#efluent5, prima mea experiență internațională de blogging

Echipa României e cea mai dinamică, e cea mai tare, sunteți cei mai plini de viață. Asta am tot auzit la #efluent5, întâlnirea bloggerilor din întreaga lume la care am participat alături de alți șase bloggeri de parenting din România.

I-am avut alături pe Ana Maria Mitruș – aka meseriadeparinte.ro -, Ana Nicolescu  aka mamicaurbana.ro-, Tili Niculae , Daniel Osmanovici – aka tataincepator.ro -, Dan Cruceru – aka taticool.ro – și Robert Diaconeasa – aka daddycool.ro.

La Paris, au venit peste 600 de bloggeri de parenting pentru a participa la cea de-a cincea ediție E-Fluent. Prima internațională. Anul acesta a devenit un eveniment internațional. Mai bine de 100 de bloggeri din afara Franței au participat la E-Fluent. Eu am fost printre ei. Nici acum nu-mi vine să cred!

Am cunoscut bloggeri din alte colțuri ale lumii. Ne-am împrietenit, am vorbit despre copii, despre familie, blogging, reclame, sponsori. Am descoperit că mai erau și alți români printre ceilalți bloggeri. Români plecați de multă vreme de acasă. Nu pot să nu vă spun asta! O româncă am descoperit-o, întâmplător, la ”sala de coafat”. Da, am fost tratate regește la E-fluent. Am fost coafate ca niște prințese, machiate, plimbate… ce să mai, tratament VIP.

Să revin la româncă. În stânga mea, la coafat, era o doamnă. Vorbea în franceză cu coafeza, în germană cu amica ei. Povestea că a învățat italiana uitându-se la seriale. Apoi, eu îi zic într-o franceză pe care nu am mai vorbit-o de 20 de ani încoace: ”Dacă ați putut învăța italiana așa ușor, din filme, atunci puteți învăța și limba română”.

Norocul meu că stăteam pe scaun când mi-a răspuns femeia pre limba mea natală: ”Dar eu vorbesc românește, draga mea. Sunt româncă. Presupun că și tu ești dacă ai făcut legătura între română și italiană”. Au urmat lungi discuții într-o franco-româno-germană. Ea voia să mai vorbească românește, eu voiam să îmi reamintesc franceza și germana 🙂

Prima zi la ”E-Fluent5” a fost una de răsfăț, cum ziceam mai sus. Am fost invitați, noi, bloggerii internaționali, la un party aparte. Surpriză. Ne-am coafat, ne-am pus ținutele de gală și am urcat în autocare spre destinație. Malul Senei. Party-ul avea loc pe un vaporaș. Și ca spectacolul să fie total, am putut vedea Turnul Eiffel luminat.

”La fiecare oră fixă, Turnul se aprinde în mii și mii de beculețe”, mi-a explicat Claude, cel care s-a ocupat de transportul nostru.

Pe vaporaș, am fost răsfățați. Băutură și mâncăruri fine. Iar șeful vasului era un… român. V-am zis că am găsit peste tot români?. Băieții noștri, tații bloggeri, au făcut senzație. Și asta pentru că au fost singurii care au mers la fiecare masă în parte să se prezinte și să ciocnească un pahar cu șampanie cu ceialți bloggeri. Petrecerea pe vas nu s-a întins mult. Ei nu stau la chefuri ca noi, până la 2-3 noaptea.  Și, oricum, a doua zi era una foarte lungă, căci urma să participăm la târgul propriu-zis.

De data asta, organizatorii s-au gândit să ne arate o bucățică autentică din Paris. Astfel, până la locul desfășurării târgului am mers cu… metroul 😉 Am rămas uimită de felul în care arată metroul lor. Dar despre impresiile turistice voi vorbi într-o altă postare.

Am ajuns la Le Carreau du Temple, locul întâlnirii a peste 600  de bloggeri. O clădire impunătoare, ce-mi părea a fi o fostă stație de pompieri.

efluent5-le-carreau-du-temple

Tema ediției din acest an a târgului E-Fluent a fost iubirea. Inimioare peste tot, bannere pe care scria ”iubire” în diverse limbi, inclusiv în română.

Odată intrați, am descoperit un… rai al părinților. Un loc cu multe produse pentru părinți și copii. Aspiratoare, umidificatoare, suzete, scutece, jucării, creme, mâncare, ceaiuri, cărucioare… Un târg, o ocazie pentru producători să își prezinte produsele bloggerilor de parenting.

Am întâlnit branduri pe care le știam de acasă, ale căror produse le-am folosit și le folosim cu încredere. Cum ar fi: Klorane, Mustela, Bonduelle, Boiron.

Dar am descoperit și branduri noi, cu produse interesante. Printre ele, Ficello. Acești producători au adus la târg… ”degețele de cașcaval”. Niște… grisine, ca să le zic așa, având în vedere forma și grosimea lor. ”Grisine” pe care copiii le pot desface, face fâșii-fâșii, se pot juca cu ele în fel și chip înainte de a le mânca. Ambalate individual, bune de luat la școală. Și sățioase, căci am mâncat vreo trei când m-a lovit foamea 😉 Suficiente pentru a-mi împăca mațele gălăgioase.

