Da, da, aţi citit bine! Nu doar noi, mamele, ci și tații trec prin tot soiul de tulburări psihologice, numite de specialiști ”depresie postpartum”. Şi, pentru a lămuri treaba asta, am vorbit cu un specialist. V-am spus că avem două fete drăguţe care ne vor ajuta să înţelegem ce se petrece prin căpşoarele noastre… De data aceasta, cea care ne explică (,) cum stă treaba cu depresia la tătici este psihologul Cristiana Popescu. Pentru că ştiu că sunteţi curioase, nu o mai lungesc…
”Conceptul de depresie post partum, desi exista de foarte mult timp, a luat o mare amploare in ultimul deceniu. Exista insa, si o problematica ce suscita interesul parintilor un ultima perioada de timp, in ciuda faptului ca foarte mult timp a stat intr-un con de umbra: depresia postpartum la barbati. Prevalenta este de aproximativ 10% din numarul proaspetilor tatici.
Desi in cazul barbatilor cauzele hormonale ce determina acest tip de depresie lipsesc, acestia sufera modificari de natura psihologica la momentul aparitiei pe lume a unui copil. De cele mai multe ori simptomele depresive ale barbatului merg mana in mana cele ale mamei. Interesant este insa faptul ca, desi aparatia depresiei survine in cazul mamicililor, in primele 3 luni de la nastere, in cazul taticilor depresia se instaleaza dupa 3 pana la 6 luni de la venirea pe lume a bebelusului.
CAUZELE DEPRESIEI POSTPARTUM LA BARBATI:
Una din cauzele principale o constituie deterioarea relatiei de cuplu, sau mai exact schimbarea centrului de interes pe care proaspata mamica il distribuie acum cu preponderenta fata de bebelus. Aceasta isi dedica timpul si afectiunea copilului, declansand astfel in partener un amalgam de sentimente de inutilitate si frustrare. Mai mult decat atat, viata sexuala a cuplului se deterioreaza semnificativ, partenera nesimtindu-se pregatita atat fizic cat si psihic pentru reluarea vietii sexuale.
Un alt factor ce favorizeaza aparitia depresiei il constituie oboseala survenita din puseele de plans ale bebelusului pe parcursul noptii, sau noile atributii pe care tatal incearca se le indeplineasca. Astfel randamentul si rezistenta la stres scad semnificativ.
Modificarea vietii sociale este deasemenea un alt factor ce favorizeaza depresia. Cuplul nu mai are aceleasi activitati recreative ca inainte de nastere. Iesirile cu prietenii se raresc semnificativ, iar pentru tatic, celebrele meciuri cu baietii iau sfarsit, centrandu-si atentia catre bebelus.
Alte cause ce contribuie la instalarea depresiei postpartum ar fi noile responsabilitati, starea materiala a parintilor, personalitatea taticului, stresul, depresia partenerei.
SIMPTOME ALE DEPRESIEI POSTPARTUM LA BARBATI:
Printre simptomele cele mai evidente ale depresiei de acest tip se numara iritabilitatea, sentimente de frustrare si inutilitate, tendinta catre izolare, consumul de alcool, rezistenta scazuta la stres, diminuarea performantelor profesionale, simptome somatice (dureri de cap, apatie, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, probleme digestive, etc). Aceste simptome apar de multe ori ca o exacerbare a trasaturilor de personalitate ale fiecaruia. De exemplu un barbat usor iritabil, poate transforma sub amprenta depresiei, aceasta iritabilitate in adevarate scandaluri sau chiar agresivitate.
IMPACTUL DEPRESIEI POSTPARTUM ASUPRA COPIILOR
Dupa cum bine stim, parintele este primul model pe care copilul, chiar si in stadiul de bebelus, il integreaza. Copilul, spre deosebire de adult, are o enorma capacitate de a primi, de a capta emotiile parintilor sai. De aceea o stare emotionala disfunctionala a parintilor poate inradacina in structura copilului o serie de tulburari atat comportamentale, cat si emotionale. Depresia postapartum a barbatilor are insa un mai mare impact asupra baieteilor, ce vor ajunge candva la stadiul de identificare cu tatal sau. In alta ordine de idei, tendinta de retragere, de izolare a tatalui, face ca acesta sa fie din ce in ce mai absent, atat fizic cat si emotional, in cresterea si educarea copilului sau.
CE ESTE DE FACUT?
Primul pas, si poate cel mai greu pentru un barbat, este constientizarea. Barbatul trebuie sa isi constientizeze starile, trairile, si modificarile comportamentale. Urmatorul pas este cererea ajutorului de la un specialist. Un medic, psiholog sau psihoterapeut pot fi de mare ajutor in depasirea acestei perioade. Este bine de stiut ca depresia postpartum nu este un factor rusions in viata unui barbat, ci este doar o perioada grea care trebuie depasita. Neacordandu-i-se atentia cuvenita, poate genera probleme atat in viata personala, cat si familiala si a copilului. Deasemenea terapia de cuplu este foarte indicate pentru recladirea si revigorarea relatiei dintre cei doi parinti.”
Interesant articol. regasesc reactiile sotului meu il ceea ce spuneti aici. Am citit pentru ca ma ingrijoreaza starea lui. Sunt tot mai sigura ca a intrat intr-o depresie. Eu am incercat sa nu il neglijesc, dar copilul are nevoie de mult mai multa atentie.