Din ciclul ”Nu trebuie să ratați” – Corpul uman, atlas pentru copii

coperta

Astăzi vreau să vă prezint o altă carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui copil&părinte. Este vorba despre atlasul ”Corpul uman. O aventură incredibilă povestită de Bobârnaci”, de la editura Litera. Nu este un atlas clasic, într-un limbaj academic, ci unul animat, vesel, care poate atrage cu ușurință un copil.

Publicat pentru prima oară în 2007 în Marea Britanie, atlasul de față este editat într-un limbaj accesibil. Plus că minunații Bobârnaci vin să destindă atmosfera cu replicile lor. De exemplu, la capitolul ”Miroase, gustă mănâncă” unul dintre omuleții haioși care explorează gura îl avertizează la modul cel mai serios pe un altul: ”Nu te uita acum, e un canin mare în spatele nostru!”. Un alt omuleț îi întreabă pe alții care stau aliniați în fața dinților: ”Asta e coada la dentist?”. Ah, dar am uitat să îi prezint pe Bobârnaci: ei sunt niște omuleți haioși cu idei mărețe.

Rămân tot la capitolul ”Miroase, gustă mănâncă” de unde vă mai dau un exemplu. De data asta pentru a vă arăta cât de accesibil este limbajul folosit. Există aici un paragraf despre salivă care spune așa: ”Când vedem sau mirosim mâncarea, crește secreția de salivă din gură și ne lasă gura apă. Saliva apoasă și mucusul ei vâscos umezesc mâncarea și o lipesc, făcând-o mai ușor de înghițit”. Ei, cum vi se pare? E sau nu pe înțelesul copiilor? Unde mai punem că așa aflăm și explicația științifică a expresiei ”Îți lasă gura apă”…

gura

Și, dacă tot am vorbit despre gură, următoarele pagini, care sunt pliante de data aceasta, ne arată ce se întâmplă cu mâncarea după ce a coborât pe gâtul nostru. Firește, Bobârnacii își văd în continuare de treaba lor și în aceste fascicole.

Vă las să vă convingeți singuri că merită să includeți acest atlas în lista cărților care nu trebuie să vă lipsească din bibliotecă. În acest scop vă invit să vă aruncați o privire pe sumarul și pe introducerea din primele pagini ale atlasului.

sumar

prezentare

1 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close