ioana-dumitrescu-vlogger-foto-parentingPR

Cum editezi un video? Cum să faci bani pe internet, ca vlogger?

Cum să faci bani pe internet? Cel mai simplu și rapid mod de a face bani e să devii vlogger. Ce mare filosofie? Te filmezi, pui clipul pe YouTube sau/și pe Facebook și, hop!, uite celebritatea, uite subscriber-ii, uite ofertele de publicitate. Cam așa pare din afară treaba asta, nu?

Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple precum par. Sau, mai bine zis, e de muncă, nu glumă, dacă vrei ceva de calitate. În primul rând, treaba asta cu filmarea presupune să ai o cameră mai acătării, pentru ca imaginea să fie clară. Apoi, trebuie să știi din ce unghi filmezi, în ce lumină. Și sunetul, ce faci cu sunetul, cu zgomotul de fond care îți acoperă vocea? Și dacă atunci când vrei să pui clipul pe internet, constați că nu-ți place nu-știu-ce pasaj, unde te-ai bâlbâit, sau părul stă ca naiba… Ce e de făcut? Trebuie să știi cum să editezi un video, nu? Adică să tai acele pasaje care nu-ți plac. Să mai pui niște muzică pe fundal. Și, parcă, ar fi mai fun dacă ai adăuga și niște efecte pe imagine. Cum faci astea? Păi, simplu, trebuie să ai măcar câteva noțiuni despre editarea video. Apoi, după ce urci clipul pe YouTube, există o jmecherie pentru a-l face cât mai vizibil. Ah, și cum faci să ai mai mulți abonați și mai multe vizualizări?

Vezi, nu e chiar floare la ureche să te faci vlogger. Ca să nu mai zic că, atunci când te expui pe internet, trebuie să știi care e acel ceva al tău ce te va scoate din anonimat. Trebuie să te gândești, să pui în balanță ce vrei să oferi, ce poți să oferi și ce fel de expunere îți dorești. Căci expunerea asta îți va aduce, deopotrivă, un public care să te placă, și un alt public care va da cu tine de pereți, de cele mai multe ori nu într-un limbaj academic și civilizat. Been there, seen that!

Bun, dacă ai rezistat să citești până aici, nu mai ai niciun motiv să nu vezi și cele ce urmează. Clar ești interesat/ă de vlogging, de ce înseamnă editarea video. Așa că nu am să te mai fierb. Am să îți ofer toate detaliile, linkurile, ponturile despre vlogging și editarea video… Daaaaar, după ce o să îți spun că tot ceea ce va urma sunt informații pe care le-am aflat și eu, la rândul meu, de la alții care știu mai bine decât mine cu ce se mănâncă toate astea. Este vorba despre Andrei Stoleriu și Gabriela Hirlea, de la Explicat: Studio Video, și de la minunata Ioana Dumitrache, vlogger și blogger. Știu, am promis că trec direct la detalii, dar nu pot face asta fără să vă spun că Ioana este o minune de om, o tipă caldă, care, deși este un nume în domeniu, nu a uitat de unde a plecat și a fost atât de firească și de… normală.

Gata! Să trec la informațiile despre cum editezi un video și cum faci bani ca vlogger. Cu liniuță de la capăt, am să îți împărtășesc informațiile aflate de la cei sus menționați în cadrul celei de-a 19-a ediții a Digital Parents Talks, desfășurată în cea mai mișto locație de până acum: Cartier Hub.

  • Alege-ți un nume smart pe care să îl folosești atunci când îți faci contul de YouTube
  • Alege-ți domeniul în care vrei să te faci remarcat.
  • Filmează-te sau fă filme cu ce vrei să pui pe canalul tău. Editează filmele înainte să le pui pe YouTube. Cum faci asta? Răspunsul vine acuș-acuș.

Cum editezi un video?

În primul rând, ai nevoie de un program. Cel mai fain, spun cei de la Explicat, este Premier Pro. Doar că e cu licență și costă cam 70$/lună. Sunt și variante free destul de complexe. Cum ar fi HitFilm Express, care seamănă cu Premier-ul. Dar, zic eu, netul este plin de programe gratuite de editare video. Bine, nu au atât de multe opțiuni precum cele cu plată, dar, pentru început, până ajungi la nivelul pro, e bine să îți faci mâna și cu un program gratuit. Dacă nu știi cum să folosești un astfel de program, e simplu: întreabă-l pe Google. ”How to cut a video in XXXX program”. Sau ce vrei tu să afli despre editarea video. Și vei găsi o groază de tutoriale. Important este să încerci. Eu am descoperit că îmi place la nebunie să mă joc cu editarea video! Practic, de ceva timp încoace, experimentez, îmi bat capul și încerc tot felul de progrămele. Cel mai fain, până acum, mi se pare VSDC. Are atât de multe opțiuni, că timp îmi trebuie să le dau de cap! Și imaginație.

