inhalosedare copii la dentist

Inhalosedare – și faci ce vrei din copil la dentist

Dacă pe vremea mea, maică, se făcea inhalosedare, multe măsele ale mele (şi nu lucrări) mai aveam acum în gură! Dar, deh, alte vremuri, alte chinuri. Acum, măcar fii-mea să se ”gazeze” ca să scape de teama de stomatolog (dentofobie).

De ce mi-a fost frică, nu am scăpat! Alexiei a început să-i fie teamă de dentist. Sau, mai corect spus, de doctori. Iar frica asta a ei vine după nenorocirea prin care a trecut când a dus-o ta-su la Budimex. Aici, au terorizat cu injecțiile. Plus, au urlat la ea pentru a o convinge să i se facă o anestezie, un antitetanos și câteva cusături. Mi s-a spus că nu îi va trece ușor teama dobândită după acest episod. Dar eu am tot sperat să nu rămână cu sechele…

De la episodul Budimex, am mai trecut de două ori pe la dentist, fără succes, însă. Prima vizită a avut loc la doar câteva zile după episodul Budimex. Alexia abia a acceptat să se urce pe scaunul cabinetului stomatologic. L-a ascultat pe domnul doctor Andy Adler, nu a zis nimic, doar a dat din cap. Nici că a vrut să deschidă gura, măcar să îl lase să se uite.

Domnul doctor, la auzul celor prin care a trecut Alexia, ne-a sfătuit prietenește să nu forțăm nota cu ea. Şocul a fost prea mare, zicea el. Așa că am plecat acasă doar cu un ”bună ziua”, cum se spune, dat medicului, fără vreo intervenție medicală.

Am fost avertizați să nu ne facem prea mari speranțe că la următoarea vizită fii-mea va coopera. Așa a fost. A deschis, măcar, gura, dar atât! Numai că atunci când vedea că stomatologul vrea să introducă freza în gura ei, începea să plângă. Așa că, după o discuție informativă cu stomatologul, am stabilit ca la următoarea vizită să apelăm la inhalosedare.

Am primit informațiile necesare și răspunsurile de rigoare la întrebările mele legate de această procedură. Plus am plecat acasă cu o foaie A4 cu informații despre inhalosedare. La Crystal Dental Clinic, inhalosedarea copiilor se face doar celor care au 3 ani.

Toate detaliile tehnice despre această procedură le găsiți și voi aici, pe siteul celor de la Crystal Dental Clinic.

Revenirea din starea aia de ”droghi” datorată inhalosedării se face simplu și rapid. În loc de gaz relaxant, prin măscuța de pe nasul copilului se introduce oxigen. Iar copilul, perfect conștient pe durata ședinței, rămâne cu o amintire nedureroasă despre acea intervenție stomatologică. Pam-pam!

Așa cum am făcut și la prima ședință la dentist și de data aceasta am ajuns la clinică mai devreme. Pentru ca Alexia să aibă timp să se acomodeze cu ambientul, să se joace, să se ”integreze”. Așa că ne-am făcut de lucru…

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=okX2KdJd9w4

Și ne-am tot jucat…

in sala de asteptare la dentist

Apoi, doamna doctor Sorina ne-a poftit în cabinet. Alexia a schimbat câteva vorbe cu ea, i-a zâmbit (semn bun!), apoi și-a ales măscuța pentru inhalosedare, una cu miros de vanilie.

inhalosedare copii la dentist

A fost destul de degajată de data asta, față de ședințele anterioare. S-a urcat pe scaun singurică, apoi a așteptat să fie dusă într-o călătorie luuuungă. De regulă, medicii le spun copiilor înainte de inhalosedare că vor porni într-o călătorie plăcută, unde vor ei! Micuții își aleg destinația, apoi sunt ”mufați”.

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=QPlHCGcm0bQ

Când își face efectul gazul, copiii devin atââât de relaxați, încât execută orice comandă. Ba chiar sunt haioși prin reacțiile lor. Fii-mea, de exemplu, a început să o mângâie pe doamna doctor, pe chip, pe mână… îi zâmbea. A fost… senzațională.

De altfel, fără inhalosedare, nu cred că reușea doamna doctor să îi facă Alexiei mele anestezie. Căci caria la care lucra s-a dovedit a fi una destul de adâncă. Dar care, din fericire, pentru că am ajuns la timp, nu s-a lăsat cu infecție și alte cu complicații nedorite.

anestezie la dentist la copil inhalosedat

Am aflat un lucru extrem de interesant și de util: nu mai sunt plombe definitive ca pe vremuri! Adică, fii-mea a avut voie să mănânce imediat ce a ieșit de la dentist. Nu a mai stat nemâncată, nebăută o oră după punerea plombei, așa cum mi se spunea mie, pe vremuri…

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=EL9Tl_uGrF0

La final, înainte să plecăm acasă, Alexia și-a admirat în oglindă noua ei plombă. Apoi a fost invitată să își aleagă cadoul de copil curajos. Ea fericită că a primit cadou, noi foarte încântați că a scăpat fără amintiri dureroase de o carie.

copil la dentist

În concluzie, cu inhalosedare, frica de dentist dispare!

Nah, că am făcut și rime 😉

Ne vedem după episodul următor, când vom încerca să scăpăm de o a treia carie, mult mai mică.

Și, uite așa, am mai adăugat ceva pe lista lucrurilor făcute prima dată de fii-mea: anestezia la dentist și  inhalosedarea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: