#desfiintatirecreatiile

#Desființați Recreațiile nu e despre privarea copiilor de cele 10 minute libere dintre ore

#DesființațiRecreațiile este hashtagul ce a împânzit internetul și a declanșat un val de reacții negative. ”Cum, dom’le să desființați recreațiile copiilor? Sunteți nebuni?”.

Nu, nu suntem nebuni. Nici noi, cei care am acceptat să facem parte din această campanie, și nici cei care au demarat-o, adică Organizația Salvați Copiii.

”În 10 minute, un copil poate să îşi piardă încrederea în sine şi în ceilalţi, iar consecinţele pe termen lung asupra dezvoltării emoţionale şi integrării sociale să fie extrem de grave. Sunt cele 10 minute de pauză, în care unu din patru copii din şcolile româneşti este victimă a bullying-ului, în mod repetat”. Acesta este mesajul ce descrie o realitate cruntă. Mesajul acesta și realitatea din școli m-au convins să mă alătur acestei campanii.

#DesfiintatiRecreatiile este despre școală, despre violență și nu despre privarea copiilor de cele 10 minute libere dintre ore.

Bullying a existat dintotdeauna în școli. Toți am trecut prin așa ceva, sau am fost martori la cel puțin o scenă de bullying. Doar că, pe vremea mea, ca să zic așa, fenomenul nu era atât de răspândit. Și de violent. Mereu au fost copii care i-au tachinat pe alții. I-au respins, i-au împins, i-au bătut, i-au jignit, le-au furat bunuri. Și eu am trecut prin asta în timpul școlii, chiar și pe vremea comunismului.

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

Dar, dacă e așa de când lumea, asta nu înseamnă să ne purtăm ca struții, să băgăm capul în pământ, să închidem ochii. ”Lasă, mă, că nu a murit copilu’ dacă i-a zis careva că e prost sau că l-a bătut. Așa îi trebuie dacă e pămpălău! Să se învețe minte, să dea și el data viitoare. Asta e școala vieții!”. Sună cunoscut? Asta e mentalitatea multor români crescuți pe principiul ”bătaia este ruptă din rai”.

În 2016, Organizația Salvați Copiii a realizat un studiu pe tema bullyingului în școlile din România. Rezultatele sunt chiar îngrijorătoare! Aceste rezultate i-au determinat pe cei de la Salvați Copiii să demareze această campanie cu un mesaj dur. ”Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!” este un semnal de alarmă pentru prevenirea unui fenomen de amploare. Fenomen pe care instituțiile de învățământ nu îl identifică, nu îl gestionează.

#Desfiintatirecreatiile

Potrivit studiului național efectuat de Salvați Copiii în anul 2016:

  • Unu din patru copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
  • Tot  unu din șase copii era bătut în mod repetat;
  • Unu din cinci copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
  • În mod repetat, în școală, trei din zece copii sunt excluși din grupul de colegi;
  • 73% dintre copii afirmau că au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul școlar.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul bullying, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Atunci când sunt luate, măsurile de combatere a violenței sunt legate de evenimente singulare deosebit de severe. Școlile nu au o abordare comună în cazurile de bullying. Ba mai mult, nici Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, nici Statutul elevului – documente de referință în organizarea activităților și conduitei școlare, nu conțin precizări specifice în legătură cu fenomenul de bullying.

Printre măsurile pe care Salvați Copiii România le propune în campania ”Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!” se numără:

  • Creşterea capacităţii de răspuns a şcolilor în situaţii de bullying între elevi;
  • Promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranță, respect, protecție și curaj;
  • Promovarea de proceduri și politici clare de intervenție specifică în situație de bullying, în colaborare cu Ministerul Educației.

Am citit studiul realizat, în 2016, de Salvați Copiii, iar răspunsurile elevilor m-au speriat. Nu vreau ca fata mea să crească într-o lume bazată pe umilință, pe bătaie. Și, cred, nici voi nu vă doriți asta pentru copiii voștri.

Vreau să vă arăt, în cele ce urmează, câteva grafice din studiul la care fac referire. Studiul este unul mai ”stufos”, dar eu vă voi arăta doar câteva dintre rezultatele lui. Să vă convingeți și voi că avem toate motivele să nu mai privim cu superficialitate fenomenul bullyingului. Concluziile le trageți voi.

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

#desfiintatirecreatiile Raport bullying

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

One Comment

  1. Rezultatele studiului sunt ingrijoratoare! Cred ca fenomenul este prezent in toate scolile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: