Hidroterapia pentru copiii cu deficienţe motorii

”Buna Cristina, îţi scriu pentru că vreau să îţi povestesc despre proiectele pe care le desfăşor în prezent, printre care cel de hidroterapie, unde oferim şedinţe gratuite de terapie prin apă la peste 100 copii cu dizabilităţi. Cu aceşti copii lucrăm deja de peste un an, iar în iarnă, dat fiind faptul că am câştigat finanţarea oferită de Raiffeisen Comunităţi, am organizat primul lor concurs de înot. În semn de apreciere, doresc să îţi ofer un calendar cu copilaşii nostri şi să îţi doresc un an plin de realizări şi bucurii!”

Scurt şi la obiect. Aşa a fost mesajul pe care Ioana mi l-a trimis zilele trecute. Mi-a trezit interesul, recunosc, şi, totodată, Ioana m-a câştigat cu o expresie care, zic eu, denotă afecţiune: ”copilaşii noştri”. Asta m-a convins că persoanele implicate în acest proiect fac treabă cu inima, cu sufletul, că pun pasiune în ceea ce fac ei la bazin cu acei copilaşi cu diferite deficienţe neuro-motorii. Aşa că am ”interogat-o” pe Ioana şi am obţinut informaţii extrem de utile.

Aşadar, Asociația ”Școala mamei Junior”, o organizație non-guvernamentală fondată de dr. Ioana Vârtosu, oferă cursuri gratuite de hidroterapie copiilor. Acestea se ţin în Timişoara şi, spune Ioana, la ele vin părinţi cu copii din tot judeţul Timiş, făcând naveta o dată pe săptămână. Din păcate, părinţii sunt cei care trebuie să se descurce în ceea ce priveşte cazarea, căci centrul nu are poibilitatea de a acoperi şi acest capitol. Misiunea acestui proiect este de a crea acces copiilor cu dizabilităţi din judetul Timiş la una din cele mai consacrate şi eficente terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare. În prezent, 117 din capacitatea totală de 150 de copii beneficiază de acest program. Înscrierile se fac în orice perioadă a anului. ”Lucrăm pe grupe de vârstă: de la 3 luni la 18 ani, iar terapia este individualizată”, spune Ioana.

Se lucrează pe grupe terapeutice şi individual, după 3 metode: Halliwick, Watsu şi educaţia conductivă; ghidurile şi prtocoalele Margaret Reid Campion şi cursurile de hidroterapie urmate la şcoala din Anglia susţinute de Asociaţia Internaţioanală a Hidroterapeuţilor.

Hidroterapia este ”unul dintre adjuvanţii obligatorii la tratamentele consacrate în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare. Apa neutralizează efectele gravitaţiei, ajutând copilul să se mişte cu mai putin efort. Hidroterapia îmbunătăţeşte funcţionarea plămânilor şi fortifică extremităţile (braţe, mâini, picioare, degete)”. Mai multe detalii, despre metodă, condiţii de înscriere, echipament şi diagnostice găsiţi aici

Scopurile hidroterapiei:

– întăreşte musculatura, ajută la coordonare, la menţinerea unui echilibru, conştientizarea propriului corp, rezistenţă, etc

-terapia acvatică ajută la îndepărtarea durerii (apa încetineşte anumite mişcări şi pentru un copil este mai uşor să răspundă schimbărilor de poziţie în timp ce lucrează într-o piscină)

– mişcarea în apă presupune un anumit ritm care ajută la dezvoltarea coordonării mişcărilor

– exerciţiile în piscină pot fi efectuate şi în echipă, dezvoltând deopotrivă spiritul de independenţă al copilului

– terapia acvatică este eficientă în tratarea dereglărilor de dezvoltare, a problemelor neuromotorii, a problemelor ortopedice şi musculare, a deficientelor senzo-motorii, precum şi în recuperarea după intervenţii chirurgicale sau alte traume fizice

După aceste câteva detalii tehnice, vă invit să intraţi pe site-ul mamicafarafrica.ro, să răsfoiţi paginile pentru a afla şi mai multe lucruri.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close