Ghidul plantelor şi al bolilor – recenzie în cadrul campaniei vALLuntar

 

În sfârşit, a venit rândul şi celei de-a doua cărţi pe care am ales s-o prezint în cadrul campaniei vALLuntar iniţiată de Grupul EditorialALL, cu sprijinul ROMSILVA. Despre prima carte puteţi citi aici.

De la bun început vă reamintesc că, pe lângă încurajarea lecturii, miza acestei campanii este una „verde”. Adică, pentru fiecare  15 comentarii (de la autori diferiţi) făcute până pe 23 martie, adică până sâmbăta aceasta la acest articol, se va planta un copac în numele meu (mai multe detalii găsiţi aici). Aşadar, am nevoie de ajutorul vostru să plantez un copac. Asta presupune, deci, să veniţi în număr cât mai mare pe blog şi să lasaţi comentarii la această recenzie. Ce ziceţi, mă ajutaţi?

Ca şi prima carte pe care am ales să o prezint, şi a doua faceparte din categoria „ghidurilor de sănătate”, cum le zic eu. Însă, pe site-ul editurii All, “Ghidul plantelor medicinale şi al bolilor tratate cu plante”  (de Gheorghe Grigore, Corina Grigore) este încadrat la categoria Carte academică/Medicină/Sănătate.


M-aş fi aşteptat la un fel de banal dicţionar care să îmi spună că boala X se tratează cu plantele Y şi Z şi atât. M-am temut că va fi un ghid prentru cei iniţiaţi în ale medicinii naturiste. Dar nu e deloc aşa. Acest Ghid este bun atât pentru cei pentru care tratamentul pe bază de plante nu e o necunoscută, dar şi pentru cei ca mine, care vor să se iniţieze în ale medicinii naturiste. Adică şi pentru începători, mai pe româneşte. Încă din capul locului, autorii vor să ne lămurească de un lucru: “Dacă efectele plantelor medicinale sunt mai lente faţă de medicamentele de sinteză descoperite în ultimul secol, utilizarea acestora, aşa cum s-a dovedit în descursul secolelor, este mai indicată, deoarece sunt mai tolerate de organism şi nu produc efecte secundare dăunătoare. În acelşai timp, cheltuielile necesare pentru tratamentul cu plante medicinale sunt mult mai mici faţă de tratamentul cu medicamente de sinteză. Toate aceste considerente conduc la concluzia că este în avantajul fiecărui bolnav să cunoască cât mai bine efectele curative ale plantelor medicinale şi să  le folosească cu încredere înainte de a aplela la medicamentele de sinteză, sau măcar în completarea tratamentului cu aceste medicamente” (pag. 6, Prefaţă).

Ghidul descrie peste 500 de plante medicinale dintre cele mai folosite în prezent la tratarea fitoterapeutică a peste 600 de boli. Dar, pe lângă asta, din lucrarea de faţă poţi afla multe altele. De exemplu, în partea introductivă se arată că tratamentul cu plante datează de când lumea, ca să spun aşa. Primele mărturii scrise despre plantele medicinale aparţin sumerienilor, care au trăit cu vreo 8000 de ani în urmă. Primul “dicţionar” al plantelor a fost scris cu vreo 4-5000 de ani în urmă, în Asia Mică. Descoperirea antibioticelor şi producerea la scară mare a medicamentelor de sinteză, din păcate, au dus la scăderea interesului oamenilor pentru folosirea plantelor pentru tratarea diverselor afecţiuni. Însă, veste bună (pentru cei interesaţi) e că sunt şi plante cu acţiune antibiotică: usturoiul, coada şoricelului, muşeţelul, ceapa, ienupărul, sunătoarea, pătlagina ş.a.

Ce mi-a (mai) plăcut la acest Ghid e faptul că îl învaţă pe cititor cum se fac corect recoltarea, uscarea şi păstrarea plantelor medicinale. Se ştie că acestea au o eficienţă mai mare atunci când sunt culese în perioada optimă. De exemplu, recoltarea, spun autorii Ghidului, se face “în zilele însorite, după ridicarea soarelui, pentru a se usca de rouă, deoarece e recomandabil ca plantele să nu fie acoperite de praf, să nu fie ude, dar nici ofilite de soarele puternic” (pag. 15). Pastrarea. După ce s-au lăsat la uscat (la umbră şi în locuri ferrite de praf), plantele “trebuie păstrate în cutii de carton sau în pungi de pânză, la loc uscat şi ferit de lumină permanentă. Păstrarea pe o durată mai mare de un an conduce la diminuarea principiilor active, şi, deci, a eficienţei acestora” (pag. 16).

În capitolul “Utilizarea corectă a plantelor medicinale” autorii Ghidului ne lămuresc ce sunt şi la ce folosesc: infuzia (ceaiul), decoctul (fierberea), maceraţia (plămădeala la rece), digestia (plămădeala la cald), cataplasma (oblojeala), tincturile medicinale, siropurile medicinale, vinurile medicinale şi oţeturile medicinale.

