zana maseluta-foto pixabay

Cum era să o distrug pe Zâna Măseluță… De fapt, știați că Lunița a fost adevărata Zână Măseluță?

Zâna Măseluță este ca Moș Crăciun. Pentru copii. Iar pentru noi, adulții, este o adevărată luptă: să facem tot posibilul să nu ne dăm de gol în fața copiilor. Toată lupta asta a noastră, a părinților care ”complotăm”, facem planuri secrete, avem mereu grijă ce vorbim de față cu copilul, este una cu un scop precis: acela de a nu distruge magia copilăriei.

Nu are același farmec pentru ei să le spunem: ”Uite, mi-a dat Moșul un cadou pentru tine. Ia-l!”. Sau: ”M-am întâlnit cu Zâna Măseluță și mi-a dat bănuții ăștia pentru dințișorul tău”. Nu e la fel de magic pentru copii dacă am proceda astfel, așa-i? Așteptarea, secretul, faptul că nu-i pot vedea, ritualul creat în jurul acestor personaje – toate astea îi stârnesc pe copii. Toate asta fac parte dintr-o lume de poveste. Povestea copilăriei lor. Ei cred cu tărie în aceste povești, atâta timp cât și noi le aducem în viețile lor.

Tocmai din acest motiv fac tot posibilul să aduc în viața Alexiei aceste personaje. Acum ceva vreme, am căutat și tot căutat un Moș Crăciun care să îi vină acasă. Bucuria ei a fost enormă!

Mare i-a fost bucuria și când a vizitat-o prima oară Zâna Măseluță. Deși, pragmatică din fire, Alexia mea a vrut să schimbe puțin obiceiul: i-a cerut Zânei un milion de dolari pentru primul ei dinte de lapte căzut. DAR… dar, pentru că a fost primul, a rugat-o frumos să nu i-l ia, totuși, ci să o lase să și-l păstreze ca amintire. Am povestit întâmplarea pe blog. Este una dintre întâmplările ce merită povestite și repovestite la reuniunile de familie 😉

Ne-a mai vizitat Zâna de atunci. La un moment dat, am fost la un pas de a ”distruge” mitul Zânei Măseluță, care vine noaptea, în timp ce copiii dorm, să adune dinții de lapte lăsați sub pernă de către aceștia. Pur și simplu, i-am strecurat niște bani sub perna ei pe timp de zi. Reacția ei, în primă fază, m-a pus în încurcătură.

  • Hai sus, la mine în dormitor, să vezi ceva dubios, ne ruga Alexia, când pe mine, când pe ta-su.
  • Nooo, ce poate fi atât de dubios?
  • A venit ziua! ZIUA!!! Nu noaptea!
  • CINE?
  • Hai să vezi. A lăsat bani.
  • CINEEEEEEE?
  • Zâna, Măse, cum cine?
  • Și care e problema că a venit ziua?
  • Nu-nțelegi că ea vine noaptea, când nu o vedem noi?! Cred că acum s-a camuflat de nu am văzut-o. Dar nici nu am auzit-o.
  • Ei, vezi, bine că a venit, încerc eu să dreg busuiocul.
  • Dar cred că i-am văzut o aripă…
  • PE BUNEEEE?
  • Da, cred.

Și, uite așa, imaginația copilului a salvat mitul.

Dar dacă, după toate astea, v-aș spune că adevărata Zână Măseluță este, de fapt, Lunița? O altă zână, care s-a împrietenit cu un copil adevărat… Cum ar reacționa copiii voștri la o așa veste? O zână să se lase văzută de copii?

Cu mulţi, mulţi ani în urmă, Zâna Măseluţă nici măcar nu exista.
Să nu existe Zâna Măseluţă? o să întrebaţi voi. Pare imposibil şi totuşi e adevărat. Pe vremuri, copiii care îşi pierdeau câte un dinţişor nu-l puneau sub pernă şi nici nu se trezeau a doua zi cu un dar mic lăsat acolo de Zâna Măseluţă special pentru ei. Dar lucrurile s-au schimbat atunci când o zână inimoasă s-a împrietenit cu un băieţel. Aceasta este povestea lor adevărată…

V-o prezint pe Luniţa.
E o zână mică dar cu un vis mare. Îşi doreşte să fie curajoasă, deşteaptă şi bună la suflet – dar şi să aducă strălucirea stelelor în Valea Luminoasă, casa ei şi a celorlalte zâne.
Mica Luniţa are multe talente – brodează, colecţionează obiecte strălucitoare şi îşi face prieteni cu uşurinţă. Dar Luniţa nu e convinsă deloc că aceste lucruri o vor ajuta să descopere ce anume o face pe ea specială. Până într-o zi, când întâlneşte un băieţel din lumea oamenilor, care se teme să-şi piardă primul dinte de lapte. Prietenia lor şi un pic din magia zânelor o vor ajuta pe Luniţa să-şi descopere un talent unic şi să schimbe lumea pentru totdeauna.

Cele de mai sus sunt câteva pasaje extrase din cartea ”Lunița, adevărata Zână Măseluță”, apărută la editura Cartemma. O poveste scrisă de Robin Cruise și tradusă de Laura Frunză (mămică și ea, de doi copii chiar).

zana maseluta

Este o poveste frumoasă, pe care vă invit să o descoperiți alături de copiii voștri, așa cum o descoperim și noi. O poveste cu tâlc. Nu vreau să vă spun mai multe, vă invit să o citiți și să îmi spuneți ce concluzii au tras copiii voștri din această poveste.

zana maseluta

Vă mai spun doar atât: cartea ”Lunița, adevărata Zână Măseluță” este editată în condiții grafice de excepție, bogat ilustrată cu desene ce vor fi cu siguranță pe placul celor mici. Așadar, spor la citit!

zana maseluta

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

One Comment

  1. Interesant! Abia asteptam sa o descoperim si noi, chiar daca mai avem de asteptat pana sa ne cada dintisorii de lapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close