Dermatita

Am făcut-o şi p-asta! Dermatită de vară, cică. Adică bubiţe d-alea roşiatice, multe multe, pe tot corpul, apărute din cauza căldurii. Toată luna august a fost un chin pentru noi, dar mai ales pentru Alexia. La începutul lunii i-au apărut câteva bubiţe roşii pe mâini. Am zis că de la căldură. Apoi, treptat, s-au răspândit.
Pe gât, decolteu, pe ceafă, genunchi, coccis, fund, frunte. Am dat cu pudră de talc. Nimic. Am schimbat săpunul cu unul cu formulă specială pentru pielea predispusă la dermatită. Nimic. Am dat-o cu Reviken, care ne-a salvat în doar 24 de ore de un eritem fesier care degenerase în “carne vie”. Nimic. Bubele se înmulţeau, spre disperarea mea. Ziua abia se zăreau, dar seara, după baie, Alexia era ca un rac de roşie. I-am făcut baie cu apă călâie spre rece. Nimic. Tot bube multe, tot se înroşea ca racul. Au fost câteva zile răcoroase, bubiţele au mai dispărut. Dar pielea era aspră, parcă de şarpe… Zici că avea solzi fata mea, aşa urâtă i se făcuse pielea. Cum pediatra tocmai plecase în concediu, am zis să o aşteptăm să revină. Nu m-am îngrijorat atâta vreme cât Alexia era vioaie şi nu se scărpina la bubiţe. Asta până în jur de 20 august. Când picea a dat semne că o deranjează bubiţele. Am dat fuga la Spitalul Victor Babeş, fără să mai am răbdare câteva zile până revenea pediatra. Oricum, tot la Babeş ne-ar fi trimis şi ea. Când am mers la medic, pe pielea Alexiei abia dacă se zărea vreo bubiţă roşie. Medicul s-a uitat ciudat la mine, dar după ce am insistat să dea cu mâna pe piele, parcă părea mai interesat de caz. Apoi, după ce i-am explicat că se înroşeşete toată după baie, chiar şi cu apă călduţă, s-a luminat. Ne-a dat reţeta de mai jos şi diagnosticul “Dermatită” – “Din cauza căldurii, doamnă, nu e nimic grav şi nu e contagios!”.

Am dat fuga la famacie şi, în vreo 3 zile, am avut reţeta preparată. Între timp, Alexia se scărpina tot mai tare, iar punctuleţele roşii de înmulţeau şi căpătau aspect de bube. În fiecare seară, după baie, cu o buletă pentru demachiere, am tamponat fiecare bubiţă. Practic, Alexia era toată albă de la soluţia cu pricina. Dar, în cam o săptămână, nu a mai avut nici o bubiţă pe piele. În primele zile, pentru că deja nu mai putea de mâncărime, peste bubiţe i-am dat cu Clorocalcin.

6 Comments

  1. Si al meu facea niste plagi, nu bube, doctorul trebuia sa iti recomande in primul rand o crema hidratanta speciala pentru ca dermartita are cauze nu tocmai cunoscute dar se stie ca are fond alergic+uscaciunea pielii sensibile. Sfatul meu e sa nu o lasi neunsa sub nici o forma, macar o data pe zi, seara dupa baita, pe tot corpul. Asprimea pielii e de la apa dura care nu e buna pentru pielicica lor. Poti sa te duci la farmacie, daca ai un Sensiblu prin oras e bine, si spune farmacistei ca vrei crema pentru dermatita atopica de la Avene sau Ivatherm, sunt cele mai bune, sunt tuburi mari care iti ajung mult timp chiar daca costa vreo 50-60 lei. Nu te zgarci sa iei o crema obisnuita de prin supermarket ca nu rezolvi nimic. Si nu mai folosi la baie gel de dus sau spumant, nici sapun nici nimic oricat ar fi de naturale, macar un timp fa-i baie numai cu apa simpla. O sa vezi ca scapati si de asta!

    1. După ce i-au trecut bubiţele, a rămas cu anumite porţiuni uscate şi albicoase. În special pe mâini şi genunchi. O să cer la farmacie cremă hidratantă, merci pt idee

  2. Daca nu o poti spala cu sapun special pentru copii, poti incerca cu apa si bicarbonat. Asta ne indicase noua pediatra cand au avut varicela; bicarbonatul din apa calmeaza bubitele. Apoi cand e pe trecute poti incerca un sapun natural pentru copii (din sursa sigura indicat). Am folosit si eu pentru Edi crema pentru piele sensibila La Roche, o perioada, apoi am trecut numai pe creme sau uleiuri facute de mine in casa.
    Sanatate si sa va treaca repede!

  3. Buna, si mie imi apar bubite rosii vara, chiar acum am pe antebratul stang bubite mici rosii, iar pe antebratul drept nimic. Din pacate nu inteleg scrisul doctorului din reteta, te-as ruga sa scrii ce creme ti-a recomandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close