De mai bine de o săptămână caut şi tot caut informaţii despre ce criterii trebuie să îndeplinească o periuţă de dinţi pentru bebe, care sunt „scorurile”, care e cea mai bună: clasică sau electrică? Ce să mai, vreau să ştiu totul despre îngrijirea dinţilor de lapte. Că ar fi trebuit să o „antrenez” pe Alexia pentru spălatul pe dinţi am aflat destul de târziu, când, practic, picea nu ne lăsa să ne apropiem de gura ei decât cu linguriţa cu mâncare. În rest, poate doar cu ranga deschidea gura. Se spune că spălatul dinţilor ar trebui precedat de „masarea” gingiilor, înainte ca dinţii să erupă – cică le-ar face erupţia mai uşoară, plus că, antrenat astfel, copilul va accepta mai uşor să îl speli pe dinţi. În acest scop, se înfăşoară pe un deget o compresă sterilă şi cu ea se şterg gingiile, partea internă a obrajilor, limba şi cerul gurii. Măcar o dată pe zi, seara înainte de culcare, deşi mai bine ar fi de două ori, aşa cum şi noi ne spălăm dimineaţa şi seara, la fel şi pe kinderi. Noi am ratat faza pentru că am aflat asta de curând… Poate voi veţi fi mai pe fază, să nu spuneţi că nu v-am zis :D.
Despre cariile la copii şi prima vizită la stomatolog
Tot căutând despre primii dinţişori şi periuţele potrivite pentru pici, am găsit pe blogul lui Joe un articol foarte interesant şi bine scris despre mersul la stomatolog. Aşa am aflat şi eu că e bine să mergi la dentist cu copilul încă de la primii dinţişori, chiar dacă aceştia nu par a avea probleme. Chestia cu prevenţia. Dar, cel mai bine, citiţi voi cu ochii voştri şi trageţi ce concluzie dotriţi.
Şi, dacă tot am vorbit despre dentist, automat mintea fuge către… carii (bleah! Am avut gârlă dintr-astea!!!). La întrebările despre acest capitol mi-a răspuns Ramona, prin postarea ei de pe blogul personal.
Ia periuţa, neamule!
O simplă căutare pe Google îţi arată că există o groază de periuţe de dinţi pentru copii, pe grupe de vârstă. Aşa că am ameţit tot citind despre ele. Dar, ceva ceva tot mi-a rămas în minte. De exemplu, am aflat că prima periuţă de dinţi a apărut la finele anilor ’30 şi era din… nylon.
Revenind la oile noastre, de pe Google am aflat că unul dintre cele mai importante lucruri e acela că periuţa pentru copii trebuie să fie fff soft. Mai ales cele electrice, pentru că acestea le pot răni gingiile copiilor. Vă spun din start că îmi doresc o periuţă electrică de dinţi dintr-un motiv ff simplu: este singura la care Alexia deschide gura şi ne lasă să o spălăm. Asta am aflat-o după ce s-a jucat cu periuţa lu ta-su. Dar, cum aceea are perii destul de tari, am decis ca pentru să luam una potrivită vârstei ei.
Ce vrem noi de la o periuţă de dinţi:
-să fie electrică – pentru că zgomotul produs de ea o atrage le picea mea
-să nu ne coste prea mult
-să găsim uşor capetele de schimbat
-să fie atractivă
-opţional: să fie dintr-aia muzicală, specială pentu pici
Am făcut o listă cu periuţe de dinţi electrice. Dar, din păcate, cele mai multe sunt pentru copii mai mari decât Alexia. Poate voi ştiţi de unde pot lua una electrică şi pentru copii de 1 an.
Dar nici cele clasice nu sunt de ignorat. Dacă vreţi să vă alegeţi una potrivită, accesaţi acest link sau pe acesta. Vi le-am arătat pe cele de la Oral-B pentru că noi utilizăm produsele lor şi suntem ff mulţumiţi de ele. De altfel, ei oferă şi o serie de trucuri/sfaturi legate de spălatul copiilor pe dinţi.
Ce spun specialiştii despre cum se aleg periuţele de dinţi pentru copii
Un material foarte interesant despre caracteristicile generale ale unei periuţe de dinţi mi s-a părut următorul, publicat pe acest site. Dar acesta se referă la periuţele pentru adulţi, însă nu m-am putut abţine să nu-l reproduc.
”1. Marimea
Capul periutei de dinti trebuie sa permita un acces usor pe toata suprafata dintilor. Pentru multi adulti, periuta de 1, 27 cm latime si de 2, 54 cm inaltime este mult mai usor de utilizat. Periutele mai mari sunt mai greu de manevrat, iar unele zone nu vor fi accesibile, precum partea laterala si molarii din spate.
In plus, periuta de dinti trebuie sa aiba un maner suficent de lung pentru a fi tinuta in mana in mod confortabil.
2. Categorii de periute
Daca veti dori sa achizitionati o periuta de dinti dintr-o farmacie sau doar vreti sa inlocuiti capul periutei electrice, puteti sa alegeti periute soft (moi), medii sau dure. Majoritatea oamenilor aleg periuta soft, deoarece este mai comoda si sigura.
In functie de vigurozitatea periajului si de structura dintilor, periutele medii sau dure pot deteriora smaltul dintilor.
Pentru mai multa protectie atunci cand periati dintii, optati pentru periutele de dinti cu perii rotunzi.
3. Recomandarile expertului
Pentru a fi siguri ca ati ales periuta corecta, cereti sfatul medicului dvs dentist.
In caz contrar, o solutie este de a cumpara periute de dinti (manuale sau electrice) care au aprobarea Asociatiei Medicilor Stomatologi.
In cazul periutilor de dinti de unica folosinta trebuie sa va asigurati ca perii nu cad, ca se afla in stare de siguranta, manerul periutei rezista la periaj si periuta este eficienta (reduce placa bacteriana din faza incipienta).
Periutele electrice sigilate trebuie testate inainte in laborabor pentru a dovedi siguranta acesteia asupra tesuturilor si a dintilor.
Atat timp cat periajul dentar este efectuat cu regularitate (utilizand tehnica periajului corect, care reduce placa si mentine gingiile sanatoase), nu conteaza daca periuta este manuala sau electrica.
Exista si cateva lucruri care trebuie luate in calcul atunci cand alegem intre o periuta de dinti manuala sau una electrica:
a. Pret
O periuta de dinti electrica poate ajunge la un pret mare comparativ cu periuta manuala. In plus, pe langa costul initial al periutei electrice se adauga si costul inlocuirii capului si a bateriilor (o data la trei-patru luni).
b. Placere
Multor persoane le plac periutele de dinti care le simt si care le aud zgomotul. Periutele de dinti electrice (unele dintre ele) au incluse si un cronometru, fiind mai atractive.
c. Eficienta
Numeroase cercetari stiintifice au investigat daca periutele de dinti manuale sau cele electrice sunt mai eficiente si reduc afectiunile gingivale si elimina placa. O analiza dintre 30 de studii a aratat ca nu exista o diferenta semnificativa intre cele doua tipuri de periute de dinti. Insa, s-a observat ca un anumit tip de periute de dinti cu reglaj electric (sau cunoscuta sub denumirea de periuta de dinti electrica cu miscare de rotatie-oscilatie) este mai eficienta decat periuta manuala.
d. Siguranta
In general, periutele de dinti sigure sunt aprobate de Asociata Medicilor Stomatologi.
Atunci cand periajul este mai viguros poate afecta gingiile si dintii, in acest sens fiind recomandabila periuta de dinti cu reglaj electric, deoarece curata mai bland suprafetele dentare.
Cand alegeti periuta de dinti pentru copii, este indicat sa optati pentru o periuta pe care o va folosi cu regularitate. Exista o gama variata de periute de dinti manuale si electrice pentru copii, acestea remarcandu-se prin culoare si tematica – personajele favorite din povesti.
Sunt disponibile si periute de dinti cu muzica care va ajuta pe micut sa se spele pe dinti mai mult timp.
Periuta de dinti manuala sau periuta de dinti electrica?
Indiferent ca folosesti o periuta manuala sau electrica exista cateva opinii pro si contra.
