CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN MINTEA COPILULUI CÂND PĂRINȚII ȚIPĂ LA EL?

Sunt N motive pentru care unii părinți tipă la un copil. Specialiștii spun, clar, NU ȚIPA LA COPIL! Dar, de la teorie până la practică pare să fie cale lungă.

Nu este ușor să fii zen atunci când copilul te ”pisează” la cap cu ceva. Important pentru el, mai puțin important pentru tine, adultul. Asta pentru că pentru fiecare dintre noi, copil și adult, importante sunt cu totul alte lucruri. E greu să ne stăpânim furia.

Cu atât mai greu cu cât provenim dintr-o familie în care certurile și pedepsele erau metodele de educare. E greu să elimini barierele, dar nu imposibil, asta e clar. Recunosc, fac parte din această categorie. Cu un trecut în care se țipa și se altoia copilul. Că, deh, vorba aia, ”Bătaia e ruptă din rai”. Așa am fost crescută, așa credeau cei mai mulți părinți din generația mea că este bine.

Nu mi-a plăcut. De aceea, de fiecare dată în interacțiunea cu fiica mea încerc să îmi amintesc ce nu-mi plăcea din ce îmi făceau ai mei și caut să evit acele… greșeli. Nu-mi iese mereu, dar lucrez cu mine. Cu răbdarea. Cu nervii. Și cu piticii mei.

Am găsit acest clip pe Facebook și, mărturisesc, a apăsat pe un buton pe care tot încerc să îl dezactivez: amintirile neplăcute. Mi-a plăcut, m-a emoționat, așa că îl las aici (https://www.facebook.com/watch/?ref=embed_video&v=1033291780108692)

Să mă uit la el de fiecare dată când mai calc pe bec.

Să îmi amintească faptul că lipsa mea de răbdare din anumite momente nu este deloc bună.

Și că țipetele nu rezolvă problema. Dar dă naștere altora. Mai grave decât descărcarea mea de moment.

Când părinții țipă:

  • Dacă țipi la copil, nu îl pui la punct, ci îl faci să devină furios, agresiv, temător, să îi scadă stima de sine, să devină depresiv
  • Țipatul la copil poate avea același efect ca și pedepsirea lui
  • Nu te poți aștepta ca un copil la care s-a țipat să învețe să își managerieze emoțiile. Să aibă un comportament neagresiv
  • Dacă tu nu-ți poți controla ieșirile, nici el nu o va face
  • Poți evita să țipi la copil. Când simți că începi să îți pierzi controlul, lasă copilul singur câteva clipe, până te liniștești
  • Orice face copilul tău, nu o lua personal
  • Copilul învață cum să se comporte imitându-te

Acestea sunt doar câteva dintre explicațiile din clipul de mai jos. Urmăriți-l și trageți voi concluziile.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close