facebook - foto pixabay

De ce îmi plac grupurile de mămici de pe Facebook

Despre grupurile de mămici de pe Facebook (și de tătici, căci și ei au devenit tot mai implicați în creșterea copiilor) am auzit, nu de puține ori, mai multe lucruri urâte. La fel ca și despre grupul de părinți de pe whatsapp. Nu despre cât de întemeiate sau nu sunt aceste păreri negative vreau să scriu în acest articol. Nici să îi pun la zid pe cei care desconsideră aceste grupuri nu este scopul meu prin acest text.

Pentru că îmi place să văd (pe cât de mult pot) partea plină a paharului, vreau să scriu despre latura bună a acestor grupuri din care fac și eu parte. Și asta pentru că, în optimismul meu, chiar cred că aceste grupuri fac un imens bine celor care au ales să se înscrie în ele. Și asta pentru că, dincolo de greșelile gramaticale pe care unii membri activi le fac, dincolo de întrebările ce par (pentru unii) puerile, dincolo de mentalitățile diferite ale membrilor, grupurile de mămici de pe Facebook fac un imens bine: îi ajută pe cei care cer ajutorul. Și nu, nu trebuie să îi judecăm în niciun fel pe cei care cer ajutorul. Căci e mare lucru să ceri ajutor și la fel de mare lucru este să răspunzi într-un mod civilizat.

Cei care sunt în astfel de grupuri au nevoie de răspunsuri, nu să li se facă morală, nu să primească observații legate de lipsa cunoștințelor elementare de gramatică. Sau că solicită informații de orice natură. Sunt oameni care au o nevoie, sau mai multe în acel moment. Și politicos este să li se răspundă nevoii.

Sunt oameni care au nevoie și de alte opinii, pentru că, de cele mai multe ori, obiectivitatea celor din exterior ajută. Te ajută să îți faci o idee asupra situației. Chiar și în cazurile medicale. Unul dintre lucrurile cu care eu nu sunt, însă, de acord, este oferirea de tratamente medicale pe Facebook. Dar, un sfat, o sugestie, oricând poate ajuta un om.

Cei care sunt în astfel de grupuri poate că nu au pe nimeni în jur la care să apeleze. Și, atunci, apartenența la un astfel de grup pe Facebook este ca un colac de salvare. Nu toți suntem la fel de deștepți, de informați, de intuitivi. Dar asta nu ne dă dreptul să îi judecăm pe cei mai slab pregătiți. Ci, mai degrabă, să îi apreciem pe cei care strigă în gura mare că au nevoie de ajutor. Și să ajutăm, dacă putem. Iar dacă nu, mai sănătos ar fi să ne abținem de la a arunca cu pietre doar pentru că avem sentimentul că le suntem superiori celor care, poate, sunt singuri și își spun oful într-un grup de oameni pe care îi știu doar grație unei rețele de socializare. Rețea de socializare – deci, locul unde se socializează, nu unde se aduc injurii, unde oamenii sunt judecați.

Convingerea mea că aceste grupuri de mămici + tătici de pe Facebook sunt bune mi-a fost întărită și la ultima ediție de Digital Parents Talks. Da, din păcate, ULTIMA. Căci, acest frumos proiect a ajuns la final. Din păcate. Iar ultima ediție a fost pe aceeași temă ca și prima, cea de acum doi ani: comunitățile din online. Iar la această ediție au venit vorbitori absolut remarcabili! Atena Boca (cea din spatele grupurilor La primul bebe), Mira Loghin (Lumea lui MOMO), Roxana Domnica (MORE Networking) și Adelina Oane (Zen Mommy Village), toate creatoare ale unor comunități imense de care, cu siguranță, ați auzit. Sau, poate, chiar faceți parte din ele.

Ce au în comun aceste doamne? Toate au spus că au creat aceste comunități din nevoia fiecăreia de a primi ajutor, de a comunica, de a transmite mai departe ce știu, de a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutor, de a uni oamenii între ei. M-am identificat cu ele, m-am regăsit în spusele lor, pentru că fix din aceleași motive am început și eu să scriu pe acest blog și am intrat în comunitățile de mămici. Și datorită blogului și Facebook-ului am cunoscut oameni frumoși.

Datorită acestor oameni am reușit să depășesc anumite momente dificile din viața mea. Pentru că am cerut ajutorul. Și pentru că l-am primit. Și tot datorită blogului am reușit și eu, la rândul meu, să întind o mână celor care au intrat aici și au citit, au comentat, au întrebat, au cerut ajutor.

”Mi-am dorit să mă salvez din singurătatea în care eram. Îmi făcea bine să stau ore și ore să vorbesc cu mamele, să râd, să știu că nu sunt singura «nebună» din țară. Eram singură acasă, cu copilul, și aveam nevoie să vorbesc cu alte mame”, au fost cuvintele rostite de Atena Boca.

M-au uns pe suflet spusele ei. Pentru că, da, toți avem nevoie să vorbim cu cineva. Cu atât mai mult în momentele mai puțin fericite. Toți avem nevoie de sprijin. Toate avem nevoie să știm că nu suntem singurele care trec prin anumite situații imediat după naștere, în special. Iar cel mai important pas este să cerem ajutorul. Chiar și în grupurile de mămici de pe Facebook.
Nu doar a cere, dar și a oferi ajutor. Și, poate la fel de important, este să vedem partea plină a paharului și să nu punem la suflet răutățile.

Digital Parents Talks este comunitatea din care mă bucur enorm că fac parte. Îmi este greu să scriu la trecut despre întâlnirile noastre lunare, organizate de Ana și de Lavinia, de la Parenting PR. Am învățat foarte multe lucruri în acești doi ani în care ne-am văzut face to face, am cunoscut mulți oameni atât de faini. Și tot în cadrul acestei comunități, am experimentat, pentru prima oară, rolul de speaker. Le mulțumesc Anei, Laviniei și Cristinei că au făcut posibile aceste întâlniri. Le mulțumesc și sponsorilor care au sprijinit aceste întâlniri. Și, dacă tot am ajuns la capitolul sponsori, ei bine, ultima ediție de Digital Parents Talks a fost susținută de Cartier Hub, Artesana (produse românești aaabsolut delicioase) și Chiftelăria (care m-a impresionat atât prin calitatea produselor, cât și prin prezentare!).

Despre ultima ediție de Digital Parents Talks vă invit să citiți și ce au scris Mămica Urbană, Cristina Călin și Ioana.

Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag. Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.

Join 18.2K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close