Periuta de dinti manuala. Opinii pro:
– pret redus,
– are manerul comod,
– cateva au “razatoare” pentru limba,
– o poti lua oriunde,
Periuta de dinti manuala. Opinii cotra:
– nu este durabila,
– manevrarea poate fi dificila pentru unele persoane,
Periuta de dinti electrica. Opinii pro:
– are maner ergonomic (majoritatea),
– are inclus cromometru,
– se simte si se aude zgomotul periutei,
– unele periute nu au nevoie de pasta de dinti,
Periuta de dinti electrica. Opinii contra:
– pret ridicat,
– necesita incarcare sau baterii (cele mai multe periute).”
Sursa materialului: http://www.medici-stomatologi.ro/infodent/care-este-cea-mai-buna-periuta-de-dinti
UPDATE 17.07.2010
Mămicile de pe Facebook mi-au venit în ajutor, fapt pentru care ţin să le mulţumesc din suflet. Iată câteva dintre sfaturile/ponturile lor:
*Cornelia Stancu Ene Si noi am inceput dupa ce i-au dat primii 4 dintisori cu o periuta degetar, apoi una obisnuita care avea un fel de opritor din cauciuc ca sa nu intre prea mult in gurita copilasului (asta era din farmacie, desi nu prea am vazut rolul opritorului ala) si pasta de dinti Zendium. Acum am luat o periuta soft din supermarket pt 6-24 luni si Aquafreaf Kids (nu am gasit Zendium) si pare ok cu ea.La inceput a fost curiozitatea de a incerca ceva nou, apoi a cam respins-o (p cea cu opritor) si inainte sa o schimb am facut o pauza de 2 saptamani sa uite resentimentele…Pe ultimele le-a acceptat incantat si l-am convins sa ma lase sa ii spal eu dintisorii prin spalatul in tandem.Intai iau eu periuta cu pasta si frecam impreuna dintii lui mami, apoi si mami pune mana pe periuta lui si frecam dintisorii copilului…Ca sa ii distrag un pic atentia ii dau in manuta si pasta lui de dinti si vad ca merge de cateva saptamani…Chiar cere pasta si periuta de fiecare data cd ne spalam pe maini… Si tb sa ii atentia spre altceva, ca nu putem sa ne spalam decat de 2 ori p zi
*Catalina Calancea ca “specialist” pot spune ca periuta degetar este indicata pana ies dintisorii, adica doar pe gingii. Daca nu ai o periuta degetar poti folosi un prosopel cu care imbraci degetul si il poti inmuia in ceai de musetel. Este foarte importanta igiena gingivala inainte sa iasa dintisorii. Dupa aparitia primilor dintisori, putem cumpara o periuta de dinti cu capul cat mai mic, cu parul moale si neapart pasta de dinti fara fluor, cel putin pana la un an,pt ca o va inghiti. Dupa 1 an putem folosi pasta de dinti cu flor, dar cantitati speciale varstei (se gasesc paste de dinti pe grupuri de varsta). Nu conteaza marca periutei,ci doar sa nu fie dura. periajul se va face dinspre gingie spre varf, iar apoi putem da cu periuta si pe gingii. Nu se pune problema sa clateasca gurita, asa ca nu va faceti griji. Mai e important sa aiba cele 2 periaje obligatorii: dimineata si seara. Nu conteaza ca mai mananca noaptea, e important sa fie spalat pe dinti, asa se obisnuieste cu spalatul pe dinti si plus e neaparat seara inainte de culcare mai ales ca majoritatea bebelusilor cu dinti mananca diversificat! Eu am fost in dilema cum sa fac ca puiul meu adoarme la tzatzica,doar nu il trezesc sa il spal pe dinti! Nu, dar il poti spala inainte de laptele de seara,asta doar daca adoarme cand mananca. Daca mai pot oferi si alte informatii, nu ezitati!
