clasa scoala-foto pixabay

Încetați să tot schimbați și să abramburiți sistemul de învățământ!

Oameni buni, încetați să mai faceți schimbări în Educație stând comod pe scaun. Ieșiți din birouri, mergeți în inspecții neanunțate, nearanjate. Așa veți putea vedea cum stau lucrurile cu adevărat în școli, nu când toată lumea e pusă în gardă și pregătită să șadă mumos, precum Bubico.

Atunci când vreți să schimbați ceva, întrebați-i înainte pe cei pe care îi vor afecta ideile voastre năstrușnice. Nu mai amețiți copiii și profesorii cu atâtea modificări peste noapte! Uite clasa zero, nu e clasa zero… Alba-neagra asta cu evaluările și formele de BAC mai rău îi amețesc. Nu astea rezolvă problema în Educație!

Mai bine v-ați uita la modul în care sunt instruiți viitorii și actualii profesori. Mai bine ați face ceva cu lipsa dotărilor din școli. Ați putea, la fel de bine, să revizuiți manualele și programa! Nu să adăugați! Mult nu înseamnă și bun! Învățământul ăsta la kilogram e buba! Hai să ne lăudăm, ca pe vremea comuniștilor, cât de multe facem noi și chiar depășim producția la hectar, nu? Să ne lăudăm, pe hârtie, cât de multă materie se predă la ora asta în școlile românești, spre deosebire de cele din alte țări

Ce contează că nu e timp suficient pentru elev să înțeleagă, să digere, să asimileze materia? Ce contează că trebuie să învețe după manuale cu N greșeli! Să îi anunțăm azi că examenul de luna viitoare va avea altă formă. Să le spunem că, dacă nu pot memora tone de informații, sunt niște proști și că îi lăsăm repetenți. Și ce contează că sunt peste 30 la clasă și că profesorul nu are, efectiv, timp să se conecteze cu fiecare elev? Elevul e de vină! Elevul e prost! El trebuie să plătească!

Avem școli cu WC în curte sau peste drum de școală! Avem școli fără săli de sport, sau cu unele precare, ce pot pune în pericol viața elevilor și pe a profesorilor, deopotrivă. Copiii învață după manuale cu greșeli! Profesorii sunt nevoiți să aducă bani de acasă pentru materialele didactice. Sau să dea părinții bani pentru coli, pentru tonner, pentru săpun, pentru hârtie igienică, pentru dotarea cu niște calculatoare mai acătării… Reprezentanții școlii (sau/și părinții) trebuie să se milogească pe la diverse firme să doneze calculatoare.

Este ca la economie: crearea unui echilibru între cerere și ofertă. Ceri atâtea de la elevi și de la profesori, dar trebuie să le și oferi condițiile în care ei să poată oferi pe măsura cerințelor. Ajutați-i pe profesori să își desfășoare activitatea în condiții optime. Cum să avem rezultate bune la teste, când elevii sunt nevoiți să învețe după manuale cu greșeli? De la ei sunt pretenții să fie buni, perfecți, sau mai mult decât perfecți, dar nu ne deranjează că manualele după care învață sunt pline de erori? Sau că, în unele cazuri, la catedră sunt oameni insuficient pregătiți…

Stimată doamnă Ministru, stimați viitori miniștri ai Educației, dacă vreți să faceți un pustiu de bine, atunci schimbați acolo unde doare cel mai tare! Nu introducând examene! Nu adăugând probe la examene! Și, mai ales, nu e nevoie de schimbări din condei, din poziția comodă cu fundul pe scaun. Este nevoie (mare nevoie!) de comunicare cu toate părțile implicate în procesul de educație înainte de a face vreo schimbare.

Sunt multe, multe de schimbat. Și, da, nu pot fi făcute peste noapte. Dar, măcar, ce se face, să fie cu cap…

  • o programă adaptată vremurilor noastre cu metode de predare pentru copiii de acum, nu din trecut, de acum zeci de ani! O programă adaptată dezvoltării pshihologice a copilului
  • dotări în școli pentru vremurile în care trăim, nu pentru secolul trecut
  • manuale fără greșeli (și nu mă refer la litere lipsă sau inversate!)
  • reducerea numărului de elevi la clase
  • construirea de noi școli
  • formarea de noi profesori nu după reguli ce funcționau bine acum mulți ani. Poți să îi responsabilizezi pe copii nu prin umilire, repetenție, scăderea stimei de sine, prin pedepse.
  • sprijinirea profesorilor pentru o formare continuă
  • un sistem orientat nu pe pedepsirea elevului
  • măsuri clare de prevenire/combatere a abuzului, a bullyingului din toate părțile: elevi, profesori, părinți
  • stimularea financiară a profesorilor
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag. Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.

Join 18.2K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close