Cheesecake la rece cu fructe – rețete în imagini

Sunt înnebunită după cheesecake. Aș mânca dimineață, la prânz, seara și între mese. Ce vreți, îmi place! Și, deși sunt înnebunită după acest desert, nu m-am încumetat să îmi fac unul acasă. Până acum. Nu știu de ce… Dar toate au în început, nu?

După ce am întrebat în stânga și-n dreapta cum se face, am aflat despre un cheesecake fără coacere, unul la rece. Cu fructe. Orice fructe. Asta e partea drăguță: îl poți prepara în orice sezon. Dacă vrei fructe proaspete, de la piață, îl faci în sezonul lor. Dacă nu, sunt ok și cele congelate, sau din compot. După ce veți vedea ingredientele și imaginile, veți înțelege ce tot îndrug eu aici.

Așadar, eu am folosit căpșune congelate și piersici din compot. Dar merge cu orice fructe. În combinație sau nu 😉

Ah, și pentru că am fată mare, am beneficiat de ajutorul ei în bucătărie. Practic, am făcut toți trei acest desert. Eu am fotografiat, tati și Alexia au prestat 😉 Diviziunea muncii în familie, deh!

Destul cu polologhia acum să trecem la desert, că doar asta vreți să aflați, nu?  Ah, trebuie să vă avertizez de la bun început: trebuie să aveți răbdare. Răbdare să se ”lege” la frigider. Cel mai bine, îl preparați seara și îl inaugurați a doua zi, dimineață. Asta dacă puteți dormi cu gândul că bietul cheesecake stă neatins în frigider 😉

INGREDIENTE:

cheesecake-blogulmameiro-4

Pentru blat:

  • 400 g biscuiți (eu am folosit digestivi, pentru că sunt mai aromați, dar pot fi folosiți orice fel de biscuiți fără cremă, firește)
  • 150 g unt

Pentru cremă:

  • 600 g cremă de brânză
  • 600 ml frișcă lichidă
  • 200 g zahăr pudră
  • 100 ml apă
  • 100 ml lapte cald
  • Un plic de praf pentru gelatină
  • Semințele de la o păstaie de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat, dar mai aromate sunt semințele de la păstaie)

Pentru stratul de jeleu de deasupra:

  • 400 g căpșune congelate, sau proaspete. Merge amestecat jumate-jumate cu zmeură, de exemplu
  • 100 ml zeama scursă de la fructe în procesul de dezghețare (sau apă simplă, în cazul fructelor proaspete)
  • 3 linguri zahăr pudră
  • Un plic de praf de gelatină (10 g)
  • Pentru decor: fructe, la alegere. Eu am folosit 3 piersici dintr-un compot de piersici. Dar merg și căpsune poraspete, zmeură proaspătă (în funcție de sezon).

MOD DE PREPARARE:

Primul se face blatul. Biscuiții se fac praf (la propriu), în robotul de bucătărie.

cheesecake-blogulmameiro-5

Peste ei se toarnă untul topit.

cheesecake-blogulmameiro-7

Se amestecă bine, apoi se pune în formă (eu recomand forma de tort cu fund detașabil). Compoziția se presează bine pe tavă, uniform. Cu palmele sau cu fundul unei căni. Apoi se lasă la frigider cât preparați restul desertului.

cheesecake-blogulmameiro-8

cheesecake-blogulmameiro-24

Se trece la cremă. Prima care se prepară este gelatina. Nimic complicat: se răstoarnă conținutul pliclui în 100 ml apă. cheesecake-blogulmameiro-10cheesecake-blogulmameiro-23

Se amestecă și se lasă să se formeze gelatina. Aceasta se toarnă peste laptele cald. Laptele trebuie să fie cald, și nu dat în clocot!

Crema de brânză, la temperatura camerei, se pune într-un vas, se adaugă zahărul pudră și se amestecă. Mixerul se reglează la o viteză mică.

cheesecake-blogulmameiro-2

cheesecake-blogulmameiro-1

După ce s-a omogenizat, se adaugă semințele de la păstaia de vanilie (sau zahărul vanilat, ce aveți) și frișca lichidă. Se amestecă cinci minute, la o viteză mai mare. Apoi se adaugă, treptat, gelatina. Amestecați alte 5 minute.

cheesecake-blogulmameiro-25

Următorul pas: decorarea tăvii cu biscuiți. Eu am folosit piersici din compot. Dar, pentru decor, se pot folosi căpșune, kiwi, banane sau ce alte fructe vă plac. Se taie fructele în fâșii subțiri, apoi se așază pe pereții formei.cheesecake-blogulmameiro-13

După ce ați terminat decorul, se toarnă în formă amestecul de brânză cu frișcă și gelatină.

cheesecake-blogulmameiro-26

cheesecake-blogulmameiro-15

În această compoziție, eu am mai adăugat câteva bucățele mici de piersici. Merge și fără ele.

cheesecake-blogulmameiro-14

Se lasă la rece, timp în care preparați jeleul de fructe.

Jeleu de deasupra l-am vrut din căpșune și zmeură. Congelate, că nu mai găsești proaspete pe vremea asta! Am adăugat cantități egale. 200 g căpșune, 200 g zmeură. Dar el poate fi făcut și din alte fructe.

Fructele se lasă la dezghețat. Zeama lor se refolosește, nu se aruncă!

Într-un vas, se pun căpșunele și cele trei linguri cu zahăr pudră și se prepară la foc mic. Cinci minute.

cheesecake-blogulmameiro-16

Căpșunele se pasează cu blenderul vertical, până se obține o pastă mai groasă.

cheesecake-blogulmameiro-17

Separat, se prepară gelatina din 100 ml din zeama scursă de la căpșune și plicul de praf de gelatină. După ce s-a îngroșat gelatina, se toarnă peste pasta caldă de căpșune. Se amestecă bine.

cheesecake-blogulmameiro-22

Se lasă totul la răcit.

După ce jeleul de căpșune a ajuns la temperatura camerei, se scoate de la frigider forma cu cremă. Peste ea se toarnă jeleul.

cheesecake-blogulmameiro-18

cheesecake-blogulmameiro-19

Se bagă iar la rece. Vreo patru ore, măcar. De aceea, vă ziceam la început că vă recomand să îl lăsați peste noapte. Chiar și cu riscul de a visa toată noaptea  numai cheesecake 😉

cheesecake-blogulmameiro-20

După ce îl tăiați, va arăta așa:

cheesecake-blogulmameiro-21

S-aveți poftă!

Disclaimer:
Gătesc, dar nu sunt un maestru bucătar. Așa cum mă pricep, mai bine, mai puțin bine, încerc să fac o mâncare comestibilă. Am ars ceapa de nenumărate ori, am aruncat oale-ntregi cu mâncare. Dar așa am învățat să gătesc. Mă descurc onorabil, nu am omorât pe nimeni cu preparatele mele, iar dacă doriți să le încercați, aș fi onorată.
Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close