*Dana Juhasz Spalatul pe dintisori la o varsta atat de micuta nu e nimic altceva decat formare de obicei. Atat. Chiar nu conteaza ce fel de perie sau marca atata timp cat e moale si are marimea adecvata. Fiul meu cel mic are 7 ani jumate si nu folosim pasta de dinti cu flour. O cantitate foarte mica de flour acumulata in timp face belele mari. Dentistul nostru recomanda pasta dinti fara flour inainte de 6 ani. O fi in Europa ceva mai special, la noi e ori cu ori fara. Nimic cu anumite concentratii. La cabinet la dentistul nostru e o tipa ce e tehnician dentar si mi-a spus ca copiii ei au suferit de fotravire cu flour. Graduala nu odata. Din zelul ei de a avea copiii dantura super, au acumulat mult flour si dintii lor sunt inegriti acum si au trebuit sa treaca prin tratamente de detoxificare…. Weleda face paste de dinti super. Platesc o caruta de bani pe ele eici dar merita. Cat despre spalatul cu periuta, intr-adevar este pentru crearea obiceiului si bucuria picilor (ca ii place sa se spele si sa se balaceasca cu apa). Eu continui sa ii spal dintisorii cu comprese sterile pe care pun putina pasta de dinti, iar apoi ne distram amandoi cu periutele.
Nici Costin nu ma lasa sa-l spal pe dinti. Mie mi-a recomandat pediatra sa-l spal cu Nenedent- periuta degetar+pasta speciala. De ros vrea sa o roada de unul singur, dar nu ma lasa sa-i bag eu manuta in gura sa-l spal. Noi avem aproape 9 luni, 8 dintisori, primii iesiti pe la 5 luni si jumatate si cica e cazul sa insisit cu curatatul lor…
La noi nu a mers cu periuţa degetar. O roade ea, dar de câte ori am încercat să o spălăm cu ea, a sigilat gura. plus că ştiu că periuţa degetar e indicată până dau dinţii
Si eu am spalat-o pe Irina cu Nenedent si periuta degetar de la cateva luni. Bineinteles la inceput nu foloseam pasta ci doar degetarul pentru masaj. Asa s-a obisnuit si acum am trecut pe o periuta obisnuita de copii. Nu electrica, pentru ca m-am gandit ca va sta sa se joace cu ea in loc sa se spele. Pupici
Alexiei îi place periuţa electrică. se joacă cu ea, dar, culmea, îi place doar când o bagă în gură. Aşa că, practic, se spală singură pe dinţişori :))
Noi periuta am gasit-o, un Oral-Baby dar problema noastra e pasta de dinti… ca o cam inghite, inca nu stie sa clateasca gurita…
Dar ii place sa se spele pe dinti non-stop… cum vede usa deschisa la baie… vrea di-
Ce fericire pe voi! Care e reţeta?
pasta de dinţi trebuie să fie fără fluor pt pici pt că această substanţă îi face rău atunci când e înghiţită
Buna seara! Eu sunt studenta la Medicina Dentara si am citit postul tau.,, si as putea sa iti ofer cateva informatii.. pentru cei mici eu iti recomand pasta de dinti de la firma GC , MI Paste Plus fara flour ( deci cel mic daca o inghite nu este nicio problema ) . Aceasta pasta nu se gaseste in comert. eventual vorbeste cu medicul tau dentist sa ti-o comande de la distrubuitori.. sau chiar tu de pe net 🙂
Ca periuta de dinti.. cei de la Oral B au scos o periuta super inteligenta, Triumph 5000 pe care o poate folosi toata familia, avand 7 capete active ( unul si pentru cei mici, super soft ) si 4 moduri de spalare ( periaj normal, soft, albire si masaj ) . Asa ca poti folosi capatul baby pentru cei mici si celelalate capete pentru restul familiei. Ea este destinata si pentru cei cu aparate ortodontice. Ea are un timer, care te ghideaza cat sa speli fiecare hemiarcada ( 30 de secunde / hemiarcada ) si cand a expirat timpul se opreste. De asemenea, are un senzor de presiune, sa nu lezezi gingia, parodontiul . Daca sau un search pe google la acest model gasesti super multe informatii. Bineinteles. pretul este ridicat,asa cum vei observa si ceea ce gasesti in comert nu are toate cele 7 capete. Eu dispun spre vanzare acest model de periuta, nou nouta, sigilata., la 300 de lei. daca te intereseaza, contacteaza-ma la adresa panaitlavinia@yahoo.com
Multu de sfat Lavinia 🙂