Înscrierile în clasa zero, anul de graţie 2015

Noi mai avem un an până intrăm în febra înscrierii în clasa zero. Dar mă uit de p-acum la părinţii care trec prin calvarul ăsta, ca să ştiu ce mă aştept, iar lucrurile nu sunt atât simple, din câte am citit, în cazul celor care doresc o altă școală decât cea la care sunt arondați. Mă antrenez, cum îmi place mie să spun. Bătăi de cap, hâţogăraie, nervi tari şi… bani cu grămada (asta dacă vrei să îţi faci viză de flotant în cazul în care vrei să fii sigură că îţi va fi acceptat copilul la şcoala pe care ţi s-a pus pata). Cam 300 de euro viza pentru şcoala generală nr. 150. Cel puţin aşa reiese dintr-un afiş postat pe un stâlp. Despre tot acest mecanism am citit în Libertatea, şi m-am îngrozit. Nu de alta, dar voi avea şi eu nevoie de o mişcare similară pentru a-mi putea da copilul la o şcoală care e mult mai bine cotată decât cea din spatele blocului, la care suntem arondați și care are o reputație nu prea bună. Brrrr.

După ce v-am ”lovit” cu preţul vizei de flotant, zic să trec la informaţiile legate strict de înscrierea la clasa zero în anul de graţie 2015, informaţii pe care le-am adunat din mai multe surse 😉

Ministerul Educaţiei a publicat o sinteză a informaţiilor dinMetodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016 – dacă daţi search pe Goole fix cu fraza asta, veţi avea acces la un PDF cu toată metodologia. Pentru a-l putea deschide, trebuie să aveţi instalat un program, Adobe Reader.

 

Înscrierile copiilor la clasa pregătitoare se fac în două etape

Prima etapa: 23 februarie – 3 martie

– înscrierile se fac la şcoală, de luni pana vineri, între orele 08:00 – 20:00, între orele 09:00 – 13:00
– Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la şcoala la care doriţi înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe edu.ro, în secţiunea Înscriere în Învăţământul primar (AICI). Formularul va fi disponibil online din data de 23 februarie. Dupa completarea cererii online, va trebui să mergeţi la şcoala la care doriţi înscrierea copilului, pentru validarea cererii.
– şcoala la care mergeţi vă va face o programare
– 20-21 martie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi, după prima etapă

B. A doua etapa: 24 martie – 3 aprilie
– Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt acceptaţi la şcoala unde i-aţi înscris, voi, părinţii, veţi completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.
– Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile.
– 10 aprilie: afişarea în şcoli şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi, după prima etapă

 Trebuie înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2015, inclusiv. Dacă aveţi copii care fac 6 ani după această perioadă (1 septembrie – 31 decembrie 2015, inclusiv) şi vreţi să îl daţi la clasa zero, ei bine, trebuie să ştiţi că ei vor susţine, în perioada 17 februarie – 11 martie, evaluarea dezvoltării psihosomatice, la solicitarea părintelui.   

Despre evaluarea psihosomatică a copiilor

  • Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională (CJRAE/CMBRAE).
  • Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite zone ale judeţului/municipiului Bucureşti, cu prioritate în grădiniţe.
  • Evaluarea se efectueaza în perioada 17 februarie – 11 martie, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
  • Evaluarea se realizează de către personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte instituţii/unităţi, precum şi medici şcolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.

Actele necesare

  • Cerere-tip de inscriere
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal
  • Copie şi original al certificatului de naştere al copilului
  • Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Mai multe informaţii găsiţi AICI.

8 Comments

  1. Noi suntem arondati unei astfel de scoli la moda. Anul trecut, cand am inscris-o pe fiica-mea la pregatitoare, scoala a oferit patru clase si s-au inscris elevi cat pentru noua-zece. Asta a insemnat distrugerea unor cabinete ale scolii pt a face clase suplimentare, angajarea a cinci invatatoare noi si un numar ridicat de copii in fiecare clasa.
    Am fost frustrata ca ne-am trezit la clasa H, in conditiile in care invatatoarele bine cotate au primele litere la alfabet (principiile m-au impiedicat sa incerc un aranjament in prealabil). In primele zile, cand vedeam ambuteiajele teribile de dimineata, pe straduta scolii – dovada clara ca vin mai multi copii de departe, decat din cartier – aveam impresia ca mi s-a luat dreptul la o invatatoare buna. Dar mi-a trecut repede: invatatoarea cea noua s-a dovedit a fi foarte buna, copilul e fericit la scoala, iar eu nu am, deocamdata, nimic de reprosat.
    Am scris poliloghia asta pt a-ti spune ca, dupa parerea mea, totul depinde de noroc. Si ca poti gasi un dascal potrivit si la scoala mai putin fitoasa din spatele blocului. Iar avantajul ar fi ca nu pierde copilul timp pretios in trafic, pt a merge la o scoala mai departata.
    Cat despre scoala noastra “buna”, cred ca isi va pierde reputatia in curand, daca dispar astfel dotarile si se inmultesc copiii si cadrele didactice…

  2. Eu nu pricep ce atata agitatie cu inscrierea asta, zici ca e cine stie ce. Totul e un proces foarte simplu, de fapt. Sunt necesare foarte putine acte, de fapt, si un drum la scoala. Bineinteles, daca vrei sa-ti dai copilul la scolile “alese”, e musai de alergat si cu viza de flotant, dar in rest, e mai mare daraua mediatica decat ocaua inscrierilor.

  3. eu am trecut de doua ori prin asta si nu mi se pare mare filosofie
    mai mult strica presa cu toata nebunia asta si le transmit si parintilor o stare de spirit….
    Andrei a nimerit la o scoala de “fite” in a doua tura de inscrieri pentru ca erau locuri libere si acolo a fost repartizat
    sa zic acum ca, de fapt, “fitele” sunt mai mult in presa si ca am vazut copii prost imbracati, doar cateva fete cu haine la moda?
    mai degraba am vazut figuri in scoli din Rahova decat la aceasta scoala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close