CUM SE COMBINA ALIMENTELE CA SĂ NU TE MAI ÎNGRAȘI?

Revin cu episodul numărul doi al mini-serialului despre dietă, kilograme, mâncare sănătoasă. Azi vorbim despre cum să combini alimentele ca să nu te mai îngrași. Răspunsurile vin tot de la ambasadorul în România al programului Food Revolution, creat de Jamie Oliver. Florina Badea, blogger, Health Coach certificat internațional, educator, trainer, consultant comunicare.

 Am interogat-o pentru mine. Dar vreau să dau mai departe ce am aflat de la ea. Așadar, partea a doua. Prima parte o găsiți aici.

Cum să combini alimentele ca să nu te mai îngrași?

Trăim într-o lume complicată, care trăiește complicat și mănâncă complicat. Nu aș ști să iți spun de ce. Simt însă, pe propria piele, că doar simplitatea ne mai poate salva în astfel de timpuri. Dacă vorbim deci despre slăbit, meniul trebuie să fie cât mai simplu, după părerea mea. Tocmai pentru a nu sta mult pe gânduri atunci când suntem puși în fața mesei și a frigiderului.

Foto: Pixabay

Dar simplu nu înseamnă monoton, înseamnă alimente de calitate, în detrimentul cantității și a combinațiilor care pot afecta sistemul digestiv. Și înseamnă și divers, totuși. Daca meniul e monoton, vom fi tentați să recurgem la combinații. Combinații ce pot fi nocive, ca să ni se pară gustos. Ca sa mergi la sigur, alege să schimbi paradigma în care mănânci. Construiește-ți meniul în jurul legumelor!

Legume poți mânca fără număr, fără să te îngrași. Ele fac parte din categoria carbohidraților buni, care se absorb lent în sânge și ne oferă o energie de lungă durată. Este și motivul pentru care copiilor le-ar prinde bine să mănânce legume mai multe și mai variate. Ca exemple, supa să fie unic fel de mâncare, pentru ca este un concentrat de nutrienți din toate grupele.

Și medicii recunosc că atunci când vrei să slăbești e bine să renunți la pâine o perioadă, pentru că se slăbește mai ușor așa. Alcoolul să fie lăsat pe finalul mesei, nu ca aperitiv. Brânzeturile sunt bune, însă cu moderație și nu în combinații cu alte alimente pline de grăsimi și tot așa.

Atenție și la uleiuri! O lingură de ulei este suficientă la o salată verde, are 100 de calorii. Dacă turnăm ulei cu sticla nu e chiar ceea ce ne dorim. Și dacă adăugăm și măsline multe, se adună grăsimile, chiar dacă sunt sănătoase. Dar cel mai bine, vorbește cu un medic nutriționist, care îți va indica tabele de urmat eventual și neapărat fă-ți analizele pe care acesta ți le recomandă.

Ce este un health coach și cu ce mă ajută el?

Florina Badea, health coach, despre cum se combina alimentele
Florina Badea, health coach

Este categorie relativ nouă de ”antrenori” care au apărut recent și în România. Un Health Coach este o persoană pasionată de sănătate. O persoană care a urmat un program de formare (unele mai lungi, altele mai concentrate) care lucrează cu adulți și copii. În SUA și în Europa, aceste persoane practică profesia pe lângă școli, spitale și medici, săli de sport, centre de sănătate etc. Rolul unui health coach este acela de a oferi îndrumare oamenilor sănătoși. Cu dorința de a-i învăța cât mai multe lucruri despre nutriție, mișcare, stare de bine în general. Despre alegeri asumate și documentate.

Un health coach este o persoană certificată, care îndrumă cu blândețe, care nu îi spune omului ce să facă, ci îi prezintă alternative. Care îi indică unde să se documenteze și care sunt sursele de informare sigure de urmat. El le știe, se documentează continuu și este rolul lui să le spună și clienților că trebuie să fie informați, ca să nu pice în plasa manipulărilor.

Health Coach-ul nu este cadru medical, nu este medic nutriționist și nu trebuie să își aroge nimic din competențele acestora. Nu ar trebui să conceapă diete. Nu acordă consultații, nu pune diagnostice și nu tratează nicio condiție medicală.

Diagnosticarea si prescrierea de tratament sunt in afara practicii unui Health Coach. Sunt oameni echilibrați la rândul lor, care nu vă îndrumă să mergeți pe calea extremelor. Ci au cuvinte cheie pentru voi, precum: moderație, controlul porțiilor, calitatea produselor. Am scris aici mai multe detalii legate de modurile în care vă poate ajuta un Health Coach.

Mă costă bani să mă sprijine un health coach?

E același principiu ca la orice serviciu – cineva își petrece timp cu tine, timp profesional, prin urmare, acel timp costă. 😉 Dar dincolo de bani, e nevoie de chimie și de încredere. Așa funcționează o asemenea călătorie, care poate fi de 3 luni, de 6 luni sau de 1 an.

Să mănânci sănătos este scump?

Ei, asta e o frază pe care am auzit-o foarte des. Dacă e să ne definim termenii, să vedem ce înseamnă scump de fapt pentru fiecare, vom avea surprize foarte mari. Dacă veți pune pe hârtie mâncarea procesată pe care o comandați, mesele la restaurant zilnice și toate sucurile și cafelele consumate din comerț. Veți vedea că ajungeți la niște sute de lei pe săptămână fiecare. Pe câtă vreme, planificarea în bucătărie și existența unui meniu săptămânal, variat și deloc monoton, salvează bani mulți de la bugetul familiei. Am scris aici despre cea mai bună strategie în bucătărie – meniul săptămânal.

Ieșiți din supermarket, alegeți piețele și furnizorii din afara orașului, care au ferme. Faceți provizii și planificați, planificați. Gătiți acasă, măcar o dată pe săptămână pentru 1-2 zile, la început. Veți mânca proaspăt! Alegeți feluri de mâncare care se pot prepara în maxim jumătate de oră, ca să nu pierdeți vreme în bucătărie. Gătitul are și un alt avantaj mare pentru cei care vor să slăbească sau să se mențină: controlul asupra ingredientelor, sării și zaharului.

Plătim mult mai scump atunci când alegem alimente procesate, mâncare semipreparată, dulciuri din comerț. Cum? Prin afecțiunile pe care le atragem, printre care obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, a căror incidență a crescut îngrijorător și la noi în ultimii ani.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: