Când aud ”ulei de pește”, îmi aduc aminte de lingura aia imensă cu o chestie aaaabsolut rea la gust, pe care mama mi-o dădea în copilărie. Mă rog, mi se părea a fi o lingură imensă, când, de fapt, era o linguriță. Dar, nah, era ceva ce mi se dădea cu forța și nu a fost o experiență prea plăcută.
Cu o așa amintire, vă dați seama că mi s-a zbârlit părul când am auzit-o pe pediatra Alexiei sugerându-mi să îi dau și ei ulei de pește. Nu am vrut să o fac să treacă prin aceleași traume. Chiar dacă recomandarea asta a venit după ce Alexia împlinise vreo șase luni.
”E bun pentru imunitate, pentru sistemul osos, printre altele”, mi-a spus medicul.
Din fericire, nu a strâmbat din nas, nu l-a refuzat. Așa că, prima întâlnire a Alexiei cu uleiul de pește a fost una cu happy end.
Acum, la cei 7 ani și șase luni ai ei, Alexiei i s-a recomandat din nou ulei de pește. Motivele? O ajută la școală, la capitolul concentrare, memorare, la sistemul osos. Școala, pentru Alexia, este o provocare nouă, una destul de mare. Aici, regulile sunt mai stricte decât la grădi. Așa ne spune ea. Îi plăcea mai mult la grădi. Alerga, ieșea în grădină, colora, cânta, dansa. Acum, la școală trebuie să stea în bancă și, mai ales, să nu vorbească – astea sunt cele mai grele spre imposibil reguli pentru ea. Pentru un copil hiperkinetic e firesc să i se pară imposibile aceste două cerințe. O nouă provocare pentru noi și pentru ea.
Pe scurt, în această nouă etapă, copilul nostru este supus unui bombardament: neurocognitiv și fizic. Trebuie să se concentreze, să memoreze mai mult ca până acum.
În plus, orele de sport reprezintă pentru ea o noutate. Asta pentru că nu am mers cu ea la un club sportiv pentru a deprinde ”mișcarea organizată”. Iar primele ei concluzii după orele de sport au fost: ”De ce nu ne lasă să alergăm cât vrem, nu asta înseamnă sport?”. Păi, nu prea.
Cele de mai sus reprezintă o mică parte din provocările noastre de părinți cu copil școlar. Și, ca orice părinte care dosește să îi ofere copilului condiții optime de dezvoltare, am căutat soluții.
”Dă-i ulei de pește și vezi cum se va schimba”, ne-a spus pediatra. Asta după ce a dat din cap dezaprobator când i-am spus că Alexia refuză carnea de pește care, se știe, este una dintre cele mai mari surse de omega-3.
Firește, schimbarea nu se va produce peste noapte, o săptămână, o lună. Ca orice supliment alimentar natural, efectul se va instala după un timp îndelungat de utilizare.
Am început să mă documentez despre rolul uleiului de pește:
- Conform unui studiu recent, copiii cu simptome de tulburări de dezvoltare a coordonarii care au luat suplimente de omega-3 au prezentat îmbunătățiri în activitățile de citire, ortografie și în comportament în decurs de trei luni
- potrivit unui studiu publicat în revista Nature 3, administrarea suplimentelor de acizi grași Omega-3 s-a dovedit benefică în cazul copiilor cu tulburări ADHD
- duce la ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburări neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atenție și hiperactivitate și dispraxia
- are efecte benefice asupra atenției, hiperactivității și impulsivității
- vitaminele A și D3 din uleiul de cod contribuie și la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos
- susține o bună circulație sangvină și a proceselor cognitive
- uleiul de pește și din ficat de cod contribuie la mobilitatea articulatiilor, reducerea durerilor și diminuarea inflamațiilor (asta e bine de știut pentru durerile mele de oase&articulații 😛 )
- uleiul din ficat de cod poate fi administrat de la vârsta de 4 săptămâni (NUMAI la indicația medicului)
- este ușor de administrat dacă îi dăm copilului apă sau ceai după lingurița de ulei. Se mai poate amesteca în piure sau supă. DAR: trebuie să vă asigurați apoi că mănâncă toată porția!
După ce am citit multe studii pe subiectul ăsta, am rămas cu o întrebare: ulei de pește sau ulei din ficat de cod? Se găsesc multe astfel de produse pe piață, iar diferențele dintre cele două uleiuri nu sunt deseori cunoscute de către publicul larg.
Răspunsul l-am primit de la prietenii mei de la SECOM. Spun ”prietenii mei”, pentru că avem un ”trecut împreună”. V-am povestit despre marea mea revelație după ce mi-am făcut o investigație la ei și am aflat atâââât de multe despre organismul meu. Este vorba despre acea electroscanare interstițială, despre care v-am povestit și care a strârnit interesul multora dintre voi. Doamne, câte mesaje private am primit după publicarea articolului!
Așa că, le-am cerut din nou ajutorul. Și mi-au sugerat să citesc acest articol, înainte de a alege uleiul de pește sau uleiul din ficat de cod, pentru că există diferențe notabile între cele două. SECOM promovează produsele cu Omega 3 sub conceptul de Einstein-ism, una dintre provocările moderne cu care ne confruntăm ca părinți.
Cât despre forma de administrare, noi am ales capsulele masticabile cu gust de fructe, pentru că la Alexia deja nu se mai pune problema că nu le poate înghiți. Nici uleiul nu ar fi fost o problemă. Și asta pentru că nu mai are gustul acela scârbos ce mi-a marcat copilăria. Acum, are gust natural de fructe. Așa că… bye bye gust și miros ”nașpa”.
EFSA (European Food Safety Authority) recomandă consumul zilnic a 250 mg de EPA și DHA pentru menținerea în parametrii optimi a funcțiilor cardiovasculare, cognitive și a sistemului osteoarticular. Produsele Cod Liver Oil si Pure DHA se pot suplimenta pe perioade 3-6 luni, cu 2 luni pauză între cure, şi pentru consumatorii fără probleme de sănătate, dar care nu aduc aport suficient din alimentație (unii părinţi introduc pestele în alimentație de la 1 an sau chiar mai târziu, deși recomandările încep de la 6-8 luni).
Acum, am și o veste bună pentru voi. SECOM va oferi cititorilor blogului patru pachete Cod Liver Oil + o SECOMpedie®, o cărticică drăguță despre creier, accesibilă celor mici. Dar asta este altă ciorbă de pește, pardon, o altă postare. Fiți pe-aproape, urmează un giveaway pentru voi 😉
Copilul meu are apraxie oculomotorie caracterizata prin hipotonie, intarziere de dezv motorie. Ce as putea sa ii dau dea.secom pt a il ajuta? Am incercat ulei dr ficat de cod mollers dar are un gust atat de nasol ….are 11 luni
Folosesc in prezent colostrum de la.secom dar acesta este doar pt imunitate
Buna seara am si eu un băiețel de 8 ani care nu pronuta cuvintele bine imi puteti recomanda ceva