doneaza sange

Cum te simți când sângele tău nu poate salva viața propriei mame? Donează sânge!

Donează sânge și sigur vei salva cel puțin o viață!

Cu ani în urmă, am simțit pe pielea mea neputința, furia, ura. Ură față de propria persoană. Neputință și furie față de faptul că nu am putut dona sânge pentru cea care mi-a dat viață. Eu, sânge din sângele ei. Eu, cea pe care mama a purtat-o în pântece și a crescut-o cu sacrificii uriașe. Am fost revoltată atunci, la fel de revoltată sunt și acum. Când viața ei depindea de sângele meu… eu… nu am putut…

Aș fi vrut să mor atunci, doar ca să știu că ea ar putea trăi. Așa cum ea, la nașterea mea, a dat cu semnătura când medicii i-au spus că trebuie să aleagă între viața mea și a ei. Ea, care a ales să moară ca eu să trăiesc. Dumnezeu a vrut să trăim amândouă. Și ne-a ținut împreună încă 38 de ani de atunci, deși medici au zis că aducerea mea pe lume ar putea să o coste pe ea viața.

Iar când mi-a venit rândul să o salvez, nu am putut. Pur și simplu nu S-A putut.

Acum câțiva ani, mama a fost internată la Spitalul Floreasca. Medicii m-au anunțat că este nevoie de donatori de sânge pentru ea. Mai donasem în trecut. Deci, nici prin cap nu-mi trecea că nu aș putea face același lucru pentru mama mea! Ajunsă la centrul de donare din cadrul spitalului, după ce am completat un teanc de acte, după ce am stat mai bine de o oră acolo, mi s-a spus că nu sunt un donator eligibil. Aveam tensiunea prea mică și nu au vrut să riște să îmi ia 400 de ml din sânge. Am zis că revin a doua zi, că o să fac tot ce trebuie pentru a-mi ridica tensiunea. Dar ei au rămas fermi pe poziție: ”Doamnă, câteva luni de acum încolo, nu veți putea dona!”.

Eram singura fără probleme medicale din familie care putea face acest lucru. Cel puțin, așa credeam eu până să aud verdictul asistentelor. Am căutat rapid soluții. Am sunat câțiva prieteni. Pe rând, m-au refuzat. Din varii motive. La fiecare refuz, muream câte puțin. Apoi, am făcut ceva ce nu am mai făcut vreodată: am strigat în gura mare după ajutor. Pe Facebook. Ce a urmat, m-a lăsat fără replică! Pur și simplu nu mi-a venit să cred. Oameni pe care îi știam din online, oameni cu care nu mai vorbisem de ani de zile, colegi de la serviciu, necunoscuți… Toți au sărit să mă ajute.

Chiar și cei de la Centrul de Transfuzii din București au răspuns apelului meu disperat. I-au trimis două pungi, dar am primit și niște lămuriri… legale. În mesajul meu pe Facebook de la vremea aceea îmi arătasem disponibilitatea de a plăti pe cineva pentru a dona sânge pentru mama mea. Cei de la Centrul de Transfuzii mi-au explicat că nu este legal să recurg la plata posibililor donatori. Dar, eu eram disperată și aș fi făcut orice pentru o pungă de sânge care să o salveze pe mama.

După mesajul meu, au mers în jur de 30 de oameni (!!!) să doneze pentru mama. Atunci, mama a fost salvată și niciodată nu cred că le voi putea mulțumi îndeajuns oamenilor care i-au sărit în ajutor.

De ce vă spun toate astea acum? Pentru că puteți și voi salva cel puțin o viață donând sânge. Pentru că am primit un comunicat prin care am fost anunțată de o campanie al cărei scop este să adune cât mai mulți oameni dornici să salveze alți oameni. Nu contează numele firmelor care organizează acest eveniment, nu este vorba de publicitate aici, ci de o mână de ajutor întinsă semenilor.

cum donezi sange

 Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, desfășoară a șasea ediție a campaniei ”Dăruiește timp, donează sânge”. Astfel, persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale sunt așteptate la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud, în perioada 11-13 mai, între orele 9.00 și 13.00.

Recoltarea de sânge va fi realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină București, în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință. La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 ml de sânge, care vor fi folosiți pentru pacienții internați în spitalele din Capitală, a căror viață depinde de aceste transfuzii.

Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate în Sun Plaza cu cartea de identitate și cu micul dejun consumat (sandwich cu carne slabă, legume și fructe consistente). Nu se fumează înainte și după donare cu o oră.

Condiții pentru a fi un donator eligibil:

– vârsta între 18 și 60 de ani
– greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)
– să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni
– nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală (trebuie sa treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruație)
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
– să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii

Mai multe informații despre condițiile de donare găsiți pe www.pentruviata.com și pe Facebook Sun Plaza.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

1 Comments

  1. E un gest nobil pe care eu nu il pot faca deoarece nu am avut niciodata ma mult de 49 de kg desii ma chinui de ani de zile sa nu slabesc ( slabesc foarte repede si ma ingras foarte greu) si mai sunt si anemica. Tot respectul pentru cei care doneaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close