semne de intebare

Copilul tău este în siguranță? Și dacă ar pleca cu un străin?

M-am întrebat deseori ”cum pot să-mi protejez copilul?”. Am văzut, recent, un clip, un experiment social în parc ce mi-a făcut inima să o ia la trap. La propriu! 

Alexia mea este reticentă cu străinii, nu vorbește cu oricine, nu primește lucruri de la oricine. Așa este ea, pur și simplu, de mică, de la 2-3 ani. Nu am instruit-o noi în sensul acesta. Ba chiar m-am supărat de N ori că am un copil ”antisocial”. Spre deosebire de mine, care mă bag în seamă ușor cu oamenii. Ba chiar am avut momente în care m-am simțit ușor jenată de faptul că am un copil care se uită urât la cei care îi întind mâna. Ori se strâmbă la cei care o întreabă pe un ton pisicos ”Cine e prințesa asta?”.

Apoi am analizat lucrurile la rece. Am ajuns la concluzia că e mai bine așa. E mai ”safe”, căci nu va putea fi dusă de nas de orice străin cu gânduri… necurate. Am început, chiar, să mă simt în siguranță că fiica mea nu va pleca cu primul străin care îi întinde o ciocolată, sau care o ia de mână spunându-i că l-am trimis eu să o ducă la magazin să îi ia ceva dulce. Sau mai știu eu ce texte folosesc ”răpitorii”.

Acum că are 5 ani și poate face mai bine diferența între prieteni și ”restul lumii”. Am început să-i spunem Alexiei să vorbească doar cu cei pe care îi cunoaștem noi, cei cu care ne vede că vorbim și noi, dar nu se știe niciodată…

După ce am urmărit acest film, însă, am început să mă întreb: ”oare cât de în siguranță este copilul meu?”

Voi cum procedați cu copiii voștri? Ce le spuneți despre ”străini”?

Copilul vostru este safe în parc?

3 Comments

  1. Si noi am fost mai prudenti de felul nostru, am stat cu ochii pe copil ca pe butelie, desi nu am auzit de cazuri care sa se fi petrecut in zona pe care o frecventam.

  2. Stiu, subiectul e greu de abordat pentru ca nu stii ce sa-i spui copilului ce i se poate intampla fara sa il ingrozesti iremediabil… Eu i-am mai spus fiica-mii din cand in cand sa nu plece cu necunoscuti. De vorbit, nu se pune problema sa ii interzic, pentru ca ea e o masina de tocat cuvinte si extrem de sociala. I-am motivat ca unii oameni nu au copii si ii doresc pe ai altora. Iar cand a circulat filmuletul asta pe net i l-am aratat si ei. De trei ori, ca a mai cerut; probabil i-a placut catelul 🙂 Sunt 99% convinsa ca a inteles. Ramane, insa, 1%…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close