Fram, ursul polar, acum într-o versiune interactivă

Fram, ursul polar, povestea care a stors multe lacrimi din ochii mei de copil. Ghemuită în pat, ascultam la pickup mereu aceleași și aceleași povești imprimate pe viniluri. Aveam vreo 8, în total. Însă, dintre toate, preferatele mele au fost ”Sigur pe lume” și ”Fram, ursul polar”.

Acum ceva vreme am primit un e-mail ce m-a întors în timp fix în perioada despre care vă vorbeam mai sus. Ei bine, nu pot să vă spun cât de tare m-am bucurat când am aflat că niște tineri vor să-l readucă la viață pe Fram al lui Cezar Petrescu.

Ce vor să facă ei cu Fram?

Pe scurt, va fi un Fram al vremurilor noastre. Un Fram, ursul polar… intractiv.

Ei bine, astăzi Fram are ocazia să prindă viață, într-o colecție lucrată de o echipă de oameni grozavi din Cluj. Părinți ca și noi și preocupați de visele frumoase ale copiilor lor. Ei și-au imaginat o întreagă lume a lui Fram, au luat cartea copilăriei noastre și au adaptat-o pentru copiii de astăzi. Cu o grafică mult superioară anilor copilăriei noastre și cu texte accesibile. Au investit timp și energie în acest proiect, pe care vor să îl aducă la viață în lunile ce urmează, cu primele 3 cărți din cele 10 câte vor fi în total.

Dar… pentru asta este nevoie de bani…

Tocmai pentru a putea transforma în realitate acest proiect, părinții din Cluj au inițiat o campanie de crowdfunding pe platforma www.crestemidei.ro. Cărțile ar trebui să fie gata să plece către susținătorii ei cel târziu pe data de 19 decembrie, iar acum inițiatorii au nevoie de susținerea noastră pentru a duce acest proiect la bun sfârșit.

Găsești aici toate detaliile și numărul de susținători în timp real. O parte din finanțarea proiectului a fost asigurată, însă, pentru restul de 12,800 de lei a fost inițiată această campanie de crowdfunding de pe platforma online Creștem Idei.

fram ursul polar cartea 1
Cartea 1 – Primele luni din viața lui Fram, de la naștere până la migrația de primăvară spre insulele înverzite.

Componenta socială

Proiectul are nevoie de lei. Ideea de bază pe care funcționează platforma este ”totul sau nimic”. Adică Fram va fi finanțat doar dacă se va strânge toată suma. Altminteri, banii vor fi returnați susținătorilor de până atunci.

Mai mult, prima ediție este una limitată, de colecție și nu va apărea în acest format în librării. Va fi personalizată în coperțile interioare cu motive specifice tematicii de iarnă, ca un adevărat cadou de Crăciun.

Există și o componentă socială: 200-300 de colete vor fi trimise gratuit la centre de plasament, grădinițe și biblioteci.

fram ursul polar cartea 2
Cartea 2: Fram se rătăcește și după o călătorie pe un sloi plutitor este găsit de eschimoși.

Cum funcționează mecanismul de crowdfunding?

În acest moment, echipa proiectului are conceptul personajelor, ilustrațiile, textele și cărțile interactive în format digital. Dar le lipsește sprijinul pentru a face posibilă tipărirea primelor trei cărți ilustrate, cu pagini interioare lucioase și coperte cartonate.

Prin urmare, susținătorii nu donează bani, ci contribuie. Adică, mai exact, pentru sumele cu care contribuie la producția proiectului, își vor primi cartea/cărțile pe care o/le pot face cadou copiilor de Crăciun. Iată un cadou excelent pentru Crăciun de care cei mici se vor bucura nespus de mult!

fram ursul polar cartea 3
Cartea 3: Puiul de urs este cumpărat de la eschimoși de către un căpitan de vas, primește un nume și ajunge în portul norvegian Bergen.

Ce vor primi părinții

Noi putem susține proiectul donând o sumă de bani, iar în schimbul donației vom primi un dar de la inițiatorii lui. Cadourile sunt diferite. Ele variază, firește, în funcție de suma donată.

fram

Despre cartea digitală interactivă Fram, ursul polar

De multe ori, părinții au tendința să se ferească de digitalizare pentru copiii lor. Cu toate acestea, cărțile digitale interactive au un rol important în dezvoltarea cognitivă a copiilor, precum și a limbajului. Cărțile în versiunea interactivă sunt susținute de funcția audio înregistrată de un narator profesionist.

Această narațiune automată determină copiii să învețe să citească cu ajutorul opțiunii de silabisire a cuvintelor. Iar cuvintele “se aprind” (highlight) pe măsură ce sunt citite de către narator.

De asemenea, s-a folosit și tehnica interactiva ”La atingere” care permite mai multe funcții printre care:

Atunci când se apasă pe o imagine, spre exemplu noaptea polară, copiii primesc o explicație educativă – “Știai ca noaptea la Polul Nord poate ține chiar mai mult de 24 de ore?”

Unele pagini vor avea un joculeț de tipul “răzuiește si descoperă”. Animația este acoperită de o siluetă albă și când cititorul ”răzuiește” cu degetul, descoperă ce este în spatele siluetei.

Toate cărțile vor funcționa atât pe tabletă cu sistem Android (Samsung, Allview, Asus, Lenovo, Hawaii) cât și pe Apple iPAD.

Puteți afla noutăți și pe pagina de Facebook.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close