Românii, cică, sunt printre cele mai stresate popoare. 75% dintre angajații români sunt stresați la locul de muncă, iar 8 din 10 acuză boli și manifestări ale acestei stări. Am aflat aceste cifre la seminarul cu tema “Impactul stresului și oboselii asupra sănătății”, eveniment din seria Maratonului de Sănătate Secom®. Eu, recunosc, sunt una dintre cei 75%. La acest seminar am aflat că stresul ne îmbătrâneşte mai repede, dar şi care sunt metodele de combatere. De la alimentaţie, la exerciţii uşoare, de făcut acasă, sau chiar în trafic. Vi le spun imediat, dar, până atunci, vreau să vă stresez 😉 cu nişte statistici şi cifre.
- Studiul, realizat în octombrie 2014, la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 3381 de respondenți din mediul urban, arată că 85% dintre cei afectați de stres la locul de muncă resimt ca efect surmenajul și oboseala îndelungată, 71% iritabilitate și 68% susțin că au probleme cu somnul.
- De asemenea 4 din 10 respondenți au semnalat probleme de greutate, migrene, dureri articulare și o predispoziție mare la răceli, ca urmare a imunității slăbite.
- În topul principalilor factori generatori de stres la locul de muncă se află interacțiunea cu persoanele dificile – 85% dintre respondenți, presiunea prea mare a responsabilităților – 82%, imprevizibilitatea și presiunea de a găsi soluții rapide – 78,58%, și lucrul cu deadline-uri numeroase și scurte – 75,13%.
- Cafeaua se află în topul măsurilor pe care le iau angajații români pentru a-și crește nivelul de energie, 56,15% dintre respondenți susțin că beau cafea pentru a se energiza, 9% iau suplimente alimentare și aproximativ 4% consumă băuturi energizante.
De la Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, am aflat că există două tipuri de stres:
- stresul „sezonier”, al trecerii la un nou anotimp: alte temperaturi, presiune atmosferică, luminozitate diferită, alimentație.
- stresul cotidian, de care nimeni nu scapă, depinde doar de noi să știm cum să reducem la minim efectele negative ale stresului asupra corpului nostru fizic, psihic, emoțional.
Metode de combatere a stresului
- prin exerciţii. Pe lângă sport, care eliberează “hormonul fericirii”, mai puteţi face ceva: pantomima. Am aflat cu surprindere că exerciţiile de pantomină ajută enorm. Eduard Adam, actor al Teatrului Național, ne-a arătat câteva exerciţii simpatice, pe care le putem transforma într-un joc alături de copii
- tot la categoria exerciţii, intră şi cele de respiraţie. Tania Bordianu, antrenor de fitness, ne-a arătat un exerciţiu simplu: inspirăm profund, menţinem inspiraţia timp de 4 timpi, apoi expirăm profund. Exerciţiul se repetă de opt ori. În timpul inspiraţiei, dacă simţim nevoia, putem să ne spunem în gând diverse expresii “ajutătoare”, de genul: “inspir lumină”, “inspir linişte”, “inspir energie” ş.a.m.d. şi, pe expiraţie, ne spunem: “expir stres”, expir întuneric”, “expir oboseală” ş.a.m.d. Eu am testat asta în metrou, când, după o zi aaaabsooolut chinuitoare, lângă mine se postase un nene cu buzunarul plin de mărunţiş care îşi tot zornăia monedele din buzunar fix în urechea mea. La cât de obosită şi de plină de “pitici” eram, zgomotul din buzunarul lui mă irita şi mai tare. Aşa că am încercat acest exerciţiu. M-am concentrat atât de tare pe el, încât am ajuns să nu mai aud clinchetul monedelor domnului respectiv. Deci, e testată cu succes metoda 😉
- prin alimentaţie: folosiţi la maximum verdeţurile de primăvară. Atenţie! cei cu gastrită să evite crudităţile. În cazul lor, sunt recomandate legumele fierte
- hidratare cu apă, sucuri naturale, ceaiuri
- prin terapii cu suplimente naturale
Mai scăpaţi de stres cu:
-rodiola rosea
-ginseng
-ulei de chimen negru
-păscură
-lăptişor de matcă
-păducel
-lavanda
Mâine, marţi, 5 aprilie, va avea loc o nouă întâlnire în cadrul “Maratonului de sănătate”, iniţiat de cei de la Secom. Tema: “Influența media asupra dezvoltării neurocognitive a copilului”, susținut de Dr. Raluca Teleanu, medic primar neurologie pediatrică, șef secție Neurologie Pediatrică “Spitalul Victor Gomoiu”. Evenimentul se va desfășura marți, 5 aprilie, de la ora 18:30, Librăria Humanitas de la Cișmigiu.