La DPT19, pe lângă Premier Pro și HitFilmExpress, am mai aflat că se poate face editare video și în Filmora, Final Cut, Udemy, Camtasia.

Cum elimini zgomotul de fundal din videoclip?

Ei, dacă nu ai fost inspirat să alegi un loc liniștit pentru filmare, clar este nevoie să faci niște artificii, acasă, pe laptop, pentru a reduce zgomotul de fundal. Dacă ai PremierPRO, treaba asta se face direct din program. Cum, sunt convinsă, așa face orice program cu licență. Și unele dintre cele gratuite au opțiunea asta, doar că nu sunt la fel de eficiente. Atunci, faci treaba asta în mai mulți pași. După ce ai terminat de editat video, când ai varianta finală, iei frumușel clipul și în convertești în mp3 cu ajutorul lui YouTube Downloader. Apoi, fișierul audio îl treci prin Audacity. Odată curățat de zgomotul deranjant, noul audio îl imporți în editorul video și îl suprapui peste videoclipul tău gata editat. Ăla de care ți-am spus mai devreme să îl convertești prin YTDownloader.

Alte chestii despre video

  • Nu renunța dacă nu ți-a ieșit ceva din prima
  • Folosește subtitrarea, ești mai sigur că așa s-a înțeles mesajul. Plus că, adaug eu, mulți dintre cei care intră pe YouYube, o fac fie din transportul în comun, fie de la școală sau, mai știu eu, de la coadă la ceva. Așa că, pot urmări clipul tău și pe ”mute”.
  • Dacă vrei să pui muzică pe fundal, MARE grijă la drepturile de autor! Poți lua muzică gratis de pe Freemusicarchive, sau de pe YouTube (printre cele gratuite oferite de YT sunt piese la care se impun anumite menționări – le vei găsi tu!).
  • Atenție la încadrare când filmezi! E posibil ca părți din marginea ecranului să nu fie vizibile pe toate dispozitivele/playerele.
  • Și atenție la fundal! Uneori, fundalul poate distrage atenția de la ce vrei tu să transmiți în clip.
  • Dacă filmezi la interior, acasă, dar ai impresia că pereții tăi nu pot fi expuși pe net, atunci acoperă-i. Cu o pânză albă, cu ceva drăguț, dar nu prea încărcat. AH! Și mare atenție la lumină! Lumina proastă te poate face să arăți ca naiba! Practic, ai nevoie ca lumina să bată din 3 unghiuri, mai ales dacă vrei să pui în evidență un machiaj!

Câteva chestii tehnice pentru vlogging

  • Se poate face SEO în YouTube – asta e partea aia care te ajută să ajungi la cât mai mulți utilizator. Instalează-ți VidIQ. E bun-bun!
  • Postează regulat. Zilnic, săptămânal, lunar, bilunar, doar să ai aceeași frecvență. Dacă faci ca mine, adică să pui ceva pe YouTube din joi în Paște, sunt mai mici șansele ca algoritmii YouTube să îți distribuuie clipul la cât mai mulți utilizatori și, astfel, să devină viral.
  • Dacă ai și blog, vlog și FB, folosește același # pentru postarea pe o temă anume, pe care o pui pe cele trei canale.
  • Foarte important: răspunde mesajelor!

Și, la final, am lăsat întrebarea de 1000 de puncte: se poate trăi din vlogging (blogging)? DA! Dar, pentru asta, îți trebuie imaginație, perseverență, seriozitate și să investești în aparatură și programe performante. Și, la fel de important, să îți asumi ceea ce faci!

Digital Parents Talks este un concept Parenting PR pentru nișa de bloggeri părinți. Ediția 19 a avut loc la Cartier HUB, iar susținătorii acestei întâlniri au fost: Himalaya, Clineo, Sana Gout și Pizza Bonita.


Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag. Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.

Join 18.2K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close