#efluent5-cascaval

Însă, descoperirea descoperirilor, pentru noi, mamele de prințese, a fost oja. Și glossul incolor la contactul cu buzele. Dar oja… oja… Una specială, pentru copii, netoxică și care se curăță NU cu acetonă, ci cu apă caldă și săpun. Cum produsele de la târg erau doar pentru prezentare, am colindat Parisul pentru a-mi lua câteva pentru prințesa mea. Asta pentru că, din păcate, cei de la nailmatic.com nu au și punct de desfacere în România. Dar, pot fi comandate de pe net.

#efluent5-oje-si-gloss

La ora 15 am spus pas vizitării standurilor cu produse. Aveam o misiune mult mai importantă. Pe scenă se afla Daniel Osmanovici, invitat să vorbească despre experiența lui de tată și de blogger. Pe aceeași scenă mai erau încă doi bloggeri din alte țări. Deci, un român era pe scenă. Cum să lipsim, cum să nu fim acolo să facem galerie? Și am făcut! Am fost cea mai tare galerie! M-am mândrit că un român de-al nostru se afla pe acea scenă.

La fel s-a mândrit și Mihaela, o româncă mommy blogger (Welcome chez Nana), stabilită de 10 ani în Franța. A stat mai mult cu noi, românii. Ne-am făcut și un selfie, cu Daniel pe fundal 😉

#efluent5

Seara s-a încheiat cum altfel decât cu o petrecere? Petrecere la care, iarăși, românii au fost fruncea!

Tragând linie, după participarea mea la E-Fluent am revenit acasă cu noi prieteni. Ce am învățat după această întâlnire? Că afară bloggerii sunt apreciați de producători, tratați ca niște potențiali parteneri de afaceri, de a căror părere chiar merită să țină cont. Respectați. Am aflat că și părinții din alte țări au același preocupări ca și noi.

Mi-am confirmat că internetul din România e de nota 10, căci, în Franța, au fost maaari probleme cu wi-fi-ul. Care, culmea ironiei, la o intâlnire a oamenilor de online, a picat cu brio. Doar câteva ore după cazare a funcționat… În rest, alergam după net, prin oraș 😉 Doar la Carreau du Temple wi-fi-ul a fost pe măsură.

Le multumesc organizatorilorParole de mamanspentru invitație. Efortul lor (uriaș) este de apreciat. Și-au popus și au reușit să ne facă să ne simțim ca niște staruri. Mulțumesc și agenției Selectour Afat pentru că am ajuns în siguranță la Paris, apoi la București. Dar și celor de la Hotelul Saint James Albany, unde am stat într-o cmeră de vis. 

#efluent5-gasca
Aceasta este toată gașca noastră de bloggeri. Cu Daniel, fotograful grupului, adăugat la cadru de mine, prin Photoshop. Era păcat să nu-l pun și pe el în poză, nu? De la stânga, avem: Daniel, Robert, Ana, Dan, Tily, Ana Maria și eu 🙂

Le mulțumesc și celolalți bloggeri din ”delegația” României la #efluent5

Au fost niște companioni BESTIALI! Recunosc, am plecat la drum cam speriată ”Ce-o să fac eu cu ăștia?”. Ei bine, ne-am distrat, am povestit despre familii, despre noi, despre blogging. Ba chiar am decis să facem lucruri frumoase pe viitor. Împreună. Căci am stabilit un lucru: nu suntem concurenți, ci putem face lucruri frumoase împreună.

#efluent5 a fost o experiență minunată, pe care aș vrea să o mai repet. Poate când va fi ceva mai cald, căci sfârșitul de noiembrie e taaare friguros la Paris 😉 . Și pe durata mai multor zile, să avem timp suficient de networking cu ceilalți bloggeri.

Mulțumiri speciale ”mămicii” noastre, Cristina Hermeziu, cea care a avut grijă de grupul nostru, cea care a tradus pentru noi, cea care ne-a plimbat și ne-a ocrotit ca o adevărată mămică. O onoare să ne cunoaștem și să ne vedem în carne și oase.

Mai multe imagini găsiți aici, pe pagina de Facebook a blogului.

Vă aştept cu un Like la pagina de Facebook a blogului. Iar dacă vreţi să fiţi la zi cu postările, puteţi introduce adresa voastră de e-mail la rubrica “Abonare via e-mail”.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

4 Comments

  1. Oja care se spala cu apa si sapun se gaseste si la noi. Are si Eliza. O gasesti la Oriflame, la Avon dar si prin magazinele specializate pe produse pentru manichiura. Aia de la Paris are mai multe nuante, ce-i drept. Si mie mi-a facut cu ochiul cand am vazut poza la Ana pe wall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: