copilul scrie cu mana stanga -foto pixabay.com

Copilul scrie cu mâna stângă, ce să fac? LASĂ-L! Un stângaci NU e anormal

Dacă ai un copil care scrie cu mâna stângă, LASĂ-L! Nu-l obliga să scrie cu mâna dreaptă! Nu e nimic anormal în a scrie sau a face lucruri mai mult cu mâna stângă decât cu dreapta! Pur și simplu așa este ”programat” copilul tău.

Nu trebuie să îți fie rușine că ai un copil care scrie cu mâna stângă! Și, în principiu, nu trebuie să îți fie rușine de cum este copilul tău! Nu este un defect, nu este un capăt de țară, o rușine, un handicap dacă copilul tău scrie cu mâna stângă. Ar trebui să îți intre bine asta în cap! Ce zic de rău ceilați despre copilul tău stângaci nici nu ar trebui să te intereseze. Lasă-ți copilul așa cum este el!

Și eu scriu cu mâna stângă și, mărturisesc, asta mă face să mă simt specială. Nu în sensul că am un handicap. Sunt unul din acei 10% oameni ai planetei care scriu cu mâna stângă! Am luptat pentru a-mi păstra acest drept, acest ceva unic și special al meu. Am făcut școala pe vremea lui Ceaușescu. Pe atunci, oamenii au fost îndoctrinați că a scrie cu stânga nu este bine. Că este un defect, un handicap. Toți stângacii au fost forțați, bătuți chiar, pentru a trece la folosirea mâinii drepte. Eu am rezistat.

Am rupt creta de câte ori mă puneau porfesorii să scriu cu dreapta la tablă. Am rupt penițele stilourilor, vârfurile creioanelor. Mereu le-am servit aceeași placă: „mâna mea dreaptă nu funcționează”. Deși, ea e perfect sănătoasă și funcțională. În casa a XII-a, când mă pregăteam de Bac și de admiterea la facultate, am cunoscut o fată care scria cu dreapta mai încet și mai urât decât o face copilul meu de clasa întâia.

Și acum țin minte ce mi-a spus colega mea: ”Eu scriam cu stânga, dar părinții și profesorii m-au bătut până am început să scriu cu dreapta. Nu o pot folosi acum nici pe stânga, iar cu dreapta scriu așa încet și urât de când mă știu. Mereu am rămas în urmă, la clasă, când luam notițe. Mereu am stat cu orele la făcut temele. Am plâns și am fost frustrată că mie îmi lua mereu mai mult să fac lucruri pe care ceilalți colegi le fac în ritm normal. Mi s-a spus de nenumărate ori că sunt înceată”.

Este una dintre traumele unui copil forțat de adulții cu o mentalitate… bolnavă. A fost o fată închisă în ea, timorată, fricoasă, complexată din cauza asta. Asta se poate întâmpla și cu copilul tău, dacă îl forțezi să scrie cu dreapta. Nu o spun doar eu. Sunt atâtea studii despre scrisul cu mâna stângă, pe care le poți citi chiar și pe internet.

Pentru a vă convinge de efectele negative ale forțării unui stângaci de a-și folosi mâna dreaptă, am cerut părerea unui psiholog. Un psiholog care a avut de-a face cu astfel de cazuri. Un psiholog în care eu am mare încredere și la care apelez ori de câte ori am o nelămurire. Este vorba despre Dr.Psiholog Alina Blăgoi, cea care mi-a răspuns de fiecare dată cu drag atunci când am avut nevoie de părerea unui specialist pentru postările mele. Așa că vă invit să citiți explicația unui om care a studiat mult, un om care vorbește din ce a învățat, din ce a întâlnit în cabinetul său. Voi reveni și cu o postare mai tehnică, mai științifică legată de scrisul cu mâna stângă.

copilul scrie cu mana stanga-foto pixabay.com (6)
Fotografii: pixabay.com

Ce spune psihologul despre obligarea copiilor să renuțe la scrisul cu mâna stângă

Emisfera dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului, iar emisfera stângă a creierului pe cea dreaptă. Știm din primele luni de viață (4-5 luni) care copil este stângaci sau dreptaci, în funcție de tendința acestuia de a dormi (fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă). De asemenea:
– vedem modul în care apucă obiectele: cu mânuța stângă, sau cu cea dreaptă
– care picior este mișcat mai mult: stângul sau dreptul.

Sunt nenumărate situații în care educatorii sau părinții consideră că a srie cu mâna dreaptă este varianta optimă și regula pe care ar trebui să o urmeze orice copil.  Psihologii spun ca învățătorii care încearcă să transforme un stângaci într-un dreptaci fac cea mai mare greșeală.

Copiii stângaci obligați să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiți sau pot avea dificultăți de învățare.

Este indicat ca părinții și educatorii să repereze latura preferențială, mai ales în cazul scrisului, și a-l lăsa pe copil să scrie cum îi este lui natural, ușor și comod.

Dacă ai un copil stângaci, cel mai important lucru este să NU încerci să îl corectezi. A forța un copil să renunțe la mâna lui dominantă nu face decât să îl încetinească și să îi bulverseze formarea deprinderilor manuale. A obliga un copil să scrie cu dreapta înseamnă a-i inhiba creativitatea, imaginația, talentele artistice, aptitudinile, gândirea divergentă.

Cercetătorii de la Universitatea din Londra au constatat că se nasc tot mai mulți copii stângaci. Ei consideră că acest fapt va duce la creșterea nivelului intelectual al societății. Pentru că, se spune că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii.

 Surse:
„Creativitate și inteligența emoțională”, Mihaela Roco, Ed. Polirom, 2001
”Creierul copilului tău”, Daniel J. Siegel M.D Tyna Payne Bryson Ph. D., Ed. For you, 2014

 

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: