mama lenesa

Crește un copil independent. Sau cum să fii o mamă leneșă

O mamă leneșă = un copil independent.

Nu vă grăbiți să trageți concluzii pripite. Afirmația de mai sus nu este un îndemn la a vă neglija copilul/copiii. Nicidecum! Asta este ideea promovată de Anna Bîrkova, autoarea cărții Copilul independent, sau cum să fii o «mamă leneșă», publicată, în România, de Editura Paralela 45.

De foarte multă vreme nu am mai fost pusă în situația de a nu putea să las o carte din mână, așa cum mi s-a întâmplat cu ”Copilul independent, sau cum să fii o «mamă leneșă»”. Efectiv nu îmi venea să o închid, cu riscul de a rata coborârea din metrou, de exemplu, la stația potrivită.

Mi-a plăcut foarte tare ce am citit în această carte. M-am regăsit în multe dintre greșelile descrise de autoare. Asta pentru că am tendința să fiu o mamă hiper (așa cum spune Anna Bîrkova în carte). Adică, am tendința să fac mereu lucruri în locul copilului meu. De teama ca ea să nu se rănească, din cauză că ea le face cu stângăcie, sau prea încet… din motive multiple. Firește, nu fac TOTUL în locul ei. Asta pentru că sunt conștientă că, dacă eu le fac, ea cum mai învață?

mama lenesa

Revenind la carte, pe care v-o recomand cu drag, ce îmi place la ea este faptul că nu este o înșiruire de ”ce să faci” și ”ce să nu faci”. Este o carte povestire, cu exemple din viața personală, cu explicații de ce autoarea a procedat într-un anume fel într-o anumită situație.

Este o carte despre cum să vă educați disponibilitatea de a lăsa copilul să ducă o viață independentă. O mamă fericită îl va învăța pe copil să fie fericit. Copilul nu are nevoie de o mamă care se sacrifică mereu, care e mereu obosită, nemulțumită, nefericită. Copilul are nevoie de o mamă iubitoare, care să îi arate că are încredere în el, în copilul său.

Practic, autoarea încurajează mamele să își lase copiii să învețe, să experimenteze, să greșească, să nu abandoneze.

O ”mamă leneșă” = o mamă care NU face în locul copilului ceea ce poate face chiar el.

Rezonez foarte tare cu cele scrise de Anna Bîrkova în cartea sa. Înainte să vă las că citiți câteva pasaje din cartea sa, vreau să vă spun că o puteți întâlni în carne și oase la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. Aici, ea va lansa cele DOUĂ cărți despre conceptul de ”mamă leneșă”.

mama lenesa
mama lenesa

Și acum, iată câteva pasaje din carte:

mama lenesa
mama lenesa
mama lenesa
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

3 Comments

  1. Eu sunt mama nepasatoare! Daca bebe cade, nu ma arunc in secunda doi pe burta, ca sa o ridic. Mi-am si luat hatereala de la babe o data din cauza asta 🙂
    Una peste alta, vreau si eu cartea! O voi cauta.

    1. @Adina: Și noi am procedat așa cu Alexia. Mergem pe principiul să o lăsăm să vedem cum reacționează. Doar că, în timp, răbdarea s-a cam dus… Fac lucruri în locul ei de cele mai multe ori atunci când mă grăbesc și ea face totul cu viteza melcului.

  2. Cristina, eu ma regasesc pe deplin in mama care face destule din ce ar putea copiii sa faca. 🙂 M-ai facut tare curioasa cu cartea… 🙂 Maine dam o tura pe la targ… o adaugam pe lista. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close