alegerea-ghiozdanului-filmare1

De ce e important cum alegi ghiozdanul pentru școală am vorbit și la TVR

Se termină vacanța. Se termină relaxarea, liniștea, distracția, somnul prelungit… pentru copii. Pentru părinți… of, Doamne, începe calvarul! Până la primul sunet al clopoțelului, începe nebunia cumpărăturilor pentru școală. Unul dintre cele mai importante aspecte al cumpărăturirilor, din punctul meu de vedere, este cum alegi ghiozdanul pentru școală. Caietele, penarul, creioanele, copertele… nu sunt cele mai importante. Nu precum este alegerea CORECTĂ a unui ghiozdan.

Am explicat și la TVR de ce e atât de important cum alegi ghiozdanul pentru școală

Poate părea că fac din țânțar armăsar. Dar nu e chiar așa! Pentru dezvoltarea copilului, alegerea corectă a unui ghiozdan pentru școală este vitală. Și nu o spun doar eu, ci și ortopezii și terapeuții posturali. Despre cum am procedat eu la capitolul alegerea ghiozdanului Alexiei pentru clasa a III-a, am vorbit la TVR1, la emisiunea ”Ca-n viață”. Și când spun ”am vorbit”, nu mă refer doar la mine, ci și la Alexia, care m-a uimit cât de mult a vorbit, spre deosebire de precedentele ei apariții tv. De data aceasta, i-a povestit atât de multe Cristinei Văduva, reporterul emisiunii ”Ca-n viață”. Cu emoții la început, Alexia a răspuns cu voce tremurată întrebărilor Cristinei. Apoi, a început să dea din… clasă. Ce-i drept, m-am emoționat când am văzut-o & auzit-o cum îi povestea Cristinei, când îi arăta cum își pune ea ghiozdanul corect. Și m-a făcut să fiu atât de mândră când am auzit-o cum explica ea ca un om mare, care le știe pe toate, cât de important este să porți ghiozdanul corect!

Cum a fost la filmări, vă invit să vedeți în clipul de mai jos. (Mulțumesc domnilor faini din echipa TVR pentru fotografiile și filmările de making of 😉 ) Întâi vă invit să vedeți cum a fost ”în culise”, apoi, revin și cu rezultatul final, cu ce a apărut la TVR + o serie de ponturi de care mi-aș dori tare mult să țineți cont când alegeți ghiozdanul copilului. Firește, din cadru nu a lipsit nici Kyra. Curiosă, ea a venit să vadă de ce era atât de multă agitație în sufragerie. A mirosit pe toată lumea, a verificat totul, apoi… s-a retras la somn 😉 😛

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=Wke53RrezB0&t=19s

În aceeași ediție în care am vorbit și noi despre cum alegi un ghiozdan pentru școală a fost invitat și Marius Dincă, terapeut postural, care a explicat cât de poate de clar de ce e important este să alegem corect un ghiozdan pentru școală. Vă rog mult să-l ascultați, căci omul știe ce vorbește! Așadar, urmăriți-ne și ascultați sfaturile specialistului:

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=oiiJV2kC8vA&t=123s

Când alegi un ghiozdan pentru școală, ține cont de următoarele lucruri:

  1. Un ghiozdan pentru școală ales greșit poate cauza grave probleme la nivelul coloanei vertebrale. Poate favoriza apariția scoliozei, mai ales în cazul copiilor care au deja dureri sau probleme cu oasele.
  2. Întotdeauna ghiozdanul se alege în funcție de mărimea copilului.
  3. Lățimea ghiozdanului NU trebuie să depășească linia umerilor copilului.
  4. Ghiozdanul trebuie să aibă două bretele late și reglabile, căptușite cu burete gros care să protejeze mușchii dintre umăr și gât.
  5. La fel de important este ca ghiozdanul pentru școală să aibă și un burete zona lombară a copilului. Acesta are rolul de a susține coloana mai bine (am explicat în video de ce, la fel a explicat și mai detaliat terapeutul postural invitat în emisiune).
  6. Pe lângă burete, important este să existe întăritură la partea din spate a ghiozdanului, astfel încât să protejeze mușchii și coloana de colțurile cărților și caietelor.
  7. Copilul trebuie să poarte ghiozdanul cu bretelele pe ambii umeri! Astfel, greutatea este distribuită uniform pe cei doi umeri. Purtarea lui pe un singur umăr poate favoriza deformarea coloanei vertebrale și apariția durerilor de gât. Ghiozdanul trebue să stea FIX, lipit de coloana copilului și nu să ”flendure”, să atârne lălâi.
  8. Este de preferat ca ghiozdanul să nu depășească mai mult de 10% -15 % din greutatea copilului.
  9. Sunt indicate ghiozdanele care au și un sistem de prindere în talie. Așa, se distribuie și mai bine greutatea (așa cum a arătat Alexia în intervenția la TVR).
  10. La clasa pregătitoare NU este nevoie de un ghiozdan voluminos. Asta pentru că nu sunt multe cărți și caiete de cărat.
  11. De la clasa 1, însă, este nevoie de ghiozdan pentru școală mai mare și mai ușor de manevrat de către copil – adică să îi fie ușor să bage/scoată cărțile și caietele.
  12. Îndiferent de clasă, cel mai practic este un ghiozdan compartimentat și cu buzunare laterale.
  13. Materialul ghiozdanului să fie impermeabil, din fâș sau orice alt material ce se poate curăța ușor, chiar și cu șervețelele umede.
  14. Nu în ultimul rând, alege un model care să îi placă și copilului. În fond, el îl va purta. Așa cum am explicat în intervenția de la TVR1, atunci când am ales ghiozdanul Alexiei, am făcut o selecție de modele care îi plac ei, dar care să respecte și standardele de mai sus.
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Join 18.2K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close