invatatoarea-gabriela-serban

Ghid de ocupat timpul în vreme de carantină. Doamne, cât de multe se pot face!

Gabriela Șerban, învățătoare la Școala Gimnazială ”Henri Mathias Berthelot”, din Ploiești, este un dascăl care a înțeles că predarea nu se mai face ca pe vremuri. Despre metoda domniei sale de predare am scris pe larg, în cadrul campaniei #ProfesorPentruViitor. De când s-a intrat și în România în carantină, iar școlile sunt închise, asemeni altor profesori, doamna Gabriela Șerban a fost nevoită să găsească o modalitate prin care să își îndeplinească misiunea: aceea de a-și forma elevii în continuare. Așa a intrat și ea în rândul acelor (nu suficient de mulți) profesori care continuă să predea elevilor de la distanță, folosindu-se de diverse aplicații pe care copiii le pot accesa dacă au conexiune la internet, laptop, smartphone sau tabletă.

Nu voi emite absolut nicio părere despre coronavirus și despre răspândirea lui, pentru că nu sunt specialist. Ca profesor, știu doar că, dacă poți feri un copil și de cel mai mic și mai îndepărtat pericol al lumii, fă-o! Nu este absolut niciun motiv de panică, ci doar metoda preventivă potrivită în etapa potrivită. În fața siguranței lor nu stă NIMIC mai important in picioare, iar dacă noi trebuie să alegem între dreptul la educație și dreptul la sănătate, de data aceasta trebuie să alegem dreptul la sănătate. Prioritară este sănătatea noastră. Aici nu mai vorbim de politică, școală, examene. Dacă dorim ca situația să nu se înrăutățească, este momentul ca toți să fim responsabili pentru familiile noastre, pentru copiii noștri, pentru cei de lângă noi. Stați acasă! Este un simplu gest care salvează viețile celor din jurul nostru, al celor care sunt mai vulnerabili și pe care îi iubim”, acesta este o parte din primul mesaj pe care învățătoarea Gabriela Șerban l-a trimis părinților elevilor săi.

profesor-pentru-viitor-gabriela-șerban

Așa cum le-am întrebat și pe doamnele Consuela Colțan și Mirela Tanc despre predarea în vreme de coronavirus, am discutat despre acest subiect și cu doamna Gabriela Șerban. De la domnia sa am aflat nu doar cum a procedat cu elevii și părinții acestora. Ci chiar mi-a oferit numeroase, hai să le zic ponturi pentru cei care chiar stau în casă: cum să petreacă timpul, de unde să se inspire părinții, dar și alți profesori pentru divese activități… În fine, o să vedeți și voi, citind acest material, ce sursă prețioasă de informații este doamna învățătoare.

Ca și ceilalți profesori din întreaga lume în care a recurs la predarea la distanță, ca urmare a închiderii școlilor din cauza coronavirusului, și Gabriela Șerban se vede cu elevii săi cu ajutorul unor aplicații precum Zoom, Classroomgoogle și Whatsapp. Primele cursuri online au fost despre acest virus ce a speriat o lume-ntreagă. Învățătoarea de la Școala Gimnazială ”Henri Mathias Berthelot”, din Ploiești, le-a explicat elevilor săi de ce este important să se spele pe mâini, cum reușește acest, aparent, banal ritual, să îi ajute. Au mai vorbit despre dezinfectanți, despre importanța evitării aglomerației și a respectării regulilor de conduită în vreme de pandemie. Firește, totul pe înțelesul unor copii de școala primară. Au urmat și cursurile din programa școlară. Însă, doamna Șerban și-a dorit foarte mult să îi facă pe elevii săi să înțeleagă de ce s-au produs aceste schimbări majore.

Toți se plâng că stau acasă, cu copiii pe cap

În această perioadă de carantină, mulți părinți au început să cedeze nervos. Psihologii spun că este firesc să te simți ca pe un teren minat atunci când te trezești închis în casă cu copiii activi, după o viață petrecută mai mult la birou, timp în care aceștia erau la școală, la afterschool la alte activități sau în grija altor rude, iar întâlnirea părinte-copil se producea în weekenduri și seara, după orele de serviciu. Cum vede învățătoarea Gabriela Șerban acest ”război”?

Explicați-le frumos copiilor situația prin care trece toată planeta. Încercați să faceți împreună ziua cât mai frumoasă. Gătiți, citiți, faceți curat, scrieți, colorați, uitați-vă la filme, dormiți, mâncați, vorbiti… Folosiți acest timp în favoarea familiei… Sunt atâtea lucruri de făcut și atât de ușor de transformat o poveste gri, într-una cu happy end!”.

Util pentru dascăli

Deși școlile sunt închise, învățătoarea Gabriela Șerban spune că și profesorii pot învăța în perioada aceasta, să se adapteze timpurilor și condițiilor actuale. În acest sens, domnia sa recomandă cursul online gratuit pentru cadre didactice „Proiectarea și desfășurarea activităților de învățare cu suport digital”, disponibil pe platforma www.suntprofesor.ro  sau iTeach.ro

 Mesaj pentru elevi

Firește, nu doar adulții au nevoie de ghidare, de sfaturi, de susținere în aceste vremuri, ci și elevii. Așa că, iată mesajul transmis de învățătoarea Gabriela Șerban elevilor:

Timpul petrecut acasă este o oportunitate de a deveni mai buni, mai veseli, de a fi proprii voștri educatori, în ritmul vostru, cu pasiunile voastre.

 • Aveți șansa de a face ceea ce vă place.
 • Aveți șansa de a descoperi lucruri noi.
 • Aveți șansa de a vă descoperi pasiunea.
 • Aveți șansa de a vă descoperi un nou talent.
 • Aveți șansa de a crea.
 • Aveți șansa de a fi parte a soluției.

Ce pot face copii în tot acest timp?

 • Joacă-te mai mult cu părinții și bunicii. Ajută-i și la treburile casei.
 • Spală-te des pe mâini, îngrijește-te mai mult de igiena ta și de curățenia din casă, udă florile…
 • Visează și scrie-ți gândurile, fă primii pași pentru a-ți atinge scopul.
 • Împrietenește-te cu cărțile din biblioteca ta sau cu e-book-uri, cărți disponibile on-line. Caută recomandările de lectură potrivite vârstei tale. Dacă nu știi de unde să o apuci, de exemplu, poți începe cu motorul de căutare Google.
 • Apelează la platformele digitale deschise, coordonate de instructori specializați sau liber accesibile on-line.

Resurse digitale utile:

După cum ziceam și la început, cu ajutorul doamnei învățătoare, am scris aici un adevărat ”GHID de ocupat timpul în vreme de carantină”, nu-i așa?

Acesta articol face parte din campania colectivă de informare prin care, alături de grupul de părinți din online, încercăm să ajutăm, să oferim informații și soluții celor preocupați de educație. Voi reveni cu noi interviuri, linkuri utile, idei oferite de alți dascăli minunați: Mirela Tanc, Gabriela Șerban, Mirela Barcan.

Din aceeași campanie fac parte:

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like…
Mă poți urmări și pe Facebook,  Instagram, dar poți da SUBSCRIBE și canalului meu de YouTube. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele pe blog, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Join 18K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close