olite

Despre diareea la copii – enterocolita acută/virală –tratament + regim alimentar + iritaţia de scutec

Later update: cele de mai jos s-au petrecut pe când Alexia avea 11 luni

Iată că am ajunsă să scriu și despre diareea la copii. Asta pentru că am bifat și acest capitol…

După cum ştiţi, am avut o săptămână de calvar din cauza enterocolitei Alexiei. Dacă aici vă povesteam prin ce am trecut, azi vreau să vă spun ce am făcut ca să scăpăm de eneterocolită. Acelaşi tratament l-am găsit şi pe diverse forumuri şi bloguri. Dar nu m-am luat după ce am citit, ci am mers la medic cu ea. Nu de alta dar MEDICAMENTELE SE DAU NUMAI LA RECOMANDAREA MEDICULUI.

Aşadar, cei 3 medici (pediatra, cel de la Budimex şi cel de la Victor Babeş) ne-au dat aproape acelaşi tratament. Singura diferenţă a fost antibioticul prescris de ultimul medic. Dar pe care nu l-am mai luat. Asta şi pentru că eu sunt anti-antibiotice, dar, mai ales, pentru că, între timp, starea Alexiei s-a ameliorat.

-Sumetrolim 4 ml la 12 ore, timp de 5 zile

-Lapte fără lactoză – Alexia s-a împăcat ff bine cu HN25 de la Milupa, dar mai există şi un lapte similar de la Nestle

-Smecta un plic diluat în 50 ml apă de 3 ori pe zi în zilele de foc, apoi 1 pe zi încă 2 zile

-EuBiotics (foarte important pentru refacerea florei/mucusului intestinal) – 2 plicuri pe zi timt de 10 zile

-Prolyte – săruri de hidratare/electroliţi (foarte foarte importanţi pentru rehidratarea bebelului) – o linguriţă în 200 ml apă cât timp are scaune apoase

-Hydrasec plicuri – un plic de 3 ori/zi, timp de 3 zile

-Nurofen 3 ml de 3 ori pe zi pentru a ţine temperatura sub control

-Panadol (dacă, totuşi, face febră) 4 ml de 3 ori pe zi, dat alternativ cu Nurofenul

-Glucoză pulvis – un vârf de cuţit în ceaiul, apa şi alimentele în care se ascund medicamentele

Atât la Budimex, cât şi la Victor Babeş am primit bileţele cu acest regim alimentar:

Regimul alimentar

Alexia nu a acceptat neam laptele fără lactoză, nici ceaiul de mentă, ori apa cu prafurile respective. Deşi, unele dintre ele nu erau chiar atât de rele la gust. Nici ascunse în mâncare. Ce să mai, singurul mod în care i-am putut administra medicamentele – cel puţin în ziua cea mai cruntă a acestei perioade – a fost cu forţa, cu seringa. Şi asta înainte de culcare. Pentru că, după ce i-am făcut la fel şi dimineaţă, aproape toată nu m-a mai lăsat să mă apropii de gura ei. Pur şi simplu o „sigila” şi nici să mănânce nu mai voia. Abia joi, spre seară, am descoperit jmecheria! Laptele l-a băut dacă l-am făcut cu zeamă de orez, şi nu cu apă. Iar în el am pus fff puţin din prafurile medicamentoase, iar mâncarea (cu prafurile de rigoare ascunse în ea) a acceptat-o doar dacă avea banană

Alte trucuri

  • în loc de apă, i-am dat multă zeamă de orez. Am preparat-o astfel: la 2 linguri mari cu orez, 1,5 litri de apă. În ziua în care a avut scaune fff dese, am pus trei linguri cu orez la aceeaşi cantitate de apă
  • prafurile au fost puse parţial în mâncare, parţial în zeama de orez
  • mâncarea am preparat-o numai cu zeamă de orez, în care, în prealabil, am pus o parte din prafurile medicamentoase
  • la orice mâncare permisă am pus banană
  •  mâncarea am făcut-o mai mult lichidă şi i-am dat-o cu linguriţa de adult, căci cea de bebe nu e suficient de adâncă şi se vărsa conţinutul
  • toată ziua am stat cu biberonul cu apă după ea şi am tot încercat-o, nu de alta, dar e IMPORTANT SĂ BEA MULTE LICHIDE, pentru că febra şi diareea deshidratează copilul
  • am mai pus în mâncare sau lapte câte puţină Smecta şi Biotics Baby şi, ca să ascund gustul de medicamnete, am pus un vârf de cuţit cu scorţişoară

Ah, şi să nu uit un lucru fff important. Cum e şi normal, de la atâtea scaune, Alexia s-a ales cu un eritem fesier „de toată frumuseţea”. Practic, tot funduleţul, plus „dânsa” erau roşii-roşii. Nici crema de gălbenele, nici spălatul cu ceai de gălbenele, nici crema Stelactiv de la Mustela (care astă vară a făcut minuni) nu ne-au scăpat de eritemul fesier.

Ba chiar pe pitică o ustura atât de tare, că urla ca din gură de şarpe când o tamponam uşor pe petele roşii de pe fund şi păsărică. Salvarea a venit de la mami Miruna (sărut-mâna muuult, Miruna!!!), care ne-a recomandat o cremă cu adevărat minune: REVIKEN. Joi seara am dat-o pe Alexia cu un strat destul de gros de cremă. Dimineaţă când s-a trezit petele roşii de pe funduleţ+pică s-au mai redus ca si suprafaţă, iar fata nu mai plângea când o ştergeam. Iar vineri, pe la prânz, deja Alexia avea funduleţul+”dânsa” ca noi. Nici nu ziceai că, cu o zi în urmă, era atât de iritată în zona intimă. Încă o dată, sărut mana mami Miruna!!!

49 Comments

    1. poate esti tu impotriva antibioticelor, dar Sumetrolim contine un antibiotic usor, de aceea i-a trecut fetitei diareea.

  1. si eu am aceeas problema,o sa incerc tratamentul asta ca daca ma mai duc la spital o data ma interneaza si conditile sunt groaznice

    1. of, of, imi pare rau ca puiul tau trece prin asa ceva. Eu zic ca mai bine ar fi sa vorbesti cu pediatrul copilului in ceea ce priveste medicatia. E mult mai in masura sa recomande un tratament. Cat despre regimul alimentar, el este universal, deci poti sa i-l dai lui bebe – doar daca nu e alergic la vreunul dintre alimentele regimului.

    2. Daca era o enterocolita virala estivala…nu a avut niciun efect sumetrolimul! Dar ca idee, smecta merge f bine in diaree, atat in cea infectioasa cat si in cea neinfectioasa, pe de o parte creste consistenta scaunelor, protejeaza mucoasa intestinala si adsoarbe virusurile si bacteriile care provoaca diareea. Pe langa acestea, regimul alimentar, sarurile de rehidratare si probioticele (eubiotic) fac minuni.

      Atentie! Probioticele se administreaza la 3 ore dupa antibiotic (augmentin sau sumetrolim), nu la jumatate de ora. Practic, in intestin sunt bacterii bune care sunt distruse de antibioticul care trece pe acolo. Probioticele sunt bacterii bune cu care vom repopula intestinul si este nevoie sa ajunga aici la distanta de antibiotic, altfel antibioticul le distruge si pe ele.

      E foarte bine ca i-ai dat lichide, chiar si cu forta. De asemenea e f bine cum ai facut, nu stiu daca medicul ti-a spus asta sau instinctul tau, anume ca ai dat lichide pe parcursul intregii zile. Ideea e sa se administreze lichide in fiecare ora, putin cate putin, si nu mult deodata, pt a se absorbi corespunzator.

  2. Buna,
    Dvs v-ati dat seama de la ce a facut enterocolita?
    multumesc
    Corina

  3. Buna!
    Gasesc blogul tau foarte interesant, si te-am urmarit in multe subiecte dezbatute. Doresc sa te felicit pentru deschidere ta fata de lumea virtuala, dar si pentru subiectele alese.
    La descrierile medicale, pe viitor, poate e ok sa pui si varsta Alexiei in momentul tratamentui, e mai usor de urmarit asa pentru mamicile care se confrunta pe viitor cu diverse probeleme.
    Mult succes in ceea ce faci!

  4. fetita mea are enterocolita(suntem in a 4-a zi de enterocolita).inca ii mai dau regim dar vreau sa stiu dak ii pot da alune……..vrea alune…. poop

    1. nuuuuuuuuuuuu! Sunt greu de digerat şi îi poate provoca stări de vomă. Urmează strict regimul alimentar indicat în astfel de situaţii. E greu, dar e spre binele ei!

  5. wow… merci de pont cu reviken-ul, am trecut exact prin ce ai trecut si tu, mi s-a recomandat exact acelasi regim si medicamentatie, acum i-a trecut mirunei (1 an si 9 luni) dar am ramas cu eritemul fesier si cred ca am incercat pana acum de la galbenele pana la sudocrem dar tot nu i-a trecut… o sa-l incerc pe cel mentionat de tine….
    miruna mea a luat-o de la cresa si intr-adevar e virala…

  6. si noi am trecut prin aceiasi problema,slava domnului ca am scapat cu bine……insa tot am stat o noapte cu bb pe perfuzii,pt hidratare………sanatate la toti!

  7. puiul meu se irita foarte des la fundulez nu stiu ce creme sa i mai cumpar,are 1 an,ce mi ati recomanda?

    1. La noi a funcţionat de minune Reviken, în strat gros la prima aplicare (când Alexia era carne vie la funduleţ), apoi strat subţire. Multă sănătate!

  8. si noi ne confruntam cu enteroolita.cel mai rau este ca nu vrea sa manance nimic.cel putin la mine nici nu deschide gura.tratamentul este cam acelasi ca si la tine,dar doctora a zis ca alimetatia este cea mai importanta.tu ai spus ca ai facut mancarea mai lichida.cum a acceptat-o???cam cat de mult manca intr-o zi?ca eu nu reusesc sa ii dau mai nimic sa manace si tare ma ingrijorez.

    1. Emilia, nici Alexia nu prea voia să accepte mâncarea de regim. Dar o mai păcăleam, cu diverse trucuri. Inventam pe loc. Eram mereu cu mâncarea lângă mine şi încercam, poate-poate. Din când în când lua 2-3 lingurţe, apoi pauză o oră-două, iar alergam după ea, şi tot aşa. În somn, nu refuza biberonul cu lapte fără lactoză. Asta mă liniştea. Oricum, a mâncat mai puţin de jumătatea pe care o mânca de regulă.Nu am forţat-o. În perioada aceea, îi plăceau bananele fff mult. Aşa că îi puneam în linguriţă orez, iar deasupra banană. Să vadă şi să simtă gustul pe placul ei. Aşa mânca… A fost un chin, dar a mers. Nu-i dădeam aceeaşi combinaţie 2 zile la rând. Oricum, în perioada aceea, am gătit puţin ma sărat ca de obice, iar Alexiei îi place mâncarea sărată, iar o chestie care m-a ajutat.
      Atâta timp cât nu e letargică, nu ai de ce să te îngrijorezi. Alexia era mai molatică, dar tot se juca. Asta mă liniştea.
      Multă sănătate! Te aştept cu veşti bune

  9. mihaela uraste bananele.de la mine nu mananca absolut nimic.noroc cu sotul…..imi poti da si mie niste idei de preparate de regim????si daca ma poti ajuta cu un program ceva????ca eu de-abia daca ii dau intr-o ora sa manace 3 gurite de branza.ca doar atat vrea.si cand doarme bea lapte de la san.de ceai nici nu este vorba,sau mucilagiu.medicamentele i le da sotul fortat cu seringa.

    1. Eu îi preparam laptele praf cu mucilagiu în loc de apa şi un strop de scorţioşoară. Dar ea bea lapte praf, nu mai alăptam pe atunci. Tu, dacă alăptezi, oare nu trebuie să urmezi şi tu un regim? Ce ţi-a zis medicul de alăptat? Program strict nu aveam. Pur şi simplu găteam puţin din fiecare şi mă ţineam cu linguriţa după ea şi îi dădeam când una, când alta, în speranţa că va mânca. Eu i-am dat fix ce scria pe acel bileţel. Medicamentele i le dădeam şi coi cu forţa, cu seringa.

  10. iti multmesc de raspuns.nu stiu daca trebuia sa am si eu un regim,dar incerc sa nu mananc alimente care ii pot provoca gaze.ea asa a fost si inainte sa fie bolnava,nu manca mai deloc.dar acum parca e prea de tot.dupa ea ar manca numai seminte si stafide……..dar sa astepte…….

  11. Felicitari pt blog ! O rugaminte, vaccinul pt Rotavirus l.ati facut ? daca facem acest vaccin, bb mai pot face enterocolita ? as vrea sa stiu daca ajuta sau nu, avand in vedere costul pt o singura doza. Multumesc frumos !

  12. Multumesc frumos pt raspuns ! eram curioasa daca ati facut vaccinul. Imi pare rau ca ati trecut prin asta, Ania a mea inainte de botez a facut o forma mai usoara ( dupa spusele dr ) si tare greu a fost cu “dansa” in flacari, la noi a functionat ft bine SEBAMED:).
    Felicitari inca odata pt blog, am facut deja cateva retete lui Ania :).

  13. pentru funduletul rosu de la Avene Eau Termale crema reparatoare antibacteriana.

  14. acela-si lucru patesc acum cu Alex la 2ani si 4luni avem 4 zile de nemancat bea apa refuza orice fel de mancare prafurile le dam cu seringa fortat iar a fundulet am avut aceeasi problema dar a mers cu Bepathen .

  15. poate cineva sa-mi spuna cu pacalesti un copil d varsta 2anisi4uni f dezvoltat care stie tot si nu merge sa-l pacalesti cu nimic?

  16. buna ziua.imi puteti sugera un regim alimentar pentru un bebe cu enterocolita in varsta de 7 luni?

  17. Buna fetelor am si eu o întrebare micutul meu are 5 luni si km de 6 zile are diaree din cauza gingiilor bine primele zile mai ușor dar acum face si 3 scaune pe zi iam dat smecta dar in lapte altfel nu mil ea siropuri si altele nici atât orezul e bun sa il dau si lui???dati’mi va rog un rasp astăzi am sa merg cu el la medic nu sunt in tara si se găs cred produse medicamentoase românești va multumesc

  18. Buna. Felicitari pentru blog! Am si eu o intrebare: cam in cat timp dupa inceperea tratamentului ii revine scaunul la normal. Noi de azi am inceput, cu putina diferenta la antibiotic cam totul e la fel, dar ma ingrijoreaza foarte mult.

    1. Bună. Dacă nu mă înşală memoria, în 24 de ore s-a atenuat (a scăzut numărul lor, nu şi consistenţa), dar după vreo 2-3 zile scaunul nu a mai fost apos. Multă sănătate!

  19. Buna Cristina,
    mai stii cumva care a fost regimul alimentar indicat dupa ce s-a instalat primul scaun bun? Alexia a mea (are 2 ani si aproape 5 luni) a facut acum 10 zile o enterocolita. A avut o evolutie buna, iar scaunul e ok de mult zile. Doctorita mi-a recomandat sa incepem sa reintroducem treptat alimente, i-am dat iaurt intai. N-au fost probleme, iar acum i-am dat niste cartofi fierti si la o ora dupa a avut un scaun, din fericire bun. Dar ma spanzur daca iar incepe cu scaune proaste. :))) Am vazut ca pe lista postata la inceput scrie si de paste si de telemea. Tu i-ai dat din astea si a fost ok?

    1. Atonia,din ce-mi amintesc, nu i-am dat iaurt decât la vreo săptămână după ce şi-a revenit. Apoi am revenit la regimul normal la vreo 3 zile după ce s-au închegat “lucrurile”. Oricum, preventiv, îi găteam cu zeamă de orez mâncarea. Paste nu i-am dat, dar telemea da, combinată cu mămăligă.
      Multă sănătate!

  20. Buna.
    Fetita mea are 2 ani si 2 luni si noua medicul pediatru ne-a recomandat Ercefuryl 200 mg, 2 capsule/zi dizolvate in apa sau ceai timp de 4 zile, Eubiotics – 2 pliculete/zi, Smecta – 2 pliculete/zi, ceai de menta si regim. Eu cred ca a facut enterocolita de la cresa, pentru ca luni pe 7.10.2013 cand am dus-o la cresa, acolo a facut 3 scaune tari. Marti dimineata la trezire a facut un scaun moale, iar la cresa a facut o olita plina de scaun foarte moale, apa – cum s-a exprimat ingrijitoarea – si urat mirositor. Mi-a dat-o acasa si am fost la medicul de familie cu ea.
    Eu o sa ii fac paste cu branzica facuta in casa cu Calciu lactic. Branzica nu ii place asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close