Mdap, nu e deloc pretențioasă gălușca mea. I-a cerut Zânei Măseluță nici mai mult nici mai puțin de UN MILION DE DOLARI în schimbul primului ei dinte de lapte căzut. Dar, de fapt, nu prea ar fi fost un schimb. Căci, Alexia m-a rugat frumos, da’ frumos – cum știu copiii să ceară ceva din toată ființa lor, să îi las un bilet Zânei. Unul în care să îi scriu ceva de genul (pregătiți-vă să lăcrimați, doamnelor):
”Dragă Zână Măseluță,
Te rog frumos de tot, din suflețelul meu de copil, să îmi lași un milion de dolari pentru dintele meu. Dar, pentru că e primul, vreau să te rog să nu mi-l iei. Îmi va fi dor de el. Vreau să îl păstrez ca amintire. E primul meu dinte care cade. Poate o să îți las altul, dar cred că îmi va fi dor și de el. Poți să îmi lași dintele, te rrrroooog? Te rog cu pupici. Cu pupici cu sclipici.
Vreau să îmi dai un milion de dolari ca să avem bani. Ca mami să nu mai meargă la serviciu și să stea numai cu mine. Că ea zice că trebuie să meargă la serviciu ca să avem bani. Că fără bani nu are cu ce să îmi cumpere mâncare, să mă ducă la spectacole, să îmi ia haine. Te rog, Zână Măseluță.
Semnat Alexia și Maria și Harbuz. Mami, numele meu mă lași să îl scriu eu, că știu să-l scriu. Și poate până cad ceilalți dinți, învăț să scriu eu și îi las eu bilet Zânei”.
V-am zis că va fi lacrimogen. Eu am cam umezit ochii când am auzit-o.
Dar primul dinte de lapte căzut a fost unul cu cântec, lacrimi, multe bătăi de cap și mesaje către dentiști. Să vă iau încetișor. Acum trecem la partea amuzantă a postării, după ce v-am emoționat cu scrisoarea Alexiei, care, apropo, va împlini 7 ani în aprilie 2017.
Să o iau cu începutul. Pe la jumătatea lui noiembrie îi fac Alexiei un control. Eu, nu la dentist. Am testat fiecare dințișor să văd care se mișcă. Când ajung la incisivul central de jos, șoc și groază! Ieșise deja cel permanent, iar cel de lapte nu căzuse, încă. Se mișca el, însă mai timid. ”Ce mă fac? Ce mă fac?”, urlă panica în mine.
Apoi m-am pus pe mesaje către specialiști. Doi la număr în lista mea de Facebook. Una este Miruna, blonda care gândește (bine). Cea de-a doua este Sorina, stomatologul de la Crystal Dental Clinic, unde am tot dus-o pe Alexia și am fost aaaabsolut încântată. Le-am povestit tot tacâmul, le-am transmis panica mea, le-am trimis și poze.
Iar ele, neștiind una de cealaltă (aflați acum, ladies), mi-au transmis același lucru: să fiu zen.
Cum să fiu zen? Tragedie mare în gura Alexiei: are două rânduri de dinți, dantură permanentă strâmbă… ce să mai, era apocalipsa stomatologică în mintea mea. Apoi, fetele m-au liniștit. Cred că stomatologii ăștia fac și cursuri de psihologie, zău!
Incisivii sunt destul de isteți și, chiar dacă ies mai în spate, în timp, ei migrează la locul lor, după ce puturosul de lapte se încumetă să cadă. Asta în traducere. Mi-au recomandat să ne jucăm cu dințișorul de lapte, să îl mișcăm și, astfel, îl ajutăm să cadă. Dacă nu se dă bătut, atunci va trebui ajutat. Adică extracție.
”E permanentul care iese acolo, fiindcă nu are loc încă de temporar. Nu e nici o problemă. După ce cade cel de lapte, ăsta va merge la locul lui. Incisivii inferiori permanenți sunt foarte inteligenți. Și copilul îi împinge cu limba Nu e grav. Dacă nu cade de la sine într-o lună, să mergi să îl scoată. Dă-i să muște mere. Spune-i să îl miște cu limba, să îl sucească cu degețelul”, îmi zice Miruna.
La câteva momente după răspunsul Mirunei, primesc și de la Sorina mesaje.
”Se întâmpla frecvent, în special cu incisivii inferiori permanenți . Căci se formează cumva în spatele incisivilor de lapte. Și astfel nu le resoarbe rădăcina. De aceea nu se mișca așa de mult.
Soluții
- Să miște dintele de lapte în fiecare zi, să mănânce alimente dure pe el, așa încât, într-un final, să cadă singur
- Dacă uită sau îi e frică să îl miște, în 2-3 săptamâni mai punem măscuța o dată și facem extracția în 20 secunde”, îmi scrie și Sorina.
Mai mai că uitasem de inhalosedare. Despre asta îmi spunea Sorina când se referea la măscuță.
Din fericire, nu a mai fost nevoie să ajungem la dentist pentru extracția dintelui de lapte. Pentru că a căzut. După ce ne-am tot jucat cu el, după de i-am explicat Alexiei că dintele trebuie să cadă până la Crăciun. De ce până la Crăciun? Am inventat și eu o scuză, nah! I-am explicat că dacă nu-l face să cadă până la Crăciun, Zâna Măseluță nu mai poate veni la ea.
Găselnița mea: va fi prea frig, poate chiar va și ninge, iar Zâna nu va putea zbura pe frig și pe zăpadă. Cum nici Clopoțica nu a putut merge la sora ei, zână a iernii, nici Zâna Măseluță nu va putea veni la ea. La frig, riscă să i se rupă aripile.
Poate pare cam deplasată găselnița mea, dar a fost un motivațional bun. Copilul s-a tot jucat cu dintele, până a ajuns să se țină într-un colțișor. A încercat tati să îl scoată cu ața (dentară), dar nimic. Nu i-a reușit. Așa că am lăsat totul pe seama naturii. Și al neamurilor. Căci și mătușa și tataie au primit sarcină: după ce iau copilul de la școală, să se joace cu dințișorul ei. 😉
Pe 21 decembrie, copilul m-a întâmpinat acasă cu un dinte lipsă. Fericită și puțin speriată, totodată. ”Mi-a tras tati dintele, uite, acum mi-au căzut și mie dinții ca la colegii mei de la școală”. Firește, a doua zi, s-a lăudat la școală că e știrbuță. 😉
Și, în încheiere, să notez: primul dinte căzut: 21 decembrie 2016
Ah, și să mai adaug că i-au apărut, deja, două măsele permanente, în spate.
Cum a rămas cu banii ceruți? A primit ea ceva, dar nu un milion de dolari…
noi tot 7 ani facem in aprilie (mezina mai precis), dar inca nu ne-au cazut dintisorii de lapte. Zana Maseluta mai poate astepta putin.
Alexiei i-au apărut primii dinți la 1 ani. Iar dentistul mi-a spus ”don’t panic”, nu tututor copiilor le cad dinții de la 6 ani.