>Cum să le dăm pastile fără să plângă?

>
Când am început să-i dau Alexiei fier şi Vigantol, nu a fost chiar atât de dificil. Îi picuram direct din sticluţe în gură cantitatea prescrisă. Dar, de la vreo 4 luni, a trebuit să îi dau şi calciu. Am început prin a-i picura direct în gură. Dar asta a funcţionat doar prima oară (şi ce-a mai plâns!!), pentru că pitica a învăţat foarte repede să îşi lipească buzele atunci când nu vrea ceva. Astfel că am căutat o nouă variantă: le-a pus în biberonul cu apă. La vremea respectivă, Alexia bea cam 3-4 guri de apă. Le-am diluat cu 30 ml de apă şi m-am trezit că pitica mai lăsa în biberon din siropuri. Am pus şi mai puţină apă – nu a mai băut pentru că a simţit gustul amărui al calciului. Am cumpărat de la Primii Paşi o chestie ca o suzetă în care să pui medicamentele pentru bebe. Dar n-a funcţionat pentru că Alexia trăgea din ea, dar cum dădea de gustul pastilelor, se oprea. Următoarea variantă: le-am turnat în lapte. Apoi le-am pus într-un colţ mic din castronelului cu cereale şi primele linguriţe erau cele cu pastile, apoi, repede, cu cerealele să o facă să nu mai simtă gustul amărui. Şi a funcţionat. Aşa am făcut cam vreo 2-3 luni, până mi s-a spus că nu-şi mai fac efectul dacă le diluez în lapte sau în cerealele cu lapte. Aşa că, am revenit la metoda absolut barbară: i le-am dat ca atare, ignorând plânsetele ei. Cu toate eforturile noastre de a-i distrage atenţia, de a o face să râdă, Alexia nu se potolea neam, plângea de parcă era încinsă cu fierul roşu.
Cât a fost răcită  şi a trebuit să ia o groază de pastile, Alexia a fost supusă unui adevărat chin. Mi se rupea sufletul de câte ori trebuia să îi dau pastilele. Antibioticele erau mentolate. Dar nu i-au plăcut. A mai avut un sirop fff dulce şi încă unul (Salbutamol) ffff dulce în primă fază, dar, după câteva secunde, gustul se schimba într-unul atât de amar, că îţi venea să verşi (mi-am făcut obiceiul de a gusta din siropurile Alexiei înainte să i le dau, pentru a şti la ce să mă aştept). Am încercat să i le dau cu linguriţa, cum a zis pediatra. A mers doar de două ori, a treia oară a refuzat şi a început să orăcăie. Am încercat cu seringa de la Nurofen – eşec total. Ba chiar după ce îi îndesam lichidul din seringă, m-am trezit că refuză atât biberonul, cât şi linguriţa. Abia după vreo una-două ore mă lăsa să îi mai bag ceva în guriţă. De curând am descoperit o chestie interesantă, care sper că ţină cât mai mult: după ce o chinui să îi dau lichidul din seringă, o iau imediat în braţe, ne ducem la chiuvetă şi ne jucăm cu jetul de apă. Se opreşte brusc din plâns şi începe să râdă…

UPDATE
Un medic mi-a explicat aşa: sunt medicamente care se pot da în lapte/mâncare/ceai şi altele nu. Cele care schimbă gustul (aşa cum e Salbutamolul şi orice alt sirop amar) prescrise în cantităţi măricele se dau ca atare, pentru că, altfel, risc ca bebe să nu mai accepte păpica în care le-am pus.
I-am pus Alexiei cei 3 ml de Salbutamol în cereale, apoi în  mâncare şi, într-adevăr nu a mai mâncat. Ca să nu schimbe gustul, probabil că ar fi trebuit să îi prepar cantităţi industriale…
Calciul merge în apă, ceai, sau ca atare
Vigantolul şi fierul merg în apă, mâncare, cereale, lapte, ceai sau ca atare, dacă le acceptă

5 Comments

 1. >calciu i-am dat f putin, si la vremea aceea ii dadeam cu lingurita. la vigantol nu plange, iar siropurile i le dam cu seringa de nurofen… in general cam in 15-20 de minute ii dam cate 4-5 ml, dar inainte de a incepe operatiunea o lasam sa se joace putin cu o seringa goala. … si daca se va gasi cineva avizat sa raspunda, chiar sunt curioasa si eu de ce nu isi mai fac efectul pastilele daca sunt amestecate cu mancare? … stiam de calciu ca nu trebuie amestecat cu laptele deoarece il branzeste…

 2. >Şi eu am lăsat-o să se joace cu seringa de la Nurofen, mai ales că e colorată. Îi place, o bagă în gură, dar dacă încerc să i-o bag eu, chiar şi goală, plânge. Am mai încercat să i-o las să se joace cu ea cu siropurile cu pricina. Cd apropii mâna de ea să apăs, urlă… Pediatra şi o tanti dr de la Budimex mi-au zis să nu-i mai dau pastilele diluate în lapte sau în cerealele cu lapte pt că nu-şi fac efectul.Mai funcţionează cu mâncarea solidă. Dar, în cazul pastilelor amare (cum e Salbutamolul), gustul mâncării se schimbă ff mult şi nu mai papă.

 3. Si eu ii dau antibiotce si de trei ori sirop de tuse. Plange de fiecare data dar ii trece imediat. E mai greu cu mancarea. Ce sa fac sa nu refuze mancarea? Dupa atata plans de la medicamente clar nu mai vrea nici sa manance!!! & zile cat tine tratamentul iar va slabi. Chiar nu exista o solutie?

  1. ana, în laptele/iaurtul/grişul/orezul cu lapte în care mai pun pastile (cu excepţia antibioticelor) maschez gustul cu un vârf de cuţit de scorţişoară. Aşa i-am dat, de exemplu, nurofen, panadol, smecta, sumetrolim şi alte pastile. Antibioticele şi calciul i le-am dat ca atare, cu seringa, n-am avut încotro.

   1. Buna ziua,am inteles ca nici panadolul nu are efect in laptic?! Precizez ca eu doar in laptic si budincii am reusit cu panadolul la indrumarea medicului,insa aud tot felul de parerii si nu sunt convinsa daca isi face efectul?!
    O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: