Despre medici şi tratamente greşite

Later update: cele de mai jos s-au petrecut pe când Alexia avea 8 luni

La câteva zile după Crăciun, Alexia a început să tuşească. O tuse seacă, la intervale foarte rare. Nu m-am speriat, am zis să mai stau o zi, poate e un episod trecător. Dar, în următoarea zi, aceasta s-a modificat într-o tuse productivă, acompaniată de strănuturi destul de dese, dar fără febră. Imediat am luat fata şi am mers la Marie Curie (fostul Budimex), la Urgenţă. Aglomeraţie maaare şi mulţi copii – bebeluşi – tuşind. După vreo două ore de stat într-un mediu plin de microbi ne-a venit rândul. Un nene m-a întrebat ce are fata, i-a luat temperatura şi a zis să mai aştept pe hol. După vreo 30 de minute, o tanti doctor tinerică şi drăguţă ne-a poftit în sala de consultaţii. A verificat-o pe Alexia şi în vârful unghiilor. „Spuneţi-mi ce s-a întâmplat”, îmi zice ea după ce termină cu pipăitul. I-am povestit. După ce o ascultă îndelung cu stetoscopul şi se uită în gâtul ei, îmi dă o reţetă: 3 ml nurofen la 8 ore şi aerosol cu adrenalină+ser fiziologic tot la 8 ore, timp de 4 zile. Diagnosticul: traheobronşită. „Nu vă faceţi griji, după 4 zile se va simţi mai bine!”, îmi spune ea. Am urmat întocmai indicaţiile ei.
Dar, după vreo 3 zile, Alexiei îi era şi mai rău: tuşea tot mai mult, se auzea cum se chinuia să expectoreze, strănuta mai des, şi trebuia să îi scot mucişorii cu batista bebeluşului cam la 4-5 ore. În plus, nu putea dormi noaptea din cauza tusei – se speria teribil când simţea (mă scuzaţi) flegma aia în gât. Pe principiul că şi eu când am tuse productivă îmi irit gâtul şi simt nevoia să beau apă, i-am dat si Alexiei apă. Şi a băut la greu! Convinsă că nu mi s-a dat tratamentul corect, îmi iau copilul şi merg din nou la Budimex. Tot la Urgenţă. Iar sala arhiplină, iar copii tuşind şi strănutând la tot pasul. După mai bine de o oră sunt chemată. Se repetă ritualul de data trecută. Numai că, după ce i s-a luat temperatura, la nici 5 minute intru în sala de consultaţii. Dau peste aceeaşi tanti doctor la care am fost prin luna august, când Alexia avea o tuse seacă. Atunci, tanti a făcut-o bine în doar 3-4 zile. Şi nu a sărit direct la antibiotice, cum voia pediatra Alexiei. „Facem aerosoli şi vedem dacă scăpăm aşa. Nu vreau să-i daţi antibiotic”, mi-a spus la vremea respectivă. După ce i-am amintit că tretamentul prescris de ea în august a dat roade, mi-a zis: „De data asta a fost insuficient să-i daţi doar Nurofen. (Un mod elegant, zic eu, de a-mi spune că, colega ei a dat-o în bară) Aerosolii au fost în regulă. Dar, pe lângă cele prescrise în august,  trebuie să-i daţi şi antibiotic. Are bronşiolită acută şi nu e de glumit cu aşa ceva”. Acum, am trecut-o pe Alexia pe Ambroxol – 10 picături de 3X/zi timp de 5 zile, Ophtamesone –  3 picături de 3X/zi timp de 5 zile, aerosoli de 2X/zi, Ospamox – 2,5ml la 6 ore combinat cu Biotics baby pentru a nu distruge flora intestinală.
După această experienţă ce concluzie pot trage: că rar mai găseşti un medic bun în România după ce grosul a plecat afară să muncească pe bani şi nu pe nasturi? Că din cauza unui guvern de cacao medicii buni au dispărut aproape de tot şi copiii noştri sunt trataţi de nişte amatori?
Acum Alexia e mai bine. Nu mai are mucişori aşa mulţi – curăţăm năsucul o dată-de două ori pe zi. Tuşeşte mai rar, nu mai strănută, a început să pape mai bine şi să doarmă mai mult (chiar dacă mai tuşeşte în somn). Şi toate astea fără să îi dau antibiotic. Am şi eu o pată: nu antibiotic! Acum voi vedea, dacă după vreo 2 zile încă mai tuşeşte şi se aude sunetul acela de flegmă, o voi trece şi pe antibiotic… Dar sper să nu fie cazul. Prefer aerosolii.

UPDATE

Până la urmă tot a trebuit să îi dau Alexiei antibiotice. :(((( După ce pediatra ei a ascultat-o cu stetoscopul mi-a zis că s-a ales cu o viroză – cel mai probabil din sala de aşteptare de la spital. Mi-a zis clar: “Vrei să îi dai antibiotic, sau te trimit la spital cu ea, şi îi pune branulă?” Aşa că acum îi dau: Ketof – 2ml/zi, Klabax – claritromicină 3 ml la 12h, Biotics Baby – 1 plic/zi în lapte pentru a reface flora intestinală de la antibiotic, Salbutamol – 3 ml/3X/zi şi picături Ophtamesone 2picături/3X/zi pentru a scăpa de mucişori, după ce îi aspir cu batista bebeluşului (dacă e nevoie de aspirat, dacă nu, tot îi dau picăturile).

0 Comments

  1. >Si bine faci sa eviti cat poti antibioticele. Eu de cele mai multe ori l-am facut bine pe piticul meu cand tusea, cu sfecla rosie fiarta sau cu suc de ridiche neagra. Asta iarna trecuta cand era mai mititel. Iar despre nurofen…prea usor se da si prea in cantitati industriale. El s-a facut bine si fara nurofen. Asta e, cred ca trebuie sa ne informam noi mai bine decat medicii sa stim ce scriu ei acolo pe retete. Multa sanatate la fetita (eu raman la parerea mea ca cea mai buna metoda de a preveni racelile este aerul de afara..adica scos copilul pe orice temperatura si tinut cat mai mult in soare , aer curat vara).

  2. >Şi eu am scos-o pe Alexia afară în fiecare zi. Iar cânda venit gerul, am redus timpul de plimbare la 30 de min, şi nu minimum o oră ca atunci când era ok. Dar, se pare că am luat un virus, pt că şi eu am început să tuşesc fix în aceeaşi zi cu ea. Eu am încercat să-i dau fetei mele sfeclă, dar nu a vrut. A luat câteva linguriţe, apoi a refuzat să mai pape. Cât despre ridiche, nu ştiam, dar voi încerca. Eu ştiam de varianta cu usturoi în mâncare…

  3. >Cris, eu ii dau Nataliei pentru cresterea imunatii IMUNOBABY (homeopat), prescris de pediatra ei. E un sirop pe baza de echinaceea, macese, coacaze, au vitamina C. Am evitat mall-urile, spatii aglomerate si inchise. Nu o scot afara cand bate vantul sau e umezeala. Si i-am pus in piure un catel de usturoi. Astea au fost sfaturile medicului ptr sezonul rece. Pana acum nu a racit. Si sper nici sa nu o faca; acum…nah…multi zic ca pot exista cateva episoade de raceli in sezonul rece, pana la urma luam si noi partea buna a racelii: asa capata anticorpi. Pupici si multa sanatate Alexiei!

  4. >Ralu: şi eu îi pun Alexiei un căţel de usturoi în mâncare. Pediatra mi-a spus să îl pun la fiert cu celelalte legume. Dar, după cum vezi, tot a răcit :((. Soacră-mea mi-a spus că Alexia e ca Tibi: şi el răcea des când era bebe, indiferent de ce îi dădea. Acum, Tibi răceşte extrem de rar – în cei 11 ani de când suntem împreună a răcit doar de … 5-6 ori! În rest nu a avut NIMIC. Hm, inuman, nu?

  5. >Vad ca si voi ati patit-o cu medicii!!! Sa fie prima si ultima data cand va loviti de asa ceva (incompetenta)!!!!! Avea fiica-mea 2 ani cand am ajuns cu ea la urgenta cu tuse si respiratie ingreunata. Am dat peste o doctorita care a inceput sa "bage" in Ale antibiotice la greu, s-a dovedit mai tarziu ca de fapt era o criza de astm alergic. Dupa 1 sapt. de stat in spital, timp in care nu i s-a facut nici o alta analiza (nici macar sange, urina) si medicamente de genul miofilin si prednison am scos copilul din spital si am plecat la Timisoara. Am gasit acolo medici extraordinari si analize facute de la A – Z. de atunci cand aud de "doctorita" respectiva, din arad, mi se face parul maciuca!!!!!!!!!!

  6. >Ralu, bine ai venit în căsuţa nostră. Te mai aşteptăm în vizită. Este exact aşa cum ziceam: doctorii adevăraţi au plecat afară, să muncească pe bani, aici au rămas amatorii, începătorii şi cei care nu au chemare pentru această meserie. Sunt, însă, şi excepţii. Dar găseşti tot mai greu un dr bun şi stăpân pe meserie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: