Gradi la stat versus la privat

Acum ceva timp am fost în vizită la grădiniţa Bambi, la invitaţia doamnei directoare Cristiana Boca, dar şi a prietenei mele de suflet, Roxana Iliescu. Mi-a plăcut ce am văzut acolo, iar doamna directoare e o drăguţă.

Când spun directoare, automat mă aştept la o doamnă rece, distantă, un fel de zgripţuroaică. Asta pentru că, în copilărie, de astfel de directoare am avut parte. Şi în căutările noatre de creşă pentru Alexia am dat peste astfel de specimene, deranjate, parcă, de faptul că am îndrăznit să respirăm acelaşi aer cu ele.  Având în vedere experienţele mele cu directoare deloc amabile şi sociabile, am cam fost în dubii dacă să accept sau nu invitaţia de a merge la Bambi. Am mers pe mâna Roxanei, care şi-a dus fetele la această grădi şi care mi-a vorbit la superlativ de personalul de acolo. Şi aveam să mă conving că nu mi-a vândut gogoşi. Cristiana Boca mi s-a părut o femeie caldă, prietenoasă. Nefiresc de prietenoasă comparativ cu portretul directoarei întipărit în mintea mea.

Mă rog, să trecem peste piticii din capul meu şi să revin la vizita cu pricina. Pentru mine a fost prima oară când am păşit într-o grădiniţă privată, aşa că singura comparaţie pe care o pot face este între această grădiniţă (Bambi) şi cea de stat, unde merge fii-mea. Şi acum, la aproape o săptămână de la vizita cu pricina, nu încetez să mă minunez de ce am văzut acolo. Păi cum să nu mă impresioneze faptul că într-o clasă erau câte trei doamne, la vreo 15 copii? La fii-mea, pe tură, e o doamnă (UNA SINGURĂ!!) la 30 de copii. Vai de nervii ei!

Mi-a mai plăcut că în dreptul unor clase erau panouri cu fotografii de-ale copiilor împreună cu părinţii lor, ca să-i simtă micuţii aproape pe mami şi tati.

Totul a fost foarte vesel, foarte colorat, toţi pereţii împânziţi cu lucrări făcute de copii. Am mai văzut un panou cu un fel de corespondenţă între părinţi şi educatoare, dar şi o condică de sugestii şi reclamaţii, viu colorată, unde părinţii puteau lăsa bileleţele cu diverse propuneri.

Am intrat într-o clasă unde copiii cântau veseli în engleză

 

Am asistat şi la un experiment. Vulcanul

La această grădiniţă se predă după metoda step by step, care, dacă am reţinut eu bine, a fost introdusă în România în urmă cu 10 ani. Acum ea se aplică şi în câteva grădiniţe şi şcoli de stat. Lista completă a acestor unităţi o voi publica de cum o voi prmi. Mai multe detalii despre Bambi, aici.

După ce am vizitat grădiniţa, nu am fost lăsate să plecăm cu mâna goală. Am primit o mapă cu prezentarea grădiniţei, decorată cu picturi făcute de copii…

… şi am fost invitate să alegem un obiect de pe o măsuţă. Fireşte, cele expuse erau tot creaţii ale micuţilor. Eu am ochit un vas în culorile mele preferate: mov, albastru, verde.

Am luat-o încântată. Apoi am observat că pe cadourile celolalte mămici prezente erau trecute numele celor care le-au realizat. Aşa că am căutat semnătura autorului prin ţipla în care ambalat vasul ales de mine. Ce-am descoperit m-a lăsat fără replică. Vaza era făcută de o fetiţă pe nume…

.. da, micuţa artistă se numeşte Alexia, ca fii-mea.

M-a impresionat foarte tare această grădiniţă şi mi-aş fi înscris fata aici fără să clipesc, dar sunt doi mari de DACĂ: 1. Dacă nu era atâââât de departe de noi şi 2. Dacă taxa nu era atât de mare (raportându-mă la venitul familiei noastre)

Comparând ce am văzut la Bambi cu ce e la grădinita de stat unde merge Alexia, chiar nu mi se pare o fiţă să îţi duci copilul la privat. Buzunarele să te ţină!

8 Comments

 1. Da, si copilul meu e la o gradinita de stat unde sunt 30 de copii si spre norocul nostru, 2 educatoare. Nu e rau, dar nu e nici ca la privat.:)

 2. nu cred ca e asa problematic mai ales ca multe gradi’ particulare accepta plata lunara 😀
  eu am dus-o pe Daria la o scoala particulara si pot zice ca e MARE diferenta comparativ cu una de stat
  a fost un an la stat si mi-a stat in gat si am avut momente in care ma gandeam cu groaza ca e doar inceputul…
  la scoala unde e acum….e linistita, e fericita
  da: sunt 3 invatatoare la 12 copii! si e tare bine!
  sunt atenti la nevoile fiecaruia, se axeaza pe aptitudinile fiecarui copil….
  in februarie merge si Andrei la o zi demo sa vedem daca ii place si din toamna incepe si el scoala
  de precizat ca …dupa 4 ore de scoala la stat era epuizata fizic si psihic….dupa o zi intreaga petrecuta la scoala privata are energie si e fericita…..mai are si chef sa lucreze cu Andrei cand vine acasa pe motivul: ” sa nu ma faci de ras cand vii la scoala mea si sa zica ceilalti copii de la alte clase (ei sunt toti prieteni, indiferent de clasa) ca tu esti nepregatit…” si uite asa il streseaza pe bietul fratior pana cand el ii spune: “lasa ca vei vedea tu! vor zice ca esti sora mea, nu eu fratele tau !” 😀
  e un subiect mai lung….poate voi reusi sa imi fac timp si sa scriu pe blog despre el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close