Am promis, am promis. Aşa că iată-mă. Revin cu detalii despre cărţile primite de la Editura Litera. Prima pe care o voi prezenta este una adresată nu copiilor, ci părinţilor. Este vorba despre “Desenele copilului tău. Interpretări psihologice”, pe care am citit-o pe nerăsuflate.
- La capitolul aspect, ca să încep cu partea mai uşoară a prezentării, cartea merită un 10+. Coperta cartonată, hârtie lucioasă, iar paginile sunt foarte “aerisite”, deseori textele fiind “sparte” cu desene exemplificative.
- Cartea nu este un lung şir de texte, de teorii care să te ia de cap sau în care să îţi prinzi urechile. Aproape fiecare interpretare/teorie are şi un desen ajutător.
- Textul este unul foarte digerabil. Careta nu este scrisă într-un limbaj pe care să-l înţeleagă doar psihologii. Nu sunt deloc termeni care să te facă să stai cu DEX-ul lângă tine când citeşti această carte
-
Cartea conţine nu doar teorii, tabele şi desene, ci şi o serie de pagini albe duble pe care copilul să le picteze după cum îl taie capul
-
Înainte de a vă apuca de “citit în desene”, trebuie să ştiţi din capul locului un lucru: un singur desen nu este relevant. Ci trebuie urmărită evoluţia copilulului de la un desen la altul.
Iată patru lucruri (din cele N-şpe) pe care le-am învăţat din această carte:
– Nu e niciodată prea devreme să îi pui copilului tău un creion în mână şi să-l laşi să mâzgălească o foaie. Am rămas surprinsă să văd desenele unor copii de doar 2 anişori care conturau destul de bine un chip uman. Bine, nu vă gândiţi la unul stilizat, dar un cerc cu nişte puncte în interior tot au reuşit acei copilaşi
– Atunci când vreau să aflu ce se ascunde în mintea copilului meu, un desen mă poate ajuta să descopăr lucruri interesante
– Există anumite “culori antistres”, adică acele culori care îl ajută pe copilul agitat şi stresat să se tempereze. Acestea sunt: albastrul, verdele, portocaliul, galbenul. De exemplu, autorul cărţii sugererază să colorăm un colţ măcar din camera copilului în albastru, pentru că favorizează relaxarea şi îl ajută să treacă peste eventualele insomnii 😉
– Există o serie de desene-teste care să ne ajute să aflăm ce se ascunde în căpşorul şi sufleţelul copilului. Acestea sunt: “testul arborelui” – pe care îl ştiam, “testul casei”, “testul familiei” şi “testul figurii umane”.
Dar, decât să vă îndrug eu verzi şi uscate, vă las să citiţi câteva rânduri din această carte.
<
p style=”text-align: center;”>
Atunci când vreţi să vă testaţi copiii, trebuie să le puneţi la dispoziţie următoarele:
Interpretarea testelor (în cazul în care e prea mic scrisul, descărcați poza. Teoretic, ar trebui să v-o deschidă la dimensiuni mai mari):
Iată şi două mostre de picturi made by Alexia. Am notat ordinea trasării dârelor pe foaie:
Am imprumutat si eu cartea de la sora mea, este foarte interesanta. L-am pus pe Andrei, baiatul cel mare, sa deseneze casa, copacul si pe el (asta se intampla acum 2 ani). O sa-l pun sa deseneze aceleasi lucurui, sa vad dava viziunea lui asupra vietii s-a schimbat.
O astfel de carte chiar e un ”must have” , adică una care să nu îţi lipsească din bibliotecă
Chiar acum ma gandeam la cartea asta, o am si eu, dar sunt, momentan, departe de ea. Eliza a desenat un copac (pentru prima oara un copac complet, cu tulpina, frunzis si fructe) si eram curioasa cum explica sa-l interpretez 🙂
Găseşti răspunsul în carte sigur. Pe măsură ce citeam, la fiecare desen încercam să îmi amintesc de desenele mele. Deocandată, Alexia nu poate desena calumea un copac, o casă, o familie. abia face feţete la nivel de cerc şi două puncte pe post de ochi. dar şi varianta asta poate fi interpretată. Noi suntem în etapa liniilor.
Buna seara, va rog spuneti-mi si mie de unde pot procura acesta carte,am un baietel de 9 ani ,si chiar mati facut curioasa peivind interpretarea desenelor, daca il las deseneaza toata ziua, Va multumesc.
Din librării, sau online de la editura Litera: http://www.litera.ro/index.php/desenele-copilului-tau.html