Din ce vase le dăm să pape?

Plastic, inox, sticlă, email? Care dintre materiale astea e mai sănătos? Unii spun că sticla şi emailul. După ce am citit ce am citit, parcă-parcă m-au convins.

 Abia de curând „oamenii de ştiinţă” – ce enervantă e sintagma asta – au dat pe gură faptul că biberoanele şi vasele din plastic sunt nocive pentru organism din cauza unei substanţe numite Bisphenol A (sau BPA pe scurt). Cică s-ar fi ştiut treaba asta de prin anii 30. Atunci de ce abia acum au făcut public faptul ăsta? Au aşteptat să-şi umple conturile diverşi producători, iar acum alţii care vor să facă bani aruncă cu pietre în ceilalţi? Mă rog… chestii corporatiste.
Astea sunt castronaşele Alexiei din plastic, deci cu BPA

Revenind la BPA, cică substanţa asta e folosită la tratarea plasticului din care se fac biberoanele şi farfuriile pentru bebei cu scopul de a-l face termorezistent. Se pare că el pătrunde în organismul copiilor prin încălzirea mâncării direct în recipientele din plastic. De cum bebe papă din mâncarea încălzită în plastic, BPA-ul din vase pătrunde în organismul acestuia şi începe să-şi facă de cap. El poate provoca o groază de afecţiuni, iar lista e luuungă: disfuncţii de natură hormonală, diverse forme de deviaţii comportamentale, dificultăţi de învăţare, diabet, obezitate, cancer, alterare a sistemului imunitar. Şi mă opresc aici, dar mai sunt şi altele.

În condiţiile astea, ce e de făcut? O soluţie ar fi să nu mai încălzim în plastic. Sau să schimbăm biberoanele şi vasele din plastic cât mai des – la o săptămână două – ca să reducem riscul de transfer de BPA. Alţii spun că e mai bine să revenim la biberoanele din sticlă. Păi şi ce te faci dacă îi dai lu’ ăla micu’ biberonul să pape, iar el îl sparge şi se taie în el? O să ţii biberonul în mâna ta până copilul se face suficient de mare să nu se mai joace cu mâncarea şi cu recipientele în care i-o dai? Ce te faci cu farfuriile?
Nu cred că există copil care, odată ce a început să mănânce singur din farfurie, nu dă cu ea de pământ. Farfuria din plastic o ridici de pe podea, o speli şi îi dai din nou păpică în ea. Dar cu cea din ceramică nu poţi face la fel. Câte seturi de farfurii din ceramică îţi trebuie? Ce buget tre’ să ai ca să poţi schimba beberoanele şi farfuriile din plastic la o săptămână, ca să reduci riscul de transfer de BPA?

Şi am mai văzut o chestie care m-a pus pe gânduri. Cică ar fi mai sănătos să găteşti în vase din email. Păi bine oameni buni, acum v-aţi trezit? Lumea fuge de vasele din email pentru că smalţul sare repede, pentru că nu le pot ţine o viaţă precum pe cele din inox, iar acum îmi spuneţi că n-am făcut bine să arunc oalele bunicii?

Dar, ca să nu fiu cârcotaşă degeaba, am pus-o de un experiment. Am luat un ibric din email de la Cora şi am fiert apa pentru laptele Alexiei în el. Înainte fierbeam în vas de inox.

Şi eram nemulţumită de un lucru: la suprafaţă pluteau nişte „chestii” ciudate, nişte mici impurităţi. Vasul era spălat şi paraspălat, clătit şi paraclătit! Am schimbat apa, dar s-a întâmplat la fel. Am schimbat vasul – la fel. Am luat ibric din email, iar „chestiile” s-au redus. Am schimbat iar apa, iar „chestiile” nu au mai apărut. Dar, când am fiert noua apă în ionx, „chestiile” au reapărut. Deci, până la urmă, s-a dovedit că emailul e şi el bun la ceva. Acum aştept să-mi vină pensia (cum zic eu indemnizaţiei) să îmi mai iau nişte oale a la bunica JJJ

0 Comments

  1. >noi am optat inca de la inceput pentru biberoane de sticla, iar acum cand e mai mare, are canute cu cioc bpa-fee, 2 buc deci investitia nu e f mare. … ah si mai avem 2 bibi mari din plastic bpa-free (luate de la DM) pe care le folosim la cereale. Acestea din urma chiar nu au fost deloc scumpe (comparand cu preturile marcilor renumite)… in jur de 30 ron / buc, parca… Vase de email am folosit tot de la inceput, iar castonasele sunt din portelan, si avem numai unul din plastic BPA-free.Am avut timp la dispozitie sa ma documentez temeinic in timpul sarcinii si astfel am aflat de toate minunile de studii…. de pe la 3 luni si jumatate am stat mai mult la pat, iar internetul era singura mea "consolare" … tot atunci am inceput sa scriu si pe blog…E bine ca v-ati decis sa le schimbati. Spor la cumparaturi!

  2. >Din ce vase le dăm să pape? Thu Jan 13, 2011 18:19 pm Plastic, inox, sticlă, email? Care dintre materiale astea e mai sănătos? Unii spun că sticla şi emailul. După ce am citit ce am citit, parcă-parcă m-au convins.Abia de curând „oamenii de ştiinţă” – ce enervantă e sintagma asta – au dat pe gură faptul că biberoanele şi vasele din plastic sunt nocive pentru organism din […]

  3. >Am gasit in revista MAMI informatii despre aparitia unui set de vase emilate special creat pentru bebelusi. Am cuatat pe internet si le-am gasit aici: http://magazin.ves.ro/ dar se pare ca sunt disponibile si in farmacii sau supermarketuri. Si eu am patit la fel cu vasele de inox, ca si tine si nu stiam ce sa cred. Pana la urma tot emailul ramane de baza. Pupici si succes sa le gasesti!

  4. >Da Vali, ştiu de vasele celor de la Ves. Chiar organizaseră un concurs pe facebook la care am înscris-o şi pe Alexia cu o poza în timpul mesei. Dar se pare că nu a fost suficient de murdară la guriţă ca să câştige… Pozele câştigătorilor erau cu copii "pictaţi" cu mâncare :))) Am murit de râs la vederea lor. Merci pt sfat

  5. >Eu fac o alergie la plastic nu mi-l place de nici o culoare.Am si eu un lighean de haine si unul unde scurg vasele de plastic.In bucatarie nu folosesc decat yenna sau portelan.Oricum traim artificial vai de noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close