Statisticile spun că avem din ce în ce mai mulți copii obezi. Mai exact, 1 din 4 elevi este obez. Și 1 din 2 este supraponderal. Cifrele mi se par șocante! Poveștile lor sunt triste. Sărăcie, lipsă de informație, dezinteres… cauzele sunt multiple. Modul de viaţă şi, implicit, alimentaţia haotică şi de proastă calitate. Astăzi, puştii au uitat să facă mişcare. Preferă calculatorul, tableta sau telefonul. Iar mesele sunt dezechilibrate.
Potrivit unui studiu publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape 70% dintre copii de la noi din ţară nu mai iau micul dejun sau cina cu părinţii. Iar nutriţioniştii spun că cei mici au ajuns să mănânce de plictiseală, din lisă de afecţiune sau de stres.
Dar să nu judecăm. Nu despre a-i judeca pe părinți este vorba aici. Ci despre a face ceva să-i ajutăm. Despre asta este campania ”Greu în România”, lansată de Observator, la 16 octombrie. Campania „Greu în România” vă aduce în faţă poveşti ale unor copii care au simţit sau simt pe propia piele ce înseamnă calvarul kilogramelor în plus.
România a ajuns să fie pe locul doi în Europa, la obezitatea infantilă. Statisticile arată că 1 din 4 elevi este obez şi 1 din 2 este supraponderal.
Jurnaliștii de la Observator vă propun o serie de reportaje cu copii obezi care au de suferit de pe urma kilogramelor în plus. La 14 ani, un puşti a fost marginalizat de societate pentru că a depăşit suta de kilograme. Sărăcia, dar şi refuzul de a fi integrat l-au lipit de un zid al izolării. Tot de izolare s-au izbit alţi patru puşti, de 10 sau 14 ani.
În materialul de mai jos, vă invit să faceți cunoștință cu Alex. Are o greutate mult prea mare, pe care nici părinţii nu o mai ştiu. Acum câţiva ani, l-au urcat pe cântar şi atunci deja depăşise suta de kilograme. Acum, în camera lui, Alex stă ţintuit în faţa televizorului. Nu se mută de pe o parte pe alta. Nu are nici spaţiu şi nici nu poate. Alex nu are prieteni. Viaţa lui se duce dintr-un colţ într-altul al casei sau al curţii sărăcăcioase în care stă. Iar părinţii spun că nu au putut să-l ducă nici la şcoală. Alex ştie să numere cu greu până la 10.
Reportajele Observatorului vă prezintă și copii care au decis să slăbească şi care au mers într-o tabără de nutriţie. Acolo, unii dintre ei, au învăţat pentru prima dată să se joace. Au învăţat că alimentaţia sănătoasă, însemană o alimentaţie corectă şi echilibrată. Au învăţat că şi dulciurile pot fi savurate, dar cu măsură. Şi, tot în tabără, au descoperit … din nou ce înseamnă să zâmbeşti. 🙂
În timp ce medicii, nutriţioniştii sau profesorii trag semnale de alarmă, numărul copiilor cu probleme de greutate creşte. În şcoli, ore de nutriţie nu există. Sunt doar nişte capitole din cadrul unor opţionale. Mai grav este că, obezitatea ascunde un şir lung de boli. Unele se văd imediat, altele se dezvoltă în timp. Medicii sunt şocaţi că, astăzi, boli pe care le întâlneau doar la bătrâni, le tratează şi la puşti. Avem tot mai mulți copii obezi, iar asta nu e bine!
Asa este! Obezitatea ascunde multe boli. Ce bine ar fi daca ar exista in gradinite si scoli, o educatie in privinta alimentatiei.