Degetul sau suzeta?

Să o las să îşi sugă degetul, sau să o obişnuiesc cu suzeta? O întrebare care m-a chinuit destul de mult în primele luni de viaţă ale Alexiei. Până la urmă, a ales ea: suzeta. Ce-i drept, am cam influneţat-o şi noi.
Cu suzetă…

Adică nu am lăsat-o mereu cu mânuţa în gură, ci i-am mai dat şi suzeta. M-am bucurat de alegerea ei. Şi asta pentru că, maniacă cum sunt cu microbii, mi s-a părut că aşa e cel mai safe, după ce am văzut ce de scămuţe se adună între degetele ei. Biata de ea, ce mai plângea că, nebuna de mine, o tot curăţa între degeţele, ca nu cumva copilul să bage mizerie în gură… Revenind la suzetă, mi s-a părut atunci mai uşor şi mai safe cu suzeta pentru că aveam mereu grijă să am la îndemâna una-două suzete în plus pe lângă cea din guriţa fetei (şi uite aşa i-am făcut Alexiei o impresionantă colecţie de suzete). De fiecare dată, înainte să i-o dau, o verificam şi para-verificam de fire de păr de la mâţă, sau de alte mizerii. La fel fac şi acum. Dar, de pe la 5 luni, când deja pentru Alexia suzi a devenit la fel de necesară ca şi aerul, am început să regret că am obişnuit-o cu ea. Asta pentru că, atunci când se trezeşte noaptea şi nu o găseşte, începe să plângă. Nu la fel s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi obişnuit să îşi sugă degetul. La capitolul ăsta o invidiez pe una dintre prietenele mele a cărei fetiţă îşi suge degeţelele în somn şi nu se mai trezeşte până dimineaţă.

… sau fără suzetă ?

Nu am vrut să o las pe Alexia să îşi sugă degetul şi dintr-un alt motiv: am tras cu urechea în parc la discuţia unor mame care se plângeau că nu-şi pot dezvaţa copiii de suptul degetului. În plus, chiar la botezul Alexiei am văzut că băiatul unor invitaţi, care avea vreo 4 ani, se ascundea în spatele mamei lui ca să îşi sugă degetul fără să îl vadă lumea.

După toate astea, m-am gândit că-mi va fi mai uşor pe la vreo 2-3 ani să o dezvăţ pe Alexia de suzetă decât de suptul degetului. Realitatea îmi va da dreptate sau nu.

0 Comments

  1. >Eu sunt categoric PENTRU SUZETA. Primul meu copil a primit suzeta fara probleme inca de cand era mic si nu l-a prea interesat suptul degetului; acum are 3 ani si 6 luni si mai ia suzeta uneori, dar numai la culcare, pana adoarme – deprinderile astea de culcare dispar inspre 5 ani, nu trebuie fortate, altfel se agraveaza si devin problematice. Nu ma deranjeaza suzeta in principal pentru ca nu i-a deformat dantura absolut deloc.Cel de-al doilea copil a fost mai dificil. Nu a acceptat suzeta si nici eu nu am insistat (la comentariile celor din jur cum ca suzeta ar fi focar de infectii), asa ca draga de ea suge degetul, tot numai la culcare. Problema e ca acum, la 2 ani, are dantura deformata: dintii din fata sunt deplasati inspre inainte si cei de jos in spate. Nu este foarte observabil, dar cine stie… stie. Nu am incercat metode fortate sa o dezobisnuiesc (acum ii spun ca zanele si printesele cu rochie de bal, eroinele ei, nu tin degetul in gura, sper sa reusesc asa 😀 ). Altfel, singura solutie e aparatul dentar cand va fi mai mare. Nu e rau nici cu aparat dentar, numai ca ma gandesc mereu ca daca as fi insistat mai mult, oricat de mult, nu am mai fi avut problema asta.Cu mult drag, sfatul meu este spre suzeta.Numai bine. 🙂

  2. >Lavinia, în primul rând bine ai venit în căsuţa noastră virtuală. Merci pentru sfaturi. Şi noi tot pentru suzy am optat. Vom vedea mai încolo ce şi cum.Pupici dulci şi te mai aşteptăm

  3. >Salut,Piticul meu de 2 luni vrea suzeta, insa trage asa tare de ea ca ii scapa din gura (o impinge cu limba cumva). Din pacate / fericire suzeta ii mai calmeaza colicii, dar asta inseamna ca trebuie sa tin eu mana in dreptul ei ca sa nu-i cada. Sincer, la inceput eu si sotul meu am fost impotriva, insa serile tarzii pline de urlete si agitatie ne-au impins la acest "compromis".

  4. >Raluca, ai încercat cu o suzetă mai mare, sau mai mică? Sau din alt material…Acum, Alexia a început să îşi ia singură suzeta, chiar şi dacă se trezeşte din somn şi nu o mai are în gură. Aşa că s-au mai liniştit apele.

  5. >Da, am inceput cu Avent 0-3, dupa care cu Avent 3-6 si ieri am fost si am cumparat Nuk 6-18 !! Ultima achizitie a fost chiar un dezastru :-)). Asa ca azi noapte la 1.30 propteam din nou suzeta copilului :-). Dar mai incercam, nu ne dam batuti :-). Ieri mi s-a confirmat si mie teoria conform careia copilul cu colici vrea sa manance non-stop din cauza laptelui cald care pe moment il linisteste si cum al meu e un mare mancacios oricum, vreau sa evit pe viitor varsatul de mancat prea mult , asa ca vom continua sa cautam suzeta perfecta -:)

  6. >Ca să nu mai verse, noi o făceam pe Alexia să râgâie de vreo 3 ori. Asta dura cam o jumatate de oră de bătut pe spate. O ţineam ba pe umăr, ba pe genunchi, şi nu mai vărsa atât de mult. ea avea prostul obicei să verse şi la o oră după masă… plus că, dacă o agitam câtuşi d epuţin la o orp după masă, vărsa tot. Cât despre suzete, Alexia se împacă foarte bine cu cele din silicon de la Primi Paşi. Cu cele de la Nuk nu s-a înţeles deloc, nici cu suzy nici cu tetinele lor…

  7. >Aha, multumesc de sfaturi. De asta cu scosul aerului ne-am prins, dar ce te faci cand mananca peste capacitate? 🙂 Dupa ce cumparam si suzeta Primii Pasi iti spun cum a fost. In curand vom avea si noi o colectie impresionanta de suzete, insa din pacate neutilizabile :-).

  8. >@Raluca: dacă nu mă înşeală memoria,Alexia abia pe la vreo 2 luni jumătate a învăţat cum să nu-i mai scape suzi din guriţă… Când faci colecţia mare, da-mi poze pe mail şi le prezint naţiunii. ok?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close