Poate părea cam periculos. Sau prea îndrăzneț. Însă, da, se poate aplica hipnoza la copii. Însă nu oricui. Nu de către oricine. Și nu oricum!
În cea de-a treia parte a ”serialului” despre hipnoză, așa cum am promis, voi aborda cel mai sensibil aspect al acestui tip de terapie. Hipnoza la copii. Trebuie spus din capul locului că NU orice copil poate fi dus la hipnoză.
Cele ce urmează să citiți (și să vedeți) sunt informații pe care nu le public din capul meu. Toate acestea mi-au fost furnizate de către un specialist. Care știe ce vorbește. Căci, așa cum am spus mereu aici, pe blog, orice informație medicală, oricât de banală poate părea, trebuie căutată exclusiv la persoanele avizate.
Dacă în cazul adulților v-ați lămurit cum stă cu hipnoza (vezi aici prima parte, și aici pe cea de-a doua), când vine vorba de copii, lucrurile se mai complică.
Terapeutul decide împreună cu părinții când și dacă este util să se apeleze la hipnoterapie.
Hipnoza în familie
Conform spuselor psihoterapeutului Cristina Gabriela Fedorovici, copiii pot fi hipnotizați de la o anumită vârstă în sus.
„Înainte de vârsta de 5- 6 ani, hipnoza NU este recomandată. Deoarece copilul nu va avea atenția necesară și nici capacitățile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces.
Între vârsta de 5-9 ani, sunt recomandate tehnici de hipnoză care implică jocuri și care să fie pe înțelesul copiiilor.
După vârsta de 10 ani, se pot folosi tehnici utilizate și pentru adulți. Dar acestea să fie simplificate. Transa hipnotică să dureze mai puțin decât la un adult. Iar limbajul utilizat să fie unul adecvat și pe înțelesul copilului”.
Hipnoza la copii
Hipnoza poate să fi folosită ca tratament pentru o varietate de probleme precum:
- performanța școlară
- Anxietate
- Stima de sine scăzută
- Fobii
- Traume
- Coșmaruri
- Controlul durerii
- Relaționare defectuasă cu alți copii sau/și adulți etc”.
Cristina Fedorovici este psiholog, consilier și psihoterapeut în supervizare, în cadrul Asociaţiei de Hipnoterapie şi Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală (AHPCC), fost obez. În ultimii 9 ani, a făcut voluntariat pentru diferite grupuri de suport. De asemenea, este membru al consiliului de administrație al Fundației pentru Tratamentul Obezității, coordonator al grupului de suport Chirurgie Bariatrică.
- Prima parte: informații generale. De câte ședințe este nevoie pentru a rezolva o problemă? Unde se pot ține ședințele? Care este prețul (orientativ) al unei ședințe? Cum recunoști un hipnotician ”adevărat”?
- Partea a doua: tratarea mâncatului emoțional și a altor dependențe, plus reacțiile oamenilor după ședințele de hipnoză.
- În cea de-a treia parte, adică această postare, este despre hipnoza în familie și hipnoza la copii.
- Iar ultima parte dedicată hipnozei este dedicată rolului poveștilor terapeutice la copii.
2 Comments