Odată lămurite aceste aspecte, ajungem la dicţionarul propriu zis. Dar şi partea aceasta e  făcută cu cap. În primul rând există un dicţionar al plantelor. Adică ceva de genul: “Albăstrele – Centaurea cyanus L.; florile. Uz intern: afecţiuni renale, vezicale, litiaza biliară, gută, bronşite, strări febrile, hepatozii. Uz extern: eczeme zemuinde, ulceraţii cutanate, orjelet, xeroză cutanată, ihtioză, conjunctivite” (pag. 28). Apoi există înşiruire alfabetică a bolilor, fireşte, cu nominalizarea plantelor şi a modului de folosire a acestora pentru tratament. Iar dacă nu ştiţi ce e aia orjelet sau xeroză cutanată ori ihtioză, aveţi la finalul Ghidului şi un dicţionar de termeni medicali.

Dar mai e ceva (hai că parcă sunt la reclamele alea stupide de la teleshopping 😉 )! Ghidul mai are un mare capitol extrem de interesant: “Ceaiuri şi preparate din plante medicinale recomandate pentru tratarea afecţiunilor curente”. Aici, sunt recomandate ceauri pentru tratarea:
-afecţiunilor căilor respiratorii
– afecţiunilor aparatului digestiv
-afecţiunilor aparatului circular
-afecţiunilor sistemului nervos
-afecţiunilor articulaţiilor
-afecţiunilor aparatului endocrino-vegetativ
-afecţiunilor aparatului urinar
-afecţiunilor căilor biliare
-afecţiunilor ale pielii
Iar iubitorii de băi aromatizate, au şi ei un capitol al lor.

33 Comments

  1. Pare interesanta. Eu am deja cateva carti pe aceasta tema, asa ca anul acesta am optat pentru o altfel de categorie, desi una dintre ele e tot din categoria hobby.
    Bafta multa sa ai!

  2. Cred ca e o carte extrem de utila in orice moment si pentru toate varstele.

  3. Ce interesant…nu as fi ales cartea aceasta, dar dupa ce ti-am citit recenzia, am ajuns la concluzia ca merita citita si folosita din plin.

    1. Da, este interesantă. Am dorit o carte practică, pentru că sunt într-o nouă etapă a vieţii şi, constat, mi s-au schimbat preferinţele

  4. Imi amintesc de prima mea carte de initiere in domeniul fitoterapiei, o carte de Maria Treben, o ilustra necunoscuta faimoasa la vremea aia. Nu stiu cum am economisit banii sa mi-o cumpar dar inca mai tin la cartea aia, o citeam cu o asemenea patima ca ajunsesem aproape s-o stiu pe de rost si cand aveam nevoie de un leac pentru vreo boala, dadeam fuga la carte. Era mai bine decat sa dau fuga la google 🙂

    1. Să ştii că de multe ori pe Google găseşti şi aberaţii. Or, într-o carte, nu îţi permiţi să scrii bazaconii, zic eu

  5. interesanta carte. Si foarte practica. Eu, una, prefer tratamentele naturiste. Sunt mai putin nocive decat medicamentele. Felicitari pentru alegere si sa pui in practica sfaturile din acest ghid. Atat pt tine, cat mai ales pt copil.

    1. Să ştii că m-am orientat şi în funcţie de ce i-ar face bine Alexiei.

  6. Aceste carti sunt foarte utile(tata le-a cumparat, dar am mai aruncat si eu un ochi prin ele), mai ales ca multe tratamente sunt mult mai bune decat daca ai lua un pumn de medicamente. Am folosit si eu tratamente din plante medicinale si pot spune din proprie experienta ca ajuta mult mai mult decat medicamentele, insa trebuie avut grija la containdicatii, pentru ca chiar daca par inofensive pot creea si destule probleme.

    1. Clar şi acestea au efecte adverse. Însă, comparati cu medicamentele, mi se par de departe cele mai bune şi mai safe

  7. si eu imi doresc sa renunt la medicamente, sa folosesc doar tratamente naturiste. Insa, din pacate, sunt un profan in ale fitoterapiei. Din prezentarea ta, cartea asta pare sa fie utila celor neinitiati. Spor la plantat copaci. Sper sa te vedem la “sapa” cat de cyurand, iar copacii tai sa creasca maaaaaari si frumosi. Avem nevoie de ei.

    1. Şi eu sunt un profan. Tocmai de aceea mi-am dorit această carte. Când ajung la sapă, voi face fotografii şi am să vi le arăt, să vedeţi rezultatul

  8. mă încântă alegerea ta. o carte din care ai ce învăţa şi mă bucur că împărtăşeşti cu noi. spor la plantat!

  9. ar fi util dacă ne-ai da cât mai multe informaţii din această carte. exemple concrete

  10. Bună şi utilă alegerea ta. Felicitări! Aşteptăm să revii cu mai multe informaţii din acest ghid. Baftă la sădit copăcei

  11. Wow, ce carte utila si faina ti-ai ales. Eu am una veche si amarata si nu are chiar asa multe plante, dar ne mai orientam si noi – 500 de plante, dictionar si indicatii – pai suna grozav.
    Multumim pentru prezentare si la multi copacei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close