Hartă. Cea mai apropiată unitate medicală pediatrică

 

Ei bine, da, acum avem la îndemână o ”jucărie” extrem de utilă nouă, părinților. Un site care a adunat încă nu toate, dar foarte multe unități medicale pediatrice la care să apelăm în caz de urgență. La un clic distanță, ca să folosesc un clișeu.

La începutul acestei săptămâni, chiar de Sfântă Marie Mică, din dorința de a veni în ajutorul părinților, Abbott a lansat site-ul www.pedimap.ro, prima hartă interactivă online ce reunește instituţii medicale cu competențe pediatrice (deocamdată) din București. Folosind geolocalizarea, harta va găsi cele mai apropiate cabinete, clinici sau spitale de pediatrie pentru utilizator, va calcula distanța și îi va oferi informații despre medici, facilități și servicii medicale, toate acestea pentru a putea accesa drumul cel mai scurt către sănătatea copilului.


Mai pe românește, vă aflați în vizită (sau vă vine cineva cu copil în vizită), la cumpărături sau mai știu eu unde la kilometri distanță de casă și Doamne ferește!, intervine o urgență și dacă nu cunoașteți zona, puteți intra rapid pe site, introduceți adresa zona unde vă aflați și siteul vă arată care e cea mai apropiată unitate medicală. Sau, dacă vă mutați în alt cartier și căutați medic, puteți, la fel, intra pe site-ul cu pricina și aflați ce unități medicale pediatrice sunt în apropiere. Știu, în caz de urgență, eu una (și cred că mulți alți părinți) nu mai stau să caut pe net unde să merg cu copilul. După ce evaluez situația, fie sun la Salvare (ceea ce, din fericire, nu mi s-a întâmplat până acum, ceea ce vă doresc și vouă), fie merg la Marie Curie, fostul Budimex, sau la Gomoiu (unde, sincer, medicii mi se par muuult mai ok).

Proiectul este susținut de Societatea Română de Pediatrie, iar siteul, din păcate, nu este unul perfect, ci PERFECTIBIL. Mai are mici scăpări. De exemplu, eu am găsit clinica din spatele casei la care mergem cu tot neamul la medicul de familie & pediatru, dar pe dna dr Carmen Mirăuță nu am văzut-o pe vreo listă. Dna Adriana Ionescu, Marketing Manager la Abbott, mi-a explicat de ce s-a întâmplat asta: ”Harta cuprinde peste 200 de locații medicale în care lucrează 375 de medici pediatri. Agenția parteneră a lansat clinicilor și spitalelor invitația de a se înscrie, iar în listă apar doar cei care au dat curs acestei invitații. În prezent, se lucrează la completarea listelor. La proiect lucrăm de 5-6 luni, deci încă mai e de lucru”. Bun, în această situație mi-am pus întrebarea: ”De ce s-a lansat acum, dacă lista nu e completă?”. Răspunsul nu a trebuit să îl aștept de la cineva anume că tot eu mi l-am oferit: poate că, odată mediatizat acestui site, medicii vor prezenta un interes mai mare de a se înscrie, mai ales că nu trebuie să plătească nimic pentru a figura pe lista celor care lucrează în instituții medicale pediatrice de stat sau private indexate de pedimap.ro.

Evenimentul de lansare a fost unul drăguț, inedit chiar. Asta pentru că, în prima parte, noi, părinții invitați, am participat la un quiz, Dana Nălbaru întrebându-ne diverse pentru a afla care sunt reacțiile și obiceiurile noastre atunci când avem o urgență medicală pediatrică, dar și pentru a ne ”testa cunoștințele” în materie de spitale și dotări.

Ne-am amuzat, am discutat în contradictoriu, deh, fiecare părinte crede că el face bine, iar Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, vicepreședinte Societatea Română de Pediatrie și, totodată, manager al Spitalului Gomoiu, ne-a domolit pe toate (eram numai mame la eveniment): ”Nu să suni la Salvare sau să fugi cu copilul la spital imediat e primul pas. Primul doctor al copilului este chiar părintele, care trebuie să știe ce are de făcut până să sune la Salvare.Important este ca părinții să fie educați întru prevenție”. Firește, discuțiile au fost cam aprinse pe tema când să suni la Salvare, de ce e nevoie ca pe astfel de siteuri să poată intra părinți să-și dea cu părerea legat de un medic sau altul ș.a.m.d.

Cert este că întâlnirea s-a încheiat cu următoarele concluzii (din partea mea)

pedimap.ro este o inițiativă bună

– se va lansa și varianta pentru celelalte orașe DACĂ varianta pentru București va avea succes

– site-ul este într-o continuă actualizare și îmbunătățire

– informațiile de pe site sunt GRATUITE, nu trebuie descărcată contracost vreo aplicație

Iar la plecare, am primit o diplomă de ”Maestru în… scurtături”, ca să traduc mot-a-mot

Alte informații puteți afla din știrea celor de la Antena 1 sau de la TVR1.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close