Termeni de căutrare pe google: cât trebuie râgâit copilul SAU până la ce vârstă trebuie făcut copilul să eructeze

Răspunsul: până începe să râgâie/eructeze singur. Răspunsul ăsta nu l-am găsit pe goagăl, ci mi l-am dat singură, de curând. Pe goagăl am găsit pe forumuri că până pe la 7-8 luni. Alexia râgâie singură de pe la 7 luni.

partea a II-a 

şi partea a III-a

sursa foto aici

11 Comments

  1. Da, cautari d’astea dau si eu. Si, la fel ca tine, m-am linistit cu articolele de specialitate. Blogurile sunt mult mai ok.

    1. Ma tine piticul ocupata mai toata ziua, avand in vedere ca nu prea doarme :-). Noroc ca noaptea i se face mila de noi si ne lasa sa dormim. De ex azi nu a dormit decat vreo 2 ore adunate. I-am facut baie si acum taica-su e la capitolul biberon si, speram, adormit copil :-).

        1. Nu, nu e de la colici (sper ca am depasit definitiv momentul). Cum ziceai si tu de Alexia, asa vrea muschiul lui :-). Dar are zile cand doarme si 5 ore legate, asa ca ma dau batuta. Acum doarme de la 11.30 seara. Ura !! 🙂

  2. Eu cel mai bine m-am impacat acum doi ani cu forumurile, desi era greu sa discern raspunsurile bune de cele mai putin bune, totusi mi-au fost de mare ajutor. Buna idee ai avut cu postarea asta. In felul asta, mamicile care nimeresc la tine au raspunsurile gata pregatite, nu trebuie sa mai caute. Pupici la fetita.

    1. Meci Vavaly. Eu am conceput serialul ăsta din perspectiva mea. Adică, ştiam în mare la ce să mă aştept pt că am băgat la cap ceea ce citisem prin cărţi, dar şi ce aflasem de la moaşele de la FIlantropia, unde am fost la nişte cursuri pt viitoarele mămici. Oricum, rămân multe întrebări pe lângă. Şi asta pt că, repet, am scris strict despr ece m-a frământat pe mine, dar şi din ceea ce îmi amintesc din perioada aceea

  3. Imi place initiativa.Eu de exemplu,auzisem de furia laptelui o poveste ingrozitoare,dar nu prea stiam cand e si cum se manifesta.La un moment dat,ii spun mamei ca mi-e frig si am frisoane,ca vreau sa dorm si sa stea un pic acolo cu mine.N-am terminat de spus,ca mama a sarit arsa ca am furia laptelui.Am intepenit de spaima.Desi toata lumea zice ca ramai fara lapte daca pui comprese reci,nu a fost asa si din fericire mi-a trecut.Dar nu spun ce speriata am fost si cum am plans,mai bine zis,cat.Pupici.

  4. ..buna ideea postului…trebuie sa adaugi: alaptatul la cerere, ce/cat papa bebe la X luni, graficele de crestere, revin cu idei daca mai ai nevoie! pup si pe miss Alexia!

    1. deja sunt scrise, Maria. :))) Aia cu graficele nu am abordat-o pt că nu m-a preocupat din cale afară. Oricum după ce termin serialul, predau stafeta oricui mai are de completat, şi preluăm unele de la altele, astfel încât să avem o adevărată enciclopedie pt mamele începătoare. Eu am 3 episoade, apoi vedeţi şi voi ce şi cum… Cum e ceva de completat, sharuim linkurile şi facem traba cum trebuie, nu?
      pupisi şi